HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bir ülkeyle daha vizeler kalkıyor!

Kolombiya ile vizelerin kaldırılması kararlaştırıldı.

Bir ülkeyle daha vizeler kalkıyor!

Cumhurbaşkanı Gül ile Kolombiya Cumhurbaşkanı Juan Manuel Santos, başbaşa ve heyetler arası görüşmelerin ardından Çankaya Köşkü'nde ortak basın toplantısı düzenledi.

Bu ziyaretin iki ülke arasında yeni bir sayfa açılmasına önderlik ettiğini dile getiren Gül, şöyle konuştu:

''Değerli dostum Cumhurbaşkanı Sontos ile biz, geçen sene New York'ta bir araya gelmiştik. Orada iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirme konusunda anlaşmıştık. Bugün de burada yapılan görüşmelerde bu niyetlerimizi gerçekleştirdiğimiz kanaatindeyim. Kolombiya'ya büyük önem veriyoruz. Latin Amerika'nın en önemli büyük ülkelerinden birisidir. Her bakımdan tarihi, nüfusu, coğrafyası çok önemli bir ülkedir. Türkiye 2006 yılında Latin Amerika Karayip açılımını gerçekleştirmiştir ve Türkiye'de Latin Amerika yılı ilan etmiştik. Birçok faaliyetler yapılmıştı. Hatta o zaman Kolombiya'nın o dönemki Dışişleri Bakanı Türkiye'yi ziyaret etmişti. Bugün geldiğimiz noktada üst düzeyli birçok ziyaretin yapıldığını görüyoruz. Bu ziyaret de bunları taçlandırmıştır. Yine Türkiye'nin Latin Amerika açılımı çerçevesinde birçok büyükelçilikler açtık. Geçen sene Kolombiya'nın başkentinde Türkiye'nin daimi büyükelçilği açıldı, bugün de Ankara'da Kolombiya'nın daimi elçiliği açılacak.''

VİZELER KALKIYOR
Bugün yaptıkları görüşmelerde hem ikili hem çok taraflı birçok konuyu ele aldıklarını belirten Gül, ''İki ülke arasındaki ilişkileri her alanda geliştirmeye karar verdik. Bunların en güzel işaretlerinden birisi de iki ülke arasındaki vizeleri kaldırmaya karar verdik'' dedi.

Türkiye ve Kolombiya arasındaki ekonomik ilişkilerin güçlenerek geliştiğini, dış ticaret hacminin yarım milyar doları geçtiğini ifade eden Gül, iki ülkenin potansiyelinin çok daha fazla olduğunu bildiklerini kaydetti.

Gül, dış ticaret anlaşması, askeri ve savunma iş birliği anlaşmalarıyla vergi muafiyeti ve yatırımların teşviki anlaşmalarının da en kısa sürede tamamlanacağını bildirdi.

Görüşmede, bölgesel konuların da ele alındığını ifade eden Gül, Kolombiya'nın İsrail ve Filistin meseleleriyle yakından ilgilendiğini, bu konuda Türkiye'nin görüşlerini aktardıklarını dile getirdi.

SANTOS: GÜVENİN GÖSTERGESİ
Kolombiya Cumhurbaşkanı Juan Manuel Santos, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile vizelerin kaldırılması kararını aldıklarını, bu kararın iki ülkenin birbirine olan güveninin göstergesi, çok önemli ve sembolik bir adım olduğunu söyledi.

Santos, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Çankaya Köşkü'nde başbaşa ve heyetlerarası görüşmelerinin ardından düzenlenen basın toplantısında, tarihte ilk kez bir Kolombiya Cumhurbaşkanının büyük ülke Türkiye'yi ziyaret ettiğini belirtti. Van depreminde hayatını kaybedenlerden dolayı Türk halkına başsağlığı dileyen Santos, yaptıkları görüşmelerin çok verimli geçtiğini vurguladı.

Santos, ziyaret çerçevesinde Kolombiya'nın Ankara Büyükelçiliğini ve İstanbul'da bir ticaret müsteşarlığı açmalarının önemli olduğunu ifade ederek, bu çalışmalarla uluslararası pazarlarda kendilerini tanıtma fırsatı bulduklarını, İstanbul'un ise ilk deneyimleri olacağını bildirdi.

Türkiye'nin Kolombiya için çok önemli ve ekonomi açısından geleceği bulunan ülkelerden biri olduğunu dile getiren Santos, yaptıkları anlaşmaların iki ülke ekonomik ilişkilerine daha büyük bir ivme kazandıracağını, birçok ülkenin ekonomik olarak içinde bulunduğu kasırgadan koruyacağını söyledi.

Türkiye ile Serbest Ticaret Anlaşmasının 4. aşamasına gelindiğini dile getiren Santos, savunma sanayi, altyapı sektörü, konut alanlarında işbirliği yapabileceğini, konut inşasıyla ilgili Türkiye'nin deneyimlerinin kendileri için önemli olacağını belirtti.

Santos, Türkiye'nin ileri olduğu tekstil sektöründe de ortak çalışmalar yapılabileceğini ifade etti.

Juan Manuel Santos, Türkiye cumhuriyeti'nin kurucusu Atatürk'ün, kültürün önemine ilişkin sözlerine işaret ederek, kültürel işbirliğinin iki ülkeyi daha fazla yakınlaştıracağını dile getirdi.

Bugün iki ülke arasında güven ve dostluğun göstergesi olan önemli bir adımı da attıklarına değinen Santos, ''Sayın Gül ile vizelerin kaldırılması kararı aldık. Artık Türk vatandaşları Kolombiya'ya, Kolombiya vatandaşları ise Türkiye'ye hiçbir kısıtlama olmadan gelebilecek. Bu, birbirimize olan güvenin göstergesi olan, çok önemli ve sembolik bir adım'' diye konuştu.

Kolombiya'nın OECD üyesi olma hedefine de değinen Santos, Türkiye'nin 2012'de OECD'nin dönem başkanı olacağına işaret ederek, kendilerinin üyeliğine destek veren bir ülkenin orada başkan olmasının önemli olduğunu söyledi.

Santos, ziyaretinin, sadece ilk kez bir Kolombiya Cumhurbaşkanı olarak Türkiye'ye gelmesi dolayısıyla değil, aynı zamanda bugünden itibaren iki ülke arasında işbirliği anlamında büyük imkanlar açması nedeniyle de tarihi olduğunu ifade etti.

Santos, Türkiye ve Kolombiya'nın dünyada ekonomik alanda en büyük başarıya imza atan ülkeler olduğunu vurgulayarak, Cumhurbaşkanı Gül'ü Kolombiya'ya davet etti.

ANLAŞMALAR
İki cumhurbaşkanının himayelerinde basın toplantısının başında iki ülke dışişleri bakanları Ahmet Davutoğlu ve Maria Angela Holguin, Türkiye Kolombiye Dışişleri Bakanlıkları Diplomasi Akademileri arasında işbirliği mutabakatını imzaladı.

Kolombiya Dışişleri Bakanı Holguin, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile de iki ülke arasında hava ulaştırma anlaşmasına imza attı.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler