HABER

AB, veri koruma ihlaline karşı ABD'den güvence istiyor

Avrupa Birliği'nin, geniş kapsamlı izleme programı kapsamında Avrupa vatandaşlarının veri koruma haklarının ihlal edilmemesi için ABD'den güvence istediği bildirildi.

Avrupa Birliği'nin, geniş kapsamlı izleme programı kapsamında Avrupa vatandaşlarının veri koruma haklarının ihlal edilmemesi için ABD'den güvence istediği bildirildi.

Sağlık Komiseri Tonio Borg, AB'nin ABD'den veri koruma haklarına saygılı davranması konusunda "açık taahhüt" istediğini söyledi.

Borg, "Adalet Komisyonu, AB vatandaşlarının veri korumaya ilişkin temel haklarına saygılı olması konusunda ABD'den açık taahhüt istiyor" dedi.

Geçen hafta eski bir CIA çalışanı, ABD istihbarat servislerinin telefon kayıtlarını ve internet faaliyetlerini izlediği yolundaki gizli bilgileri deşifre etmişti.

ABD, bu istihbarat amaçlı takibatın yasal olduğunu açıkladı.

AB Adalet Komiseri Viviane Reding, ABD Savcısı Eric Holder ile Cuma günkü görüşmesinde konuyu gündeme getireceğini ifade ederek "bu olay, kişisel verilerin korunması için açık bir yasal çerçeve oluşturulmasının lüks değil ihtiyaç olduğunu gösteriyor" dedi.

Ortadan kayboldu

Obama yönetimi, eski CIA çalışanı Edward Snowden'in bu bilgileri deşifre etmesinin suç unsuru teşkil edip etmediğini araştırıyor.

29 yaşındaki Snowden, kimliğinin açıklanması nedeniyle, Pazartesi günü kaldığı otelden ayrılarak ortadan kayboldu.

Snowden'ın nerede olduğu bilinmiyor ancak hâlâ Hong Kong'da olduğu tahmin ediliyor.

Prizma operasyonu

Guardian ve Washington Post gazeteleri, geçen hafta, ABD Ulusal Güvenlik Kurumu'nun (NSA), on milyonlarca Amerikalının telefon kayıtlarını izlediğini duyurmuştu.

Gazetenin haberine göre, gizli bir mahkeme kararıyla Verizon adlı telekomünikasyon şirketine bütün abonelerinin elektronik bilgilerini ve yapılan bütün yurt içi ve uluslararası aramaların kayıtlarını iletmesi emredildi.

Haberde, Amerikan istihbarat örgütlerinin Prizma adı verilen bir program çerçevesinde dokuz internet şirketinin veri tabanlarına da girdiği bildirilmişti.

Prizma programının, internet üzerinden gönderilen tüm postalara, yapılan sohbetlere, internet telefonu aracılığıyla yapılan görüşmelere, görüşmeyi yapan kişilerin isimlerine, bulundukları yere ve diğer ayrıntılara ulaşım sağladığı iddia ediliyor.

Washington Post, programda adı geçen şirketlerin Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, PalTalk, AOL, Skype, YouTube ve Apple olduğunu duyurdu.

Haberin duyulması ardından ABD Milli İstihbarat Şefi James Clapper uygulamayı savunmuş ve telefon kayıtlarının izlenmesi ile ilgili gizli mahkeme kararının deşifre edilmesinin 'tamiri mümkün olmayan zarara' neden olduğunu söylemişti.

Clapper, programın ABD vatandaşlarına yönelik olmadığını ve "ABD dışındaki kişilerle ilgili dış istihbarat bilgileri toplamak için tasarlandığını" söylemişti.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler