LONDRA (İHA) - Türkiye'nin AB uyum yasalarını kabul etmesi tüm dünyada şaşkınlıkla karşılanırken; Financial Times gazetesi, reform paketinin Avrupa'nın bütün taleplerini karşılamadığını ve bu nedenle Ankara'nın AB konusunda bir süre daha beklemesi gerektiğini yazdı.
Financial Times'a göre, meziyetleri arasında güvenilirliğe çokça rastlanmayan Türk siyasetçiler, ülkenin geçirdiği sıkıntılı günlerde, insan hakları reformlarını Meclis'te onaylayarak, şaşırtıcı biçimde cesur bir adım attılar ve kimse bunun önemini yadsıyamaz. Financial Times, "Avrupa Birliği'nin baskıları ve Türkiye'nin üyelik hayalleri etkili olmasaydı, sözkonusu reform paketinin geçmesini belki daha yıllar boyu bekleyecektik" ifadelerini kullandı. Gazeteye göre, Birliğin kimi üyeleri Türkiye'nin bir gün üye olma ihtimaline halen ciddi çekinceler koymalarına karşın Avrupa Birliği, Türkiye'ye memnuniyetini bildirme noktasında cömertçe davranmalı.
ÇEKİNCELER Financial Times, öncelikle Türkiye'nin nüfusuna dikkat çekiyor. Üye olursa, Birliğin en kalabalık ülkesi olacak. Tarım sektörünün ekonomik hayatta halen büyük bir paya sahip olması, Türkiye'nin inişli çıkışlı ekonomik performansı ve siyasetçilerin piyasalar üzerindeki derin nüfuzu da işin bir değer boyutu. Buna rağmen gazete, "Daha şeffaf ve açık bir pazar ekonomisi doğrultusunda Türkiye'nin hamleler yaptığı da doğru" yorumunda bulundu.
Gazete bir yandan Türkiye'nin attığı adımı büyük bir hamle olarak değerlendirirken bir yandan da reform paketinin yetersizliğinden sözediyor.
Financial Times'a göre, geçirilen reform paketi Avrupa'nın bütün taleplerini karşılamıyor.
HENÜZ EVRİM TAMAMLANMADI Onaylanan reformlardan bazılarının uygulanabilmesi için halen geçirilmesi gereken yasaların bulunduğunu yazan Financial Times, ayrıca Türkiye
anayasasının bazı temel taşlarına, örneğin; ordunun siyasetteki öncü rolü gibi konulara, bu reform paketinde hiç girilmediğini hatırlattı. Gazete, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne tam üyelik hayallerinin gerçekçi olması için, henüz 'evrimini tamamlamadığını' yazdı.
"Öncelikle Avrupa Birliği'nin önünde, şu an müzakereleri devam eden diğer 12 adayla bütünleşmek gibi çetin bir görev var" denilen gazetede Türkiye'nin tek başına neredeyse aynı boyutta bir çabayı gerektireceğine dikkat çekti.
ANKARA'NIN NİYETİ CİDDİ
Financial Times, "Ankara, niyetinin ciddi olduğunu açıkça gösterdi ve kamuoyu yoklamaları, İslamcılar dahil Türk halkının büyük çoğunluğunun Avrupa'ya tam üyeliği arzuladığına işaret ediyor ve Türkiyeli reformcular, şimdi Brüksel'den net bir cevap bekliyorlar" değerlendirmesinde bulundu.
Financial Times'a göre, halihazırdaki genişleme süreci henüz tamamlanmadan, Türkiye'yle üyelik müzakerelerine başlamak için kesin ve net bir tarih belirlemek hiç kuşku yok ki yerinde bir karar olmaz. Fakat, bu muğlak durumun sonsuza kadar sürmeyeceği de açıkça ortada.
Financial Times, bir süreliğine daha Türkiye'nin, beklenen diğer reformları da teşvik etmesi amacıyla Avrupa'ya üyeliğin dışında tutulmasından yana. Gazete bunun hem Avrupa'nın, hem de Türkiye'nin çıkarına olacağını iddia etti.