Hastaneler, sağlık çalışanlarının karmaşık ve hızlı bir sistem içerisinde çalışırken, acil durumların etkili bir biçimde koordine edilebilmesi için belirlenmiş bir iletişim sistemine ihtiyaç duyarlar. Acil kodlar, sağlık personellerinin daha hızlı ve etkili bir biçimde aksiyon almalarını sağlar. Dolayısıyla, acil durum kod sistemi acil durumları birbirinden ayırmak ve sağlık personellerine net bilgi sağlamak için kullanılan sembollere dayanan bir sistemdir. Bu kapsamda, acil durum kodları içerisinde bulunan pembe kodun ne olduğu sıklıkla merak edilir.
Hastaneler, yoğun ve hızlı tempolu ortamlardır. Bir hastanede çalışan sağlık personelinin de böyle bir ortamda acil durumlara zamanında ve doğru şekilde müdahale edebilmesi için belirli bir iletişim sistemine ihtiyaç vardır. Bu noktada devreye acil kodlar girer. Bu kodlar sayesinde sağlık çalışanları neyle karşı karşıya olduklarını hemen anlayıp hızlıca harekete geçebilirler. Burada her kod, farklı bir durumu ifade eder ve böylece karışıklığın önüne geçilmiş olur. Bu kodlar arasında yer alan “pembe kod” ise, ne anlama geldiği en çok merak edilenlerden kodlardan biridir.
Hastanelerde acil durumları tanımlamak için kullanılan çeşitli kodlar kullanılır. Bu kodlarından biri de pembe koddur. Pembe kod, çocuk ya da bebek kaçırma şüphesi veya olaylarının olduğu durumlarda acil müdahale edilmesi için belirlenmiş bir uyarıdır. Pembe kodun amacı, sağlık kuruluşundaki güvenliğin ve bebeklerin/çocukların korunmasını sağlamaktır.
Hastanelerde yaşanabilecek acil durumları hızlıca anlamak için çeşitli renkli kodlar kullanılır. Bu kodlardan biri de “pembe kod”dur. Pembe kod, bir bebek ya da çocuğun kaçırılma ihtimali söz konusu olduğunda devreye girmektedir. Hayati bir uyarıdır. Bu kodun amacı ise hastanedeki güvenliği sağlamak ve bebeklerin ya da çocukların korunmasına yönelik acil müdahaleyi mümkün olan en kısa sürede başlatmaktır.
Pembe kod, çocukların ve bebeklerin güvenli bir alanda sağlık hizmeti alabilmesi için kritik bir öneme sahiptir. Bu kod sayesinde, herhangi bir kaçırma durumu en kısa sürede bildirilir ve gerekli tedbirler hızlı bir şekilde alınabilir.
Pembe kod verilmesi gereken durumlar aşağıdaki gibidir:
Çocukların kollarına takılan bileklik vb. elektronik araçlar sayesinde çocuğun belirli bir bölgenin dışına çıkması halinde gerekli birimlere haber verilerek tedbir alınır. Pembe kod verilmesi halinde hastanedeki bütün personel ve güvenlik birimleri hazır hale gelir. Olası bir kaçırılma durumunda hastanenin tüm giriş ve çıkışları kapatılır ve personel hazır bekletilir. Bebek veya çocuğun bulunabilmesi için arama başlar.
Hastanelerde kullanılan pembe kod ile ilgili bütün hastane çalışanlarına ve hastalara bilgi verilmesi oldukça önemlidir. Çalışanlar, pembe kodun nasıl verileceği, kod verilmesi halinde ne yapacağı ve acil durum iletişimi konusunda mutlaka eğitilmelidir.