ANKARA (İHA) - TBMM Başkanı Bülent Arınç, "Seçilme yaşı mutlaka 25'e indirilmelidir. Gençler 25 yaşındaki ablalarını ağabeylerini seçmelidir. 60 yaşındaki babalarını, 75 yaşındaki dedelerini artık seçmekten kurtulmalıdır" dedi.
Yerel Gündem 21 Gençlik Meclisi "Sonuç Bildirgesi", TBMM tören salonunda yapılan bir toplantıyla açıklandı. Toplantıya katılan ve bir konuşma yapan TBMM Başkanı Bülent Arınç, gençlerin bu çalışmasının Türkiye ve dünya demokrasi ve çağdaşlaşması için önemli bir açılım sağlayacağını belirtti. TBMM ve Milli Eğitim Bakanlığı olarak kendilerinin de gençliğe büyük önem verdiklerini ve bu konuda bir ortak çalışma yaparak Okul Meclisi uygulaması yaptıklarını ve buna 10 milyon öğrencinin katıldığını ifade eden Arınç, gençlerin siyasete ilgi duymasının önemli olduğunu belirtti.
"Siyaseti güçlü kılmak lazım" diyen Arınç, konuşmasında gençleri siyaset yapmaya çağırdı. Kendisinin de üniversitede bir hukuk öğrencisi olarak siyasete atıldığını ve gençlik kollarında görev aldığını belirten TBMM Başkanı, gençlerin siyasete girmesi için milletvekili seçilme yaşanın 30'dan 25'e indirilmesi için Anayasa değişiklik teklifini TBMM'ye getirildiğini, ancak herkesin bildiği ve kendisinin söylemek istemediği nedenlerden dolayı bunun kabul edilmediğini ifade etti.
AB ülkelerinin bazılarında seçilme yaşının 25 olduğunu bazılarında sınırlama bile olmadığını ifade ederek, "Seçme yaşını 18'e indirdik. Seçilme yaşı mutlaka 25 yaşına indirilmelidir. 18 yaşındaki gençler 25 yaşındaki ağabeyleri ablalarını seçmelidir. 60 yaşındaki babalarını, 75 yaşındaki dedelerini artık artık seçmekten kurtulmalıdır" diye konuştu.
Meclisteki kadın milletvekili sayısının da arttırılması gerekliliğini ifade eden Arınç, 1935 yılında TBMM'de yaklaşık yüzde 4.5 oranda kadının temsil edildiğini, bugün de aynı rakamın geçerliği olduğunu ifade ederek kadın elinin, kadın hassasiyetinin, kadın duyarlılığının mutlaka siyasete değmesi gerekliliğine işaret etti. Siyasetin güçlenmesine, yenilenmesine ihtiyaç olduğunu ifade eden Arınç, bunun da gençlerin siyasete ilgi duyması, katılmasıyla mümkün olabileceğini ifade etti. Gençliğin önemini de vurgulayan Arınç, "Soros kadar servetim olsaydı gençliğime dönmek için verirdim" ifadelerine yer verdi.
Arınç'a gençler tarafından "Gençlik Ödülü" verildi.
Öte yandan, Yerel Gündem 21 Gençlik Meclisi "Sonuç Bildirgesi" de yayımlandı. Bildiri, Sinop Yerel Gündem 21 Gençlik Meclisi Delgesi Elif Göksel ile Hatay Delegesi Hasan Ulaş tarafından okundu.
Bu bildirgede gençler şeffaflık, temsil, gönüllülük, bireysel kapasite gelişimi, sosyal sorumluluk, kentlerin yaşam kalitesinin arttırılması üzerinde durdu.
TBMM'de bir gençlik komisyonu kurulmasını, aynı şekilde belediyelerde de gençlik merkezi kurulmasını isteyen gençler, "Bizler ulusal gençlik parlamentosunun genç parlamenterleri olarak demokrasinin, kalkınmanın ve iyi yönetişimin devamlı takipçisi ve savunucusu olacağımızı, bu amaçlar doğrultusunda somut politikalar geliştireceğimizi ve bu politikaları hayata geçireceğimizi taahhüt ediyoruz. Bizler yalnızca geleceğin liderleri değil, bugünün ortaklarıyız" dedi.