FRANKFURT (İHA) - Hollanda, 1 Ocak 2005'te, Avrupa Birliği (AB) Dönem Başkanlığı'nı devretmeye hazırlanıyor. Konuyla ilgili bir araştırma yapan Deutsche Welle muhabiri Bernd Riegert, Hollanda'nın bilançosunu ortaya çıkararak, şöyle konuştu:
"Avrupa Birliği Dönem Başkanlığı'nı devretmeye hazırlanan Hollanda, en büyük başarısını dönem sonuna sakladı. Kıbrıs sorunu çerçevesinde 2 gün boyunca süren müzakere süreci, Hollanda Başbakanı Jan Peter Balkanende'nin bulduğu formülle uzlaşma aşamasına vardı. Avrupa Birliği'nin Hristiyan Demokrat Dönem Başkanı Balkanende, önce Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'dan Kıbrıs'ı de facto tanımasını talep etti. Erdoğan ve Balkanende, bunun üzerine ses tonlarının karşılıklı olarak yükseltildiği bir tartışmaya girişti. Saçları ve gözlüklerinden ötürü vatandaşları tarafından Hary Potter'e benzetilen Hollandalı siyasetçi, aslında tutarlı çizgisiyle bilinir ve ondan duygusal çıkışlar pek beklenmezdi. Sonunda olumlu bir neticeye ulaşan Türkiye'ye ilişkin zirve kararı, herhalde Hollanda'nın hesabına, Dönem Başkanlığı'nda yazılacak belki de biricik olumlu puan olmuştur. Türkiye bir yana bırakılırsa, düzenli geçtiği söylenebilecek Hollanda'nın Dönem Başkanlığı'nda öne çıkan belirgin bir olaydan söz etmek mümkün değil"
Hollanda'nın bütçe görüşmelerinde tarafsız bir tutum izlediği belirten Riegert, şu ifadelere yer verdi:
"Balkanende, birliğin 2007-2013 dönemi bütçesi görüşülürken başkan sıfatıyla tarafsız bir konumda durmayı tercih etti. İstikrar Paktı görüşmelerinde de Hollanda, konuyu sürüncemede bırakma yanlısı bir çizgi izledi. 25 birlik üyesi ülkede birden yapılan Avrupa Parlamentosu seçimlerine vatandaşların rağbet göstermemesi, Balkanende başkanlığındaki Avrupa Birliği'ni de harekete geçirdi. Avrupa değerlerini geniş kitlelere aktarmayı hedefleyen bir tanıtım kampanyası başlatma girişiminde bulunuldu. Ancak bu konunun uzun vadeli, yılları alabilecek bir süreç gerektirdiği çabuk anlaşıldı. 'Avrupa İletişimi' gibi hoş bir başlık altında organize edilen konferansta bol vaat, ama az iş vardı. Jan Peter Balkanende, Çin'e uygulanan silah ambargosunun kaldırılması için baskı yapan Berlin ve Fransa'ya karşı direndi. Avrupa Birliği üyesi ülkelerin diplomatları Ukrayna krizinde başarıyla arabulucuk faaliyeti yürütürken, Rusya ile ilişkiler son 6 ay içinde soğumaya devam etti. Hollanda, Darfur krizini çözmeye dönük beyanatlarına rağmen, Sudan'da bir arpa boyu yol alamadı. Hollanda Dışişleri Bakanı Bernard Bot, Darfur'daki durumdan dolayı Sudan'a yaptırım uygulama tehdidinde bulundu. Ancak Bot, Avrupa Birliği ülkeleri bu konuda ortak çizgi belirleyemeyince sözlerini unutmak zorunda kaldı. Hala bir kıpırtının yaşanmadığı Sudan, Avrupa Birliği'nin ortaya koyduğu performans açısından hiç de gurur verici değil. Hollanda'ya bir sonraki Dönem Başkanlığı 2016'da öngörülüyor. Hollanda'nın Dönem Başkanlığı'nda müzakere tarihi alan Türkiye, belki de yine onların bir sonraki başkanlıkları döneminde, yani 2016'da Avrupa Birliği'nin tam üyesi olacak"