HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Fransa 'Aptal Yasa'ya evet dedi

Başbakan ve Dışişleri Bakanı'nın ‘Aptal Yasa’ dediği soykırımı inkar tasarısı, 577 sandalyeli Fransa meclisinde 38 vekilin evet oyuyla kabul edildi.

Fransa 'Aptal Yasa'ya evet dedi

Aydınlanmanın beşiği, özgür düşüncenin ülkesi Fransa’nın ulusal meclisinde dün bir utanç günü yaşandı. Noel tatiline girmeye hazırlanan meclisin son oturum gününde iktidardaki Halk Hareketi Birliği (UMP) Marsilya milletvekili Valerie Boyer tarafından meclise sunulan “soykırım inkar tasarısı” görüşüldü. Tasarının adı bu şekilde olsa da yasanın asıl söyleyemek istediği, “Fransa parlamentosu tarafından 2001 yılında resmen tanınan Ermeni soykırımını inkar edenler 1 yıl hapis ve 45 bin euro para cezasıyla cezalandırılır” ifadesiydi.

[**

**](https://www.mynet.com/turkiye-asiri-tepki-vermemeli-110100607965)

[

****](https://www.mynet.com/bedeli-cok-agir-olacak-110100607945)

[**

**](https://www.mynet.com/sozde-soykirimi-taniyan-ulkeler-110100607687)

[

****](https://www.mynet.com/fransa-aptal-yasaya-evet-dedi-110100607911)

[**

**](https://www.mynet.com/kilicdaroglu-erdogan-ile-bir-araya-geldi-110100607958)

[**

**](https://www.mynet.com/cumhurbaskani-abdullah-gul-110100607925)

Arkasında Sarkozy var

Boyer kürsüye çıkıp çok provokatif ifadelerle dolu bir konuşma yaptı. Aslında konuşması bir anlamda itiraf gibiydi. “Bu yasanın arkasında Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy vardır” dedi. Sarkozy’nin Erivan’a yaptığı ziyaret sırasında verdiği sözün gereği olarak bu yasanın meclis gündemine geldiğini söyledi. Böylece Sarkozy’nin 2012 seçimleri öncesinde Ermeni asıllı 500 bin Fransız seçmene hoş görünmek için bu yasayı hazırlattığını bir anlamda itiraf etmiş oldu.

‘Türkler boykot edemez’
Boyer bununla da kalmadı, Türkiye’nin tehdit diplomasisi yürüttüğünü söyledi ve “Fransız şirketlerinin patronlarına ve işadamlarına sesleniyorum. Türkiye’nin tehditlerine boyun eğmeyin. Boykot uygulayamazlar. Dünya Ticaret Örgütü ve Avrupa Birliği yasalarına uymak zorundalar” dedi. Boyer’in tasarının kabulünün ardından öpüşerek kucaklaştığı Fransa’nın Avrupa İşleri’nden sorumlu Bakanı Jean-Christophe Lagarde de yaptığı konuşmada, “Fransa meclisinde alınacak kararlar Türkiye tarafından dikte ettirilemez. Türkiye’nin tehditleri boş laf” ifadesini kullandı. Tasarı için 10 değişiklik önergesi verildi. Bunlardan biri tarihçilerin ve akademisyenlerin yasa kapsamının dışında bırakılması yönündeydi. Hükümetin girişimleriyle bu önerge dahi geri çekildi. Diğer tüm değişiklik önergeleri reddedilince oylamaya geçildi. Salonda Fransa meclisini oluşturan 577 vekilden sadece 10’da biri vardı. 55 vekilin büyük çoğunluğu ellerini ‘evet’ oyu için kaldırdı. ‘Hayır’ diyenler ve çekimserlerin sayısı ise yarım düzineyi geçmedi. Kabul edilen tasarı, seyirci sıralarında oturan Ermeniler tarafından alkışlarla karşılandı. Türkiye, Paris Büyükelçisi’ni derhal geri çekerek ilk tepkisini ortaya koydu. Meclisteki oylamadan sonra da konuşan yasa teklifinin sahibi Boyer, “Türklerin meclis binasının önünde gösteri yapıp bize ne yapılacağını dayatmaları kabul edilemez” dedi.

Boyer Türklere ateş püskürdü
“Örgütlenme ve gösteri yapma hakkının karşı mısınız?” sorusunu yanıtlamayan Boyer, yine Türk yetkililerinin diplomatik ve ekonomik alanda yaptırım tehditlerinin kendisini “şoke” ettiğini söyledi. “Türkiye’ye bir şey dayatmamız söz konusu değil” ifadesini kullanan milletvekili, bu tür bir yasanın diğer AB ülkelerinde de geçtiğini söyledi ve “Fransız meclisinin özgür iradesinde alınan bir karar” diye konuştu.

Ermenistan: Minnettarız
Ermenistan ise minnet bildirdi. Ermenistan Dışişleri Bakanı Edvard Nalbandyan, AFP’ye yaptığı açıklamada, “ülkesinin duyduğu minnettarlığı” ifade etti. Nalbandyan, “Bir kez daha Fransa’daki en üst düzey yetkililere, meclise ve Fransız halkına minnettarlığımı ifade etmek isterim” dedi.

Fransız Bakan: Aptal yasa
Türkiye ile Fransa arasındaki ilişkileri iyileştirmek için kişisel bir çaba sarf eden ve bu yüzden Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile görüş ayrılığına bile düşen Dışişleri Bakanı Alain Juppe, Fransız parlamentosunda kabul edilen yasayı “Aptal bir yasa” olarak niteledi. Fransa’da yayınlanan haftalık siyaset dergisi Le Canard Enchaine’nin haberine göre, Ermeni tasarısı Ankara ile Fransa arasında derin bir çatlak açacak ve iki ülke arasındaki siyasi ilişkilerin sonunu getirecek. Le Figaro gazetesine yaptığı açıklamada da “Kişisel olarak bu yasaya karşıyım” diyen Juppe, Le Canard Enchaine’in haberini ne doğruladı ne de yalanladı.

Tarihçiler ve bilim adamları da ‘soykırım yok’ diyemeyecek!
Fransa meclisindeki görüşmeler sırasında Ermeni iddialarının reddinin suç sayılmasını öngören yasa teklifine ilişkin 10 değişiklik önergesi sunuldu. Ancak hiçbiri kabul görmedi. Değişiklik önergelerinden en önemlisi tarihçileri, üniversitelerde görevli veya bilimsel çalışmalar yapanların cezalardan muaf tutulmasını öngörüyordu. Ancak teklif uzun tartışmaların ardından kabul edilmeyeceği anlaşılınca önergeyi veren milletvekili tarafından geri çekildi.

Bundan sonra ne olacak?
Fransa’da bir tasarının yasalaşması için hem Fransız meclisinin hem de Fransız Senatosu’nun onaylaması gerekiyor. Fransa meclisinde dün kabul edilen tasarı şimdi 22 Şubat tarihine kadar Fransız senatosu gündemine alınmak zorunda. Senato gündemine alınması teklifini Fransa hükümeti verecek. Cumhurbaşkanlığı seçimleri için 22 Şubat’ta tatile girecek olan senatoya bu tarihe kadar gündem talebi gelmezse o zaman yasa, Haziran ayındaki genel seçimlerin ardından yeni gelecek hükümetin inisiyatifine kalacak.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler