HABER

Birtan Altınbaş davasında 12'şer yıl hapis isteği

ANKARA (İHA) - Hacettepe Üniversitesi öğrencisi Birtan Altınbaş'ın 1991 yılında gözaltında ölmesiyle ilgili emekli polisler İbrahim Dedeoğlu, Hasan Cavit Orhan, Süleyman Sinkil ve Sadi Çaylı'nın yargılanmalarına devam edildi.

Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın bugünkü duruşmasına sanıklar, sanık avukatları ve müdahil avukatları katıldı. Duruşmada, Mahkeme Başkanı Ziya Ünal, sanıklardan Ahmet Baştan'ın 30 Ekim 2005 tarihinde öldüğüne dair nüfus kaydının geldiğini söyledi. Duruşmada söz alan sanık İbrahim Dedeoğlu'nun avukatı Halit Armutlu, dönemin Ankara İl Emniyet Müdürü Hasan Özdemir, soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Nuh Mete Yüksel, dönemin İl Emniyet Müdür Yardımcısı Ali Kalkan ve aynı konuda soruşturma yapan Cumhuriyet Savcısı Ülkü Coşkun'un tanık olarak dinlenilmesini talep etti. Armutlu'nun bu talebi mahkeme tarafından Altınbaş'ın bulunduğu yer ve konumla ilgisi olmadığı belirtilerek reddedildi.

Duruşmada söz alan müdahil avukatı Oya Aydın, sanıkların işkence ile adam öldürme suçunun sabit olduğunu, tanık dinleme taleplerinin ise davayı uzatmaya yönelik olduğunu savundu. Dava dosyasının iki kez Yargıtay'a gittiğini hatırlatan Aydın, Yargıtay'ca sanıkların işkence ile adam öldürme suçunun tespit edilerek verilen hükmün bozulduğunu söyledi. Dedeoğlu'nun daha önce verdiği ifadelerle son ifadesi arasında çelişki olduğunu belirten Aydın, Dedeoğlu'nun daha önceki ifadelerinde Altınbaş'ın sorgusunda yer aldığını, daha sonra bunu reddettiğini belirtti.

Aydın, tanık olarak gösterilen Ali Kalkan ve Nuh Mete Yüksel'in sanık olarak yargılanması gerektiğini de savundu. Duruşmada Cumhuriyet Savcısı Günay Serap Yüksel esas hakkındaki görüşünü sundu. Savcı Yüksel, Dedeoğlu, Orhan, Sinkil ve Çaylı'nın lehlerinde olan 765 sayılı eski TCK'nın 'Kastı aşan adam öldürme' hükmünü içeren 452/1 ve 'Bir kimseye cürümlerini söyletmek için işkence edilmesi sonucu ölüm meydana gelmesi halinde ceza artırımı' öngören 243/2 maddesi uyarınca 12'şer yıla kadar ayrı ayrı hapisle cazalandırılmalarını talep etti.

Sanıkların tutuklanmalarına yer olmadığı yönünde görüş bildiren Savcı Yüksel, sanık Ahmat Baştan'ın yargılama sürecinde öldüğünü, bu nedenle bu sanık hakkındaki davanın düşürülmesini, sanık Nabi Kılıç'ın üzerine atılı suçu işlediğine dair geçerli ve inandırıcı delil elde edilemediğinden beraatine karar verilmesini talep etti.

Dedeoğlu'nun avukatı Halit Armutlu, esas hakkındaki mütaalayı kabul etmediklerini söyledi. Tanıkların dinlenmemesine ilişkin verilen kararın mahkemenin tarafsızlığını çiğnediğini savunun Armutlu, reddi hakim talebinde bulunduklarını belirtti. Diğer sanık avukatları da reddi hakim talebini yinelediler. Duruşmada Mahkeme Başkanı Ziya Ünal, sanık avukatlarının reddi hakim taleplerine ilişkin dilekçelerini hazırlamaları için süre verildiğini belirterek duruşmayı erteledi.

Bu arada, sanık avukatlarının tanık olarak dinlenmesini talep ettiği Özdemir, Yüksel, Kalkan ve Coşkun'un duruşma salonu önünde bekledikleri görüldü. Dedeoğlu, Orhan, Sinkil ve Çaylı hakkında daha önce yapılan ve Yargıtay'ca bozulan iki yargılamada 4'er yıl 5'er ay 10'ar gün ağır hapis cezası, Kılıç hakkında ise beraat kararı çıkmıştı. Yargıtay ayrıca dosyaları ayrılan diğer sanıklar Ahmet Baştan ve Nail Kılıç'ın dosyalarının da birleştirilmesine karar vermişti.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler