ERDOĞAN: YURTDIŞINDAKİ ÖĞRETMENLER OSMANLI'NIN AKINCILARI GİBİ
Başbakan Tayyip Erdoğan, Türkçenin dünyanın dört bir yanında konuşulması ve öğrenilmesi için emeği geçen öğretmenlere teşekkür etti. Gittiği her ülkede Türkçeyi gönüllere kazıyan öğretmenlerin öğrencileriyle karşılaştığını vurgulayan Erdoğan, bu gayreti gösteren hocaları Osmanlı Devleti'nin kuruluşundaki akıncılara benzetti: "Bu kardeşlerimi Osmanlı'nın akıncıları olarak görüyorum. Necip Fazıl, Mehmet Akif, Nazım Hikmet, Ali Şir Nevai'yi dinledik. Hep onların sayesinde. Bundan dolayı onları kutluyorum, başarılarının devamını diliyorum." Dilin bir millet için çok önemli olduğunu vurgulayan Başbakan, "Dil bizde aynı zamanda 'gönül' anlamına geliyor. Edebiyatımızda 'ehli dil' tabiri vardır, bu 'gönül ehli' demektir. Dünyanın bir ucunda Türkçe konuşan biriyle ortaklık işte bu gönül ve dil birliğiyle gerçekleşiyor. Bugüne kadar bu gayretin içinde yer alan öğretmen kardeşlerime teşekkür ediyorum." dedi. Mehmet Akif Ersoy'dan Necip Fazıl Kısakürek'e, Ali Şir Nevai ve Nazım Hikmet'e kadar Türkçenin gönüllere bu öğretmenler eliyle kazındığının altını çizdi. Türk okullarından mezun olanları temsilen şarkı finalinin sunucusu Arnavut asıllı Ablan Tartari'ye ödül veren Erdoğan, programın sonunda Kongolu minik kızları kucağına alarak öptü.
Olimpiyatın 'vefa ödülü'ne bu yıl hayatını yurtdışındaki Türk okullarına adayan merhum Hacı Kemal Erimez layık görüldü. Ödülü Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'tan oğlu Kamil Erimez aldı. Arınç, merhumu şu sözlerle anlattı: "Hocaefendi'nin yanından hiç ayrılmaz, hizmetinde bulunurdu. Kendisi müthiş bir yerel siyasetçiydi. Çok iyi bir devlet adamıydı. Çok iyi hizmetler yaptı, biz şahidiz."
TRT GENEL MÜDÜRÜ'NE İSMAİL GASPIRALI ÖDÜLÜ
Olimpiyat finalinde, şiir ve şarkı yarışmalarında altın madalya kazanan 19 öğrenciye 'Meclis Özel Ödülü' verildi. Her yıl Türk dili, kültürü ve Türkiye'nin tanıtımına hizmet eden ilim ve devlet adamları, sanatçı, gazeteci ve yabancı devlet adamlarına verilen 'Türk Dili Ödülleri' de sahiplerini buldu. 'İsmail Gaspıralı Ödülü' bu yıl TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin'e verildi. Şahin'e ödülünü Türk Dil Kurumu Başkanı Şükrü Hâluk Akalın takdim etti.
MUHTEŞEM FİNAL GECESİ DUYGULANDIRDI
RECEP AKDAĞ (SAĞLIK BAKANI): Çok mükemmel bir organizasyon. Dünyanın dört bir tarafından Türkçe öğrenmiş genç kızlar, delikanlılar Türkiye'ye geldi. Hepimiz çok gururlanıyoruz ve duygulanıyoruz.
HÜSEYİN ÇELİK (ESKİ MİLLİ EĞİTİM BAKANI): Dünyayı Türkiye'ye, Türkiye'yi dünyaya taşıyan muhteşem bir organizasyon. Tek kelimeyle bu bir kültür şöleni ve bundan sonra da daha büyüyerek, etkisini artırarak devam edeceğini düşünüyorum.
MELİH GÖKÇEK (ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BAŞKANI): Muhteşemdi, süperdi. 4-5 yaşındaki çocukların İstiklal Marşı'nı teklemeden okuması inanılır gibi değildi. Emeği geçenlerden, yol gösterenlerden Allah razı olsun.
SELMA ALİYE KAVAF (KADIN VE AİLEDEN SORUMLU DEVLET BAKANI): Bu organizasyon Türk kültürünün ve dilinin dünyaya yayılması için milli bir araçtır. Bu çocukların Anadolu'yu tüm dünyaya tanıtması çok başarılı bir çalışma.
HAYATİ YAZICI (DEVLET BAKANI): Kültürümüzün tanıtımı açısından önemli bir etkinlik. Uluslararası camiada Türk kültürüne kıyaslanamaz katkılar sağlıyor. 4-5 yaşındaki iki çocuğun İstiklal Marşı'nı ezbere okuması bambaşkaydı.
NİMET ÇUBUKÇU (MİLLİ EĞİTİM BAKANI): Çok güzeldi, duygulandım. Zaman zaman gözlerimiz doldu. Gönüllerimiz de doldu. Tek kelimeyle muhteşemdi.
MEHDİ EKER (TARIM BAKANI): Organizasyonu yapanları tebrik ediyorum. Amacı açısından önemli bir organizasyondu. Sebep olanlardan Allah razı olsun. Türkçe'nin evrensel bir dünya dili olması açısından da son derece önemli.
ZAMAN