HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Günde 400 kelime konuşuyoruz

Tömer Bursa Şubesi Türkçe Bölüm Başkanı Halil Çağlar, Türkçe'nin günümüzde ortalama 400 kelimeyle konuşulduğunu söyledi.

BURSA (İHA) - Tömer Bursa Şubesi Türkçe Bölüm Başkanı Halil Çağlar, Türkçe'nin günümüzde ortalama 400 kelimeyle konuşulduğunu söyledi.

Yabancı kelimeleri dilimize girdiği andan itibaren Türkçeleştirmek gerektiğini de belirten Çağlar, aksi takdirde halkın beyninden silinemeyeceğini ifade etti.

Ankara Üniversitesi Tömer Bursa Şubesi Türkçe Bölüm Başkanı Halil Çağlar ve Ankara Üniversitesi Tömer Bursa Şubesi Müdür Yardımcısı Eyüp Acar, 77. Dil Bayramı dolayısıyla şube binasında basın toplantısı düzenledi. Dilin bir milleti millet yapan en önemli unsurların başında geldiğini ifade eden Halil Çağlar, "Dil konuşanın kendisini ifade etme biçimidir. Her devletin kendine özgü bir dili vardır. Türk dili kendine özgü kuralları, sözcük yapısı itibariyle dünya dilleri arasında her zaman değerini korumaktadır. Bu kadar güzel ve bize özel dilimizi en güzel bir biçimde ifade etmek hepimizin görevidir. Türkçemizin anlamını bozacak, onun özelliğini kaybedecek kelimeler kullanmak bizlere hiçbir şey kazandırmaz. Türkçe kelimeler kullanmaktan asla vazgeçmemek gerekir. Kelimeler eksik ya da değiştirerek yabancı kelimelerle karışık halde söylenmemelidir" dedi.

Türkçe'nin diğer dillere göre daha basit bir dil olduğunu kaydeden Çağlar, "Türkçe kelimelerinin kökü itibariyle diğer dillere göre daha anlaşılır ve basit bir dildir. Günümüzde Türkçe ortalama 400 kelimeyle konuşuluyor. Oysa İngiltere'de ortalama 2 bin kelime telaffuz ediliyor. Türkçemizi korumak için eğitim şart. Küçük yaşta eğitim gören çocukların bilinçlendirilmesiyle işe başlanabilir. Ayrıca dilimize girecek bir kelimeyi daha yolun başında iken alıp Türkçeleştirmek gerekiyor. Aksi takdirde insanların beyninden o kelimeyi silemezsiniz" diye konuştu.

Tömer olarak dil konusuna önem verdiklerini belirten Tömer Bursa Şubesi Müdür Yardımcısı Eyüp Acar da, Türkçe'nin doğru kullanılması için çalıştıklarını söyledi. Türk dilinin yabancı sözcüklerden arındırılması için ortak bir çalışma yapılması gerektiğini ifade eden Acar, "Dil, bir ulusu topyekün birleştiren bir unsurdur. Ortak iletişim kaynağımızdır. Onu sadece bir günde hatırlarsak bizi bir arada tutan en büyük harçlardan biri bozulmuş demektir. Dilimizi arındırırken yozlaştırmayalım. Dünyada arı bir dil yoktur, çünkü kendinizi başka kültürlere kapatamazsınız. Teknoloji geliştiği için dil de gelişiyor. Türkçe'ye bugün birçok yabancı sözcük giriyor. Ankara Üniversitesi Tömer olarak dilin doğru kullanılması konusunda sorumluluğumuzu yerine getirmeye çalışıyoruz. Türk dilini layıkıyla öğretmeyi hedefliyoruz" dedi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler