HABER

Ege'de deprem fırtınası durulmuyor! Prof. Dr. Hasan Sözbilir Tsunami uyarısı yaptı! Tehlike altındaki bölgeleri tek tek saydı

Ege Denizi'nde peş peşe gelen 200’den fazla deprem, büyük bir tehlikenin habercisi olabilir! Uzmanlar, yeni bir volkanik aktivitenin başladığını ve bu durumun büyük bir yıkıcı depreme neden olabileceğini söylüyor. Peki, bu depremler Türkiye'yi nasıl etkileyecek? Kuşadası, Bodrum ve Datça kıyıları tsunami riskiyle karşı karşıya mı? İşte çarpıcı detaylar ve kritik uyarılar…

Ege'de deprem fırtınası durulmuyor! Prof. Dr. Hasan Sözbilir Tsunami uyarısı yaptı! Tehlike altındaki bölgeleri tek tek saydı

Ege Denizi'nde son günlerde meydana gelen 200'ü aşkın depremin, volkanik hareketlilikle ilişkili olabileceği belirtildi. Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Santorini-Adalar fay hattındaki bu sarsıntıların magmatik kaynaklar ve hidrotermal aktivite nedeniyle tetiklenmiş olabileceğini ifade etti. Sözbilir, bölgedeki aktif volkanların tarihsel süreçte de büyük depremler ürettiğine dikkat çekerek, yeni bir volkanik aktivitenin başlangıcı olabileceğini söyledi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem Dairesi verilerine göre; Ege Denizi'nde önceki günden beri en büyüğü 4.8 olan 200'ü aşkın deprem oldu.

"VOLKANLAR GÜNÜMÜZDE AKTİF"

yanardağ

Depremleri değerlendiren DEÜ DAUM Müdürü ve Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, "Son günlerde Ege Denizi'nde Santorini Adası'nın hemen kuzeyinde büyüklükleri 3 ile 4.8 arasında değişen deprem fırtınası şeklinde bir aktivitenin devam ettiği anlaşılmaktadır. Bu depremlerin jeolojik ortamına baktığımızda Atina- Santorini- Datça- Bodrum hattı boyunca yay şeklinde bir geometriye sahip aktif bir volkanik ada yayı içinde geliştiğini görüyoruz. Güney Ege Volkanik Ada Yayı olarak bilinen bu yay şekilli ortamda değişik büyüklükte Santorini, Milos, Nisiros gibi volkanik adalar bulunur. Bu adaları oluşturan volkanlar çevresinde tarihsel ve aletsel dönemde çok sayıda depremler, tarihsel dönemlerde bu adalarda volkanik patlamalar gelişmiş. Bu nedenle, bu adaları oluşturan volkanların günümüzde de aktif olduğu kabul edilmektedir" diye konuştu.

'DENİZ ALTINDAKİ FAYLAR DA DEPREM ÜRETMEKTE'

deprereem

Bunun yanında, bölgede bu volkanik çıkışları kontrol eden deniz altı diri faylar bulunduğuna da dikkati çeken Prof. Dr. Sözbilir, "Bu diri faylar da aynı şekilde volkanik yay geometrisine uygun olacak şekilde, Yunanistan ile Türkiye arasındaki Ege Denizi altındaki kabuğu kırarak, deprem üretmekte ve böylece bölgedeki gerilmeyi karşılamaktadır. Ege kabuğunun altında ise Girit Adası güneyinden geçen ve Ege dalma batma zonu olarak bilinen yay şekilli levha sınırı bulunur. Bu sınırın güneyinde ise Afrika levhası Ege levhasının altına yılda 20 milimetre hızla dalmaktadır. Bu nedenle Girit Adası ile Rodos Adası arasında da çok sayıda deprem meydana gelmektedir" ifadelerini kullandı.

depro

'SON DEPREMLER YENİ BİR VOLKANİK AKTİVİTE BAŞLANGICINI GÖSTERİYOR'

Yunan meslektaşlarının son 10 yılda Ege Denizi altındaki faylarla ilgili yaptığı yayınlara da değinen Prof. Dr. Hasan Sözbilir, şunları söyledi:

"Santorini kuzeyinde, Santorini-Amorgos fay sisteminin varlığını ortaya çıkarmış ve bu fay sistemi boyunca önemli bir aktivitenin olacağını ve bu aktivitenin aktif volkanizma ile ilişkili olabileceğini belirtmişlerdir. Geçen yıl yapılan bir çalışmada da 9 Eylül 1956 yılında meydana gelen 7.5 büyüklüğündeki ve 25 kilometre odak derinliğindeki Amorgos depreminin deniz tabanında 75 kilometre uzunluğunda yüzey kırığı geliştirdiği ve yakın adalarda tsunamiye neden olduğu anlaşılmıştır. Kayıtlarda 1956 depreminden sadece 13 saniye sonra odak derinliği 45-90 kilometre olan ve büyüklüğü 6 ila 7.2 olan 2’nci bir deprem daha meydana geldiği bilinmektedir." dedi.

deprem

"YAKIN GELECEKTE YIKICI DEPREM ÜRETME İHTİMALİ YÜKSEK GÖRÜNMEKTEDİR"

Sözbilir, 1956 yılını işaret ederek "Bu depremlerde Santorini ve Amorgos’ta 3 bin 200 binanın hasar gördüğü ve 54 kişinin can verdiği kayıtlardan anlaşılmaktadır. Son günlerde ocak sonu, şubat başında meydana gelen depremler de Santorini-Amorgos fayı ve bu fayın yakın çevresindeki fayların tetiklendiği anlaşılmaktadır. 1956 yılında Amorgos fayının kırıldığını düşündüğümüzde son bir haftadır meydana gelen depremlerin magmatik kaynaklar ve hidrotermal aktivite nedeniyle tetiklenmiş depremler oldukları ve yeni bir volkanik aktivite başlangıcını gösterdiği kabul edilebilir. Bu nedenlerle, bölgedeki Anafi-Astypalea fay sistemi, Los fay sistemi ve Kinairos fayının yakın gelecekte yıkıcı deprem üretme ihtimali yüksek görünmektedir" ifadelerini kullandı.

tsu

"EGE'DE TSUNAMİ TEHLİKESİ İÇİN ÖNLEM ALINMASI GEREK"

Türkiye için rahatlatan açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Sözbilir, "Bu fay sistemlerinin Türkiye kıyılarına uzaklığı 150-200 kilometreyi bulduğundan, Türkiye’nin bu depremlerden etkilenme derecesi düşüktür. Fakat bu bölgedeki deniz altı faylarının 7’den büyük deprem üretmesi durumunda Kuşadası-Bodrum-Datça kıyılarının tsunami tehlikesi açısından modellenmesi ve buna göre önlem alınması gerekmektedir" dedi.

Ege'deki depremler ve tsunami riski hakkında ne düşünüyorsunuz?

Önlem almalı, doğru bilgilendirilmeliyiz.
Hükümetin acil durum planları oluşturmasını bekliyorum.
Depremlerin sıklığına alışmalıyız.

(DHA)

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Okuyucu Yorumları 1 yorum
Zaten ülkede gidişat kötü üstüne bir depremi daha kaldıramaz.

En Çok Aranan Haberler