HABER

Akçakoca açıklarında doğalgaz aranıyor

SAMSUN (İHA) - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Ordu, Giresun, Trabzon ve Rize'de daha önce yapılan doğal gaz ihalesinde çok şişkinlikler gördüklerini ve ihalenin o şekilde verilmesine razı olmadıklarını ifade ederek, "Bunun neticesinde 50 milyon dolar karımız oldu" dedi.

Samsun Sevgi Cafe'de AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, AK Parti Genel Sekreteri İdris Naim Şahin, AK Parti Ordu Milletvekili Enver Yılmaz, Vali Yardımcıs Mustafa İngeç, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, AK Parti İl Başkanı Fuat Köktaş ve belde belediye başkanları birlikte kahvaltı yapan Enerji ve Tabii kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Samsun'un Mavi Akım Boru Hattı'nın geçtiği önemli bir bölge olduğunu söyledi.

Samsun'da Organize Sanayi Bölgesi'nde doğalgazın kullanılmaya başlandığını kaydeden Güler, "Şimdi şehir içinde bu kullanım gerçekleşecek. 46 kilmetrelik çelik hattın 30 kilometresi gerçekleşti. Ekim ayında doğal gaz kullanmak isteyen vatandaşlarımız bunu rahatlıkla kullanabilecekler. Ordu, Giresun, Trabzon ve Rize'deki ihalelerde gerçekleşiyor. Ancak, daha evvel ihaleye çıkmıştık. Burada yapılan ihalelerde biz çok büyük şişkinlikler gördük. Yani orada o ihalelerin o şekilde verilmesine gönlümüz razı olmadı. O ihaleleri iptal ettik ve yeniden yaptık. Kamu İhale Kurumu ile bazı ilişkiler oldu. En sonunda mahkemede haklı gördü bizi. Bunun neticesinde de 50 milyon dolar karımız oldu. Trabzon ve Rize ihalelerini yeniden yaptık. Ordu ve Giresun ihalelerini de bu ay sonunda gerçekleştireceğiz. Karadeniz Bölgesi'nde doğal gaz kullanımı hem sanayide hem de halkımızın kullanımını için devreye girecek. Samsun'un yeri burada çok önemli. Samsun Karadeniz'de enerjinin merkezi olacak. Çünkü doğalgazın girdiği bölge. Bu arada Samsun - Ceyhan petrol boru hattı üzerinde de Samsun'un çok belirgin özellikleri var. Bu üstünlükler tabi ki sadece boru hattının başlangıç noktası olarak ortaya çıkmayacak. Buna dayalı olarak diğer sanayinin diğer tesislerin kullanılması için doğal bir avantajlar listesini taşıyor" diye konuştu.

"PETROL ARAMASINDA 525 METRE DERİNE İNDİK" Karadeniz Bölgesi'nde Zonguldak ve Samsun - Bafra'da metan gazı olduğunu ifade eden Bakan Güler, "Biz bu metan gazını sadece gırizu patlamalarında gündemimize alıyoruz. Halbuki metan gazı doğal gazın yüzde 96 veya yüzde 98'ini oluşturuyor. Doğal gazın ana birleşenlerinden bir tanesi. Bu konuda yatırımlarımızı yapıyoruz. Zonguldak'takini ihale ettik. Bafra'da metan gazı aramaları yapacağız. Eğer orada da büyük bir rezerve bulursak onunla ilgilide yatırımlarımızı yapacağız. Akçakoca'daki denizdeki sondaj devam ediyor. 525 metre derine indik. 2 veya 3 gün sonra 800 metre ineceğiz. Ama sondajın sonucunu almadan var ya da yok demiyoruz. Onun için aşırı bir beklenti içerisine girmeden ihtiyatlı bir şekilde bu çalışmaları sürdürüyoruz. Ayrıca, Akçakoca açıklarında doğal gaz aramasına başladık, çalışmalar sürüyor" şeklinde konuştu.

Yenilenebilir Enerji Yasası'nın çıkması ile yerli kaynaklarının devreye sokulması noktasında önemli adımlar atıklarını vurgulayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, şunları söyledi:

"Samsun Havza İlçesi jeotermal enerjinin çok zengin olduğu bir yerdir. Havza'da önemli jeotermal yatırımları yapılacak. Geçtiğimiz aylarda bunlardan bir tanesini açık. Özellik Havza bölgesinin sağlık ve termal turizm merkezi olmasını arzu ediyoruz. Geçen ay açılan kuyudan 20 litre saniye, 57 derece santigratta kaplıca suyu çıkartıyoruz. Jeotermal enerji özellikle sağlık turizmi açısından önemli bir kaynaktır. Şimdi 2. kuyu orda açacağız ve buradaki miktarı arttıracağız. Otel ve hastane yapılması noktasında yatırımcılarla görüşüyoruz. 550 metre derinden tıpkı petrol arar gibi burada jeotermal kaynakları devreye sokuyoruz. Yenilenebilir Enerji Yasası da devrim niteliğinde bir yasadır. Bu yasa ile rüzgar, güneş, jeotermal kaynaklar ve küçük hidroelektrik santrallerinden elektrik üretmek için bunu çıkardık. Bu çalışma gönlümüzün arzu ettiği şekilde çıktı. Aynı çalışmayı Terme'de de yapacağız. Terme ismi sıcaklık anlamına gelen jeotermal kaynaklarının olduğunu ifade eden bir isimdir. Burayı'da MTA olarak inceleyeceğiz. Ordu'da Ilıca ismi diye bahsettiğimiz Fatsa - Bolaman bölgesinde bir kaynak var. Onun da verimi üzerinde çalışmalar yapacağız. Daha önceden yapılmamış çalışmaları bir bir yapıp insanımızın ekonomimizin hizmetine sunuyoruz. Bu da kalkınma noktasında atmamız gereken önemli adımlardır."

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler