HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Fişleme gibi anket

MEB'in ilköğretim okullarında yaptırdığı anket, fişleme gibi...

Fişleme gibi anket

MEB, ilköğretim okullarında öğrencilere ve öğretmenlere, ailede konuşulan dilden cezaevinde yatan olup olmadığına, psikolojik sorun bulunup bulunmadığına kadar birçok özel soru soruyor.

Cumhuriyet'in haberine göre, Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) Aşamalı Devamsızlık Yönetimi (ADEY) kapsamında tüm ilköğretim okullarında gerçekleştirdiği ankette öğrenciler ve veliler hakkında pek çok kişisel ve özel bilgi talep ediliyor. Pedagojik açıdan tartışmalı soruların yer aldığı anketin bir bölümü doğrudan öğrenciler tarafından, bir bölümü öğrenciler ile yaptığı görüşmelerin ardından öğretmenler tarafından yanıtlanıyor.

30 Kasım 2011’e kadar tüm ilköğretim okullarında yapılacak anketteki sorulara veliler tepki gösterirken öğretmenler de anketteki pek çok sorunun öğrencilere yöneltilemeyecek sorular olduğunu belirtiyor. İlköğretim birinci kademeye yönelik anketin düzenlenen “Risk Değerlendirme Formu” adlı ilk bölümünde öğretmenler, öğrencilere “Ailenin sana kötü davrandığını düşündüğün olur mu?”, “Ailen tarafından dışlandığını hisseder misin?”, “Ailen sana önem veriyor mu?” “Fiziksel kavgalar aileniz içinde ne sıklıkta çıkar?”, “Evinizde ne sıklıkta bir küslük veya tartışma yaşanır?” gibi ailenin özel yaşamına ilişkin sorular yöneltiliyor. Öğrencilerin söz konusu soruların tamamına doğrudan yanıt vermesi isteniyor.

Öğretmene ayrı form

Öğretmenlerin veliler ile yaptığı görüşmelere dayanarak yanıtlaması istenilen sorularda ailenin özel yaşamı, kişisel ve özel bilgilere ilişkin pek çok soru yer alıyor. Soruların öğretmenin gözlemine dayanarak yanıtlaması talep ediliyor. Özel riskler başlığı altında öğretmenler öğrenciler hakkında şu soruları yanıtlıyor:

• Aile içinde travmatik bir yaşantı oldu mu?

• Ebeveynlerden birinde tanı konulmuş psikiyatrik bir sorun var mı?

• Ailede çocuktan başka bir çocuk ihmal ve istismar mağduru mu?

• Sosyal hizmetler bakımı altında ya da adalet sistemi içinde olan ailenin diğer bir çocuğu var mı? (Çocuk dışında, ailede başka bir çocuğun yetiştirme yurdunda kalması ya da cezaevinde/ıslah evinde olması ya da geçmişte kalmış olması.)

• Çocuğun ebeveynleri ya da başkaları tarafından fiziksel istismara uğradığına dair bulgular var mı?

Türkçeden farklı dil sorusu

Anketin Genel Riskleri Değerlendirme bölümünde de yöneltilen sorular arasında öğretmenler öğrenciler hakkında “Dil sorunu var mı?” sorusuna yanıt verirken “Evde konuşulan dil Türkçeden farklıysa ve Türkçeyi yeteri düzeyde anlamıyor ya da kendisini Türkçe yeterince ifade edemiyorsa dil sorunu olabilir” açıklaması yapılıyor. Öğretmenler anket kapsamında öğrencilerin alkollü içki ve sigara kullanıp kullanmadığı; kullanıyorsa ne sıklıkla kullandıklarını da yanıtlıyor. Ankette öğrencilerin kiminle yaşadığı, yaşadığı evin kime ait olduğu ve kaç oda olduğu, kim tarafından büyütüldüğü, kiminle yaşadığı gibi sorular da yer alıyor.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler