NEW YORK (İHA) - Afganistan'da uyuşturucu sorununun, Amerikalılar bu ülkeye gittiğinden beri artması dikkat çekiyor. 2002 yılı öncesinde birkaç eyalette afyon üretimi yapılırken, bugün 34 eyaletten 28'inde afyon üretiliyor. Uyuşturucu ticaretinden gelen paranın; silahlı gruplara, onların adamlarına, Taliban'a ve El Kaide'ye mali destek sağladığı belirtiliyor.
Taliban yönetiminin 2001 yılının Aralık ayında devrildiğini hatırlatan uzmanlar, "O günlerde Amerika Birleşik Devletleri, Afganistan'ı yeniden inşa etmeye kararlı olduğunu açıklamıştı. Ancak, Taliban yönetimi sırasında yasaklanmış olan afyon üretimi, o yıldan bu yana büyük artış gösterdi" diyor.
Uzmanlar, dünyaya yayılan afyonun dörtte üçünün Afganistan'da üretildiğinin tahmin edildiğini, bu yasadışı ticaretin değerinin ise milyarlarca dolar olduğunu bildiriyor.
Demokratikleşme sürecinin önemli adımını Afganistan'daki militanların silahsızlandırılmasının oluşturduğunu, ancak Amerika'nın bunu sağlamak yerine, silahlı gruplarla işbirliğine girişip onlarla birlikte çalıştığını vurgulayan uzmanlar, "Uyuşturucu ticaretinden kazanılan paralarla güçlerini artıran silahlı gruplar ve onların liderleri, zayıf Kabil yönetimine tehdit oluşturmaya başladı. Ancak Amerika Birleşik Devletleri'nin, Afganistan'da uyuşturucuyla mücadele planlarının ne kadar başarılı olacağını kestirmek kolay değil" yorumunda bulunuyor.
Uzmanlar, Amerika Birleşik Devletleri'nin benzer bir planı Latin Amerika'da uygulamaya çalıştığını vurgulayarak şunları kaydediyor:
"Latin Amerika ülkelerinde kokain üretimiyle mücadele etmeye karar veren Washington yönetimi, milyarlarca dolar harcamış, uydu teknolojileri kullanılarak koka bitkisi yetiştirilen tarlaları imha etmeye çalışmıştı. Ancak tüm bu çabalar, Amerika Birleşik Devletleri'ne giren kokain miktarının azalmasını sağlamadı"