HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

'Sınır ihlali var, gereken yapılacak'

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Pekin'de basın toplantısı düzenledi

'Sınır ihlali var, gereken yapılacak'
Konuşmasına Urumçi'de bulunduğu temaslarla ilgili bilgi vererek başlayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Bizim için iz bırakacak bir ziyaret oldu" ifadelerini kullandı.
[ ****](https://www.mynet.com/suriye-krizi-dorukta-davutoglu-donuyor-110100624854)
**GEREKEN YAPILACAK**
Suriye'de meydana gelen sınır ihlali olaylarıyla ilgili açıklamalarda da bulunan Erdoğan şunları söyledi: Açık ve net olarak sınır ihlali gerçekleşti, gereken yapılacak yaşananların su götürür tarafı kalmamıştır. Suriyeliler bize kurtarıcı olarak bakıyorlar. BM müdahale etmeli, yeni bir paketi devreye sokmalı. Suriye'nin BM'de eski desteği bulacağını sanmıyorum. Kofi Annan Suriye konusunda çok umutluydu ben yinede bir şeyler olacağına inanmıyorum şeklinde konuştu. Başbakan Erdoğan ayrıca Çin'in ve Rusya'nın Suriye bakışının ilk andaki gibi olmadığını da vurguladı.
Kofi Annan’ın Türkiye ziyareti öncesi, Çin’de bulunan Başbakan Erdoğan’dan Suriye’yle ilgili yeni açıklamalar geldi.
Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği'nin Özel Temsilcisi Annan’ın Hatay’daki Suriyeli sığınmacılara yönelik yarım günlük ziyareti, Suriye ordusuna kentlerden çekilmesi için verilen sürenin dolduğu bugün gerçekleşecek olması nedeniyle ayrı bir önem taşırken, Erdoğan sınıra dün yaşananlara değindi.
TSİ sabah karşı düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, sığınmacılara yönelik açılan ateşin ölümlere neden olması konusunda, "Sınır ihlali yapılmıştır ve uluslararası hukuk bize ne hak veriyorsa bunun gereğini yerine getireceğiz" dedi.
Başbakan Erdoğan’ın Çin ziyaretini takip eden Ercan Gürses’in, basın toplantısıyla ilgili Pekin’den aktardıkları şöyle:
Başbakan Erdoğan'ın, "en isabetli olan neyse, oradan farklı olana gitme yönünde adım atacağız" sözleri dikkat çekerken, ihtimaller arasında Türkiye’nin müdahale etmesi ya da tampon bölge oluşturulması bulunuyor.
Erdoğan, Kofi Annan’ın, kendi ısrarları sonucu kamplara gitme kararı aldığını belirterek, "Suriye yönetiminin verdiği sözü tutup tutmayacağı da görülecek. Biz 'kan dursun gereğini yaparız' dedik ve yaparız da. Amaç bağcıyı dövmek değil" dedi.
Annan’ın temaslarına başladığında umutlu olduğunu ancak kendilerinin bunu paylaşmadığını kaydeden Erdoğan, "İnşallah dedikleri olur ama bizim dediğimiz nokta ağırlık kazanıyor gibi" ifadesini kullandı.
Sığınmacılarla ilgili de konuşan Erdoğan, "Bazen öyle şeyler olur ki hesapta yoktur. Şu an 25 bin sığınmacı var ve şu ana kadar maliyetleri 150 milyon dolar. Rakamın 100 bin olma ihtimali var, kapıyı kapatamayız. O insanlar ölümden kaçıyorlar, kapatırsak tost olurlar. Bu insanların feryadını duymazdan gelmeyeceğiz. Terörist diyorlar, oyuncaklarla oyanayan terörisr olur mu?" şeklinde konuştu.
Çin ve Rusya’nın BM’de Suriye’ye yaptırım uygulanmaması yönünde oy kullandıklarını hatırlatan Erdoğan, "Yavaş yavaş dediğimize geliyorlar. Kendileriyle konuştuğumuzda 'sizinle çalışacağız' mesajı veriyorlar. İnancımız odur ki hak yerini bulacak" dedi.
Bugün Çin Cumhurbaşkanı ile görüşecek olan Erdoğan, Suriye konusundaki mesajlarını gündeme getireceğini söylerken, "Önemli sonuçlar çıkabilir" dedi.
[ ****](https://www.mynet.com/cevaplar/suriyede-meydana-gelen-sinir-ihlalinin-sizce-ne-gibi-sonuclari-olacaktir/5943771)


Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler