HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Önlem alınmazsa yeryüzü cehenneme dönecek

İngiliz bilim insanlarına göre, zengin ülkelerin tüketim alışkanlığı böyle devam eder ve küresel nüfus artış hızında azalma yaşanmazsa, ekonomik ve çevresel krizler kaçınılmaz hale gelecek.

Önlem alınmazsa yeryüzü cehenneme dönecek
İngiltere Kraliyet Akademisi'nce yayımlanan rapora göre, ekonomik ve çevresel felaketlerin bertaraf edilebilmesi için, dünya nüfus artışının kısa sürede durması ve zengin ülkelerdeki aşırı tüketimin hızla azalması gerekiyor.
Nobel ödüllü biyolog Sir John Sulston'ın yönettiği araştırma ekibi, talep eden her kadına doğum kontrol haplarının ücretsiz olarak verilmesini, eşitsizliğin önlenmesi için de tüketim sınırlaması getirilmesini öneriyor.
Önümüzdeki 100 yıllık döneme ilişkin değerlendirmede, 2050 yılında 9 milyara ulaşacak dünya nüfusunu oluşturan insanların uzun ve sağlıklı yaşayabilmeleri için, nüfus ile tüketim sorunlarının siyasi ve ekonomik gündemin en başına yerleştirilmesi gerektiği ısrarla vurgulandı. Raporda, bu iki konunun siyasetçiler tarafından gözardı edildiği, çevre ve kalkınma örgütlerinceyse hafife alındığı belirtildi.
**HER BEŞ GÜNE 1 MİLYONLUK ŞEHİR**
Mevcut nüfus artış hızı sabit kaldığı sürece, gelişmekte olan ülkelerin, bugünden 2050'ye kadar her beş günde bir, nüfusu 1 milyonu bulan şehirler kurmak zorunda kalacağı ifade edilen raporda, "Küresel nüfus artışı önümüzdeki onyıllarda kaçınılmaz olarak devam edecek. 2050 itibarıyla bugün 7 milyar olan dünya nüfusuna, 2 milyar 300 milyon kişi daha eklenecek. Bu da yeni bir Çin ya da Hindistan demektir" değerlendirmesinde bulunuluyor.
İngiliz bilim insanlarının raporunda, ekonomik ve çevresel felaketlerin önlenmesi ya da bunların olumsuz etkilerinin azaltılması için, özellikle de gelişmiş ülkelere büyük görev düştüğü kaydedildi. Raporda küresel nüfusun 1 milyar 300 milyonluk kısmının, günde 1.25 dolarla geçindiğinin altı çizilirken, gelişmiş ülkelerin karbondioksit tüketiminin hızla azalması ve genel tüketim alışkanlıklarının da değişmesi gerektiği ifade edildi.


Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler