HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Köylülerin ölümü AKP'nin 33 kurşunu"

CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün, Şırnak Uludere'de yaşanan olayla ilgili, "Bu köylülerin ölümü AKP'nin 33 kurşunudur" dedi.

"Köylülerin ölümü AKP'nin 33 kurşunu"

CHP Tunceli Milletvekili Aygün, CHP Adıyaman Milletvekili Salih Fırat’la birlikte Şırnak Uludere’de yaşanan olayla ilgili Meclis’te basın toplantısı düzenledi.

[

](https://www.mynet.com/bdpden-uludere-olayina-33-kursun-benzetmesi-110100608989)

"90’lı yılların karanlıkları aydınlansın. Hesabı sorulmamış cinayetler soruşturulsun" derken 40’a yakın insanın bir gece yarısı bombardımanında öldürülmesi olayıyla şoka uğradıklarını dile getiren Aygün şunları söyledi:

"Türkiye son aylarda resmen bir cinnet dönemine girdi. İçişleri Bakanı ressamın tuvalini, şairin şiirini, yazarın kitabını bir terör eylemi olarak tanımladı. Gazeteciler, avukatlar, insan hakları savunucuları cezaevine atılıyor, 30-40’ar yılla yargılanıyor. Tutuklu 99 gazeteci ile dünya rekoru kırdığımızı düşünüyoruz. Dün gece yapılan bombardımanda 40 insanın ölümünü İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’in herkesi terörist ilan eden açıklamasından ayıramayız."

[

****](https://www.mynet.com/tskdan-siviller-vuruldu-iddiasina-yanit-110100608954)

[

****](https://www.mynet.com/cesetleri-dozerler-cikaracak-110100608965)

[

****](http://aktuel.mynet.com/galeri/haber/cesetler-sirnaka-getirildi-cesetler-sirnaka-getirildi/9300/237265/sayfa/1/)

[

****](https://www.mynet.com/demirtas-3-gunluk-yas-ilan-ediyoruz-110100608948)

Genelkurmay’ın açıklamasını da değerlendiren Aygün, soruşturma açılmasını olumlu değerlendirdi, "Ancak bu nasıl istihbarat ki orada mazot kaçakçılığı ile geçindiği yıllardır bilinen Ahmet Arif’in şiirlerine konu olan köylüler bir anda PKK’lı olup bombardıman edilerek öldürülüyor. Bu istihbaratı sorgulamak gerektiği kaanatindeyiz" dedi.

-MUĞLALI OLAYINI HATIRLATTI-

TSK’ya sınır ötesi operasyon yetkisi veren tezkerenin de tartışılması gerektiğini savunan Aygün, "Tezkere tartışmalarında hep masum insanların öldüğü vurulan köylerde sivillerin hayatını kaybettiği söyleniyor. Bakın 40’a yakın insan öldü. Sınır ötesi harekatların Türkiye’ye ne kadar yararlı olduğu konuşulmalı. Tabi her ülke kendini savunacak, terörist sızmalara karşı önlem alacak kendi gerekirse ülke dışında da sıcak takip yapacak. Bu uluslararası hukukun tanıdığı bir hak. Ancak köylülerin öldürülmesi nasıl izah edilecek. Aralarında 16 yaşında çocuklar var. Aynı aileden. Korucularında olduğu söyleniyor inanılmaz bir şey" dedi.

Genelkurmay açıklamasını "kurunun yanında yaş da yanar" olarak algıladığını ve çok üzüldüğünü anlatan Aygün, "Bu AKP’nin 33 kurşunudur. Muğlalı Paşa 33 kurşun olayıyla tarihe geçecek bir eyleme imza attı. Bu 40 köylünün ölümü de AKP’nin 33 kurşunudur" dedi.

[Köylülerin ölümü AKP'nin 33 kurşunu](https://www.mynet.com/videolu-haberler "Köylülerin ölümü AKP'nin 33 kurşunu") | [www.mynet.com/video](https://www.mynet.com/video "https://www.mynet.com/video") **-"İMHA AMAÇLI ATEŞ AÇILMIŞ"-** Adıyaman Milletvekili Salih Fırat da olayla ilgili Şırnak il başkanı ve Uludere ilçe başkanından aldığı bilgileri paylaştı. Bu bölgede hayvan, çay kaçakçılığı yapıldığını son yıllarda ise hayvancılık bittiği için akaryakıt kaçakçılığı yapıldığının bilindiğini anlatan Fırat, daha önce kaçakçılar mayın nedeniyle kollarını bacaklarını kaybederken bu kez imha edildiklerini savundu. Teknolojinin geliştiğini, terörist ile kaçakçılık yapan insanların ayırt edilebileceğini ileri süren Fırat, "Bu olay üzücü bir olaydır. İçişleri Bakanı herkesi PKK’nın yanında terörist ilan ediyor. BDP’yi bile işbirlikçi organik bağı var diye hedef gösterdi. Bunu İçişleri Bakanı açıklarsa sınırda askerler de orada geçen her türlü canlıyı öyldürme yetkisini kendinde görür. Bunun sorumlusu İçişleri Bakanı, hükümettir" dedi. Olayda 35 kişinin öldüğünü, 3 kişinin yolda öldüğünü, 4 kişinin kayıp olduğunu, bir kişinin ise sağ kurtulduğunu açıklayan Fırat, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile irtibat içinde olduklarını bölgede inceleme ve cenaze törenlerine katılma noktasında bir heyetle yola çıkabileceklerini söyledi. Fırat olayda katır sırtlarında mazot taşındığı için bombala sonrası patlamaların olduğunu katırların da yandığını söyledi. Fırat, "Aralarında PKK olamaz mı?" yönündeki soruya da şu yanıtı verdi: "Bir çatışma bölgesi dedim ama şu an bir çatışma yok. Zaman zaman olur. Kaçakçılık yapıldığı yıllardır biliniyor. İstihbarat net olarak değerlendirilip bir sonuca gidilmemiş. Canlı ne varsa öldürmek amaçlı bir saldırı. Karşılıklı çatışma yok. Önyargıyla yaklaşılmış oradaki insanlar imha amacıyla ateş açılmış." ANKA
Mynet Youtube

En Çok Aranan Haberler