Ağaçkakanların tırnakları çok güçlü bir yapıya sahiptir. Gerek yuva yaparken gerekse ağaç kabuklarını delerken ağaçlara çok sıkı bir şekilde tırnaklarını geçirebilmektedir. Bu kuş türleri ağaçları gagalama esnasında seri bir biçimde başlarını da ileri geri götürmektedir. Başları sürekli olarak hareket halinde olduğu için çoğu kişi bu kuşların beyin sarsıntısı geçirebileceğini düşünmektedir. Ancak çeşitli nedenlerden kaynaklı bu kuşların beyinlerinde herhangi bir sıkıntı olmamaktadır.
Ağaçkakanlar, ağaçlarda yuva yapan ve yaşamlarını sürdüren kuş çeşitlerinden biridir. Birbirinden farklı renk türüne sahip olan bu kuşlar, görüntü yönünden oldukça sevimlidirler. Ayak kısımları toplamda 4 parmaktan meydana gelmektedir. Gagaları hem uzun hem de sivri bir özelliğe sahiptir. Sivri gagaları sayesinde çok hızlı bir şekilde ağaç kabuklarını delebilmekte ve altında yaşayan böcekleri avlayabilmektedir. Bu kuşların ağaç kabuklarına yaptığı her bir gagalama işlemi yer çekiminin tatbik ettiği kuvvetin yaklaşık olarak 1000 katı daha fazla olmaktadır. Bazı kuşlar bir saniye gibi oldukça kısa bir sürede ondan fazla gagalama hareketini yapabilmektedir.
Ağaçkakanlar ağaç gövdelerini gagalarken başları da çok hızlı bir şekilde hareket eder. Bu durum karşısında bazı insanlar bu kuşların beyinlerinin zarar gördüğü düşüncesine kapılabilir.
Ağaçkakanların seri gagalama davranışlarından kaynaklı bazı insanlar beyin bölgesine zarar gelip gelmediği konusunda ikilemde kalabilir. Ağaçkakanlarla ilgili birçok farklı araştırma yapılmış ve bu araştırmalardan çıkan neticelere göre beyin bölgelerinde herhangi bir zarar tespit edilmemiştir.
Ağaçkakanların kafatası bölgesi ile beyin bölgesi arasında çok fazla bir aralık bulunmamaktadır. Bu aralığın çok fazla olmaması, beynin gagalama sırasında aşırı derece hareket etmesini engellemektedir. Bu durum karşısında da bu kuşların beyinlerinde herhangi bir sarsıntı durumu ortaya çıkmamaktadır. Tüm bu bilgilerden yola çıkıldığında ağaçkakanların beyinlerinin sarsılmamasının nedenleri kısaca şöyledir:
Ağaçkakanlar adlarından da anlaşılabileceği gibi ağaçları gagalayan bir kuş türü olarak bilinir. Ağaç gövdelerine tırnaklarını geçirip, seri bir şekilde ağaç kabuklarını gagalamaya başlayan bu kuşlar kısa süre içerisinde kabuk altındaki böceklere ulaşıp onları yerler. Ağaçkakanların en önemli niteliklerinden biri gagalama işlemini yaparken beyinlerini koruma altına almalarıdır. Bu kuş türlerinin beyinleri ile kafatası arasındaki aralık çok fazla olmadığından olası bir gagalama hareketinde beyin bölgesi hareket edememektedir. Bir nevi beyin bölgesinde hareket kısıtlılığı gözlemlenmektedir.
Ayrıca ağaçkakanların kafataslarında bulunan kemiklerin formu süngerimsi bir forma sahiptir. Bu yumuşak kemik yapısı beyne darbe alınmasının önüne geçmektedir. Ağaçkakanların beyin bölgesinin zarar görmemesinde hem kafatasında yer alan kemiklerin yapılarının hem de gagalarken baş kısımlarını zarar görmeyecek şekilde konumlandırmalarının da büyük bir etkisi vardır.