Ankara (AA)- AB'nin tarım başta olmak üzere bazı fasıllarda müzakereleri askıya alıp almayacağı tartışılırken, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, AB ortak mevzuatına uyum amacıyla, su ürünlerine pazarlama standardı getiriyor.
Söz konusu düzenleme gereği, hamsi dahil su ürünleri, artık etiketsiz, belgesiz piyasaya arz edilemeyecek. Su ürünleri, pazara sunulmadan önce, AB mevzuatına uygun şekilde, tazelik ve boyut kategorilerine göre sınıflandırılacak. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü, hazırladığı "Su Ürünlerinde Pazarlama Standartları ve Tüketici Bilgisi Hakkında Yönetmelik Taslağı"nı, görüşe açtı. Düzenleme, üretim, kalite ve fiyat istikrarı sağlamayı amaçlayan arz talep dengesini kurmaya yönelik AB ortak piyasa düzenine uyumu hedefliyor. Pazarlama standartları, tüketici bilgisi, izleme ve kontrol, ortak piyasa düzeninin temellerini oluşturuyor.
Yönetmelik taslağı, su ürünlerinde ortak piyasa düzeninin oluşturulması için insan tüketimine sunulan belirli su ürünlerinin ilk pazarlama aşamasına yönelik pazarlama standartlarının oluşturulması, tüketicinin satın aldığı su ürünleri hakkında bilgilendirilmesi ve söz konusu ürünlerin izlenebilirliğinin sağlanmasına ilişkin usulleri kapsıyor.
Ortak pazarlama standartları ile ürün kalitesinin iyileştirilmesi, haksız rekabetin önlenmesi de hedefleniyor. Standartlarının belirlenmesi, ürünlerin fiyat oluşumunu da etkiliyor.
Yönetmelik ile tüketicilerin satın aldıkları su ürünleri hakkında asgari olarak bilgilendirmesi ve bu bilginin pazarlamanın her aşamasında, etiket veya ürünün paketi veya ürün yanında giden ticari bir belge vasıtasıyla nihai tüketiciye ulaştırılması ve ürünün izlenebilirliğinin sağlanması da amaçlanıyor. Bu amaca uygun olarak, su ürünleri, türün ticari ismi, istihsal (üretim) yöntemi, istihsal alanını içeren bir işaretleme ya da etiket olmadan, pazarlama yöntemi ne olursa olsun, satış için nihai tüketiciye sunulamayacak. Nihai satış aşamasında türlerin bilimsel isimlerine de yer verilebilecek.
Yönetmelik ile hamsi, mavi yüzgeçli orkinos balığı, sardalye, uskumru, kolyoz, istavrit, köpek balığı, kupes, mezgit, fener balığı, izmarit, kefal, vatozlar, tırpanalar, dil balığı, barbun, tekir, sarıgöz, çaça, pisi gibi Türkiye'de avlanan veya üretilen balıklar yanında, AB standartlarına uygun olarak insan tüketimine sunulabilecek bütün balıklar için pazarlama standardı belirleniyor.