HABER

Ceza İnfaz Kanunu, Genel Kurul'da

ANKARA (İHA) - TBMM Genel Kurulu'nda, Avrupa Birliği'nin (AB) 17 Aralık Zirvesi öncesinde tamamlanmasını istediği yasal düzenlemeler arasında yer alan 'Ceza ve Tedbirlerin İnfazı Hakkındaki Yasa' (CİK) Tasarısı görüşmelerine başlandı.

TBMM Genel Kurulu, Ceza İnfaz Kanun Tasarısı'nı görüşmek üzere bugün saat 10.00'da TBMM Başkan Vekili Nevzat Pakdil'in başkanlığında toplandı. 124 maddelik yasa tasarısının geneli üzerindeki görüşmelerinde CHP adına söz alan Niğde Milletvekili Orhan Eraslan, cezaevlerinde kalma süresinin uzamasının cezaevlerinin sayısının ister istemez bir kat arttırılmasına yol açacağını söyledi. CHP'li Eraslan, "İnfaz koruma memurlarına pay vermeyen sayın Maliye Bakanı'nın yeni cezaevlerinin yapımına nasıl pay ayıracağını merak ediyorum. F tipi cezaevlerinin sayısının da arttırılması gerekiyor" diye konuştu. AK Parti adına söz alan Gaziantep Milletvekili Mahmut Durdu ise, bütçe tasarısı görüşülürken Adalet Bakanlığı'nın payının arttırılması gerektiğini ifade etti.

Genel Kurulda bir konuşma yapan Adalet Bakanı Cemil Çiçek ise, ülkenin modernleşmesiyle ilgili 17 Aralık tarihinin büyük önem arz ettiğini belirterek, "Yapılması istenen, ön şart olarak konan bu tasarı da çıkacak ve Türkiye aynı açık olarak bu tarihe hazır olacak" diye konuştu. Bu neviden düzenlemelerin hiçbir zaman en mükemmel olmadığına işaret eden Çiçek, hayatın, şartların, beklentilerin süratle değiştiği çağımızda her şeyi önceden görmenin mümkün olmadığını kaydetti. Felsefesi doğru olan bir anlayışla düzenlemeyi yaptıklarının altını çizen Çiçek, birinci önceliklerinin insanı topluma kazandırmak olduğunu bildirdi. Çiçek, "Bir atasözümüz vardır. 'Dağ başına kuş gelir, insanın başına iş gelir' diye. Ama bir toplumsal düzen var. Toplumu suçtan koruyabilmek için de düzenleme yapılması gerekiyor. Gözettiğimiz üçüncü husus yaşadığımız acı tecrübelere bakıldığında düzeni sağlamaktır. Öyle bir Ceza İnfaz Yasası yapmalıyız ki infaz kurumlarında da bu düzen sağlansın. Dördüncü husus, her suçun bir mağduru vardır. Mağdurların adalete güvenini tesis etmemiz lazım. İnfaz kurumları aracılığıyla beklentileri karşılandığı takdirde o zaman ihkakı hak dediğimiz başka bir yol açılmış olur. Şüphesiz dört hedefi yakalarken acaba nelere dikkat edildi? Keşke geniş bir zaman içinde bu yasayı çıkarabilseydik. Eksiğimiz olursa zaman içinde giderebileceğimizi düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

Şahıslar adına söz alan CHP Tekirdağ Milletvekili Mehmet Nuri Saygun ise, mahkumların bir kişilik odalarda cezalarının katlanarak arttırıldığını vurgulayarak, odaların en az 3 kişilik olması gerektiğini bildirdi.

En Çok Aranan Haberler