HABER

İstanbullu denize 'soğuk'

İSTANBUL (İHA) - Kısa adı TURYOL olan S.S. Turizm ve Yolcu Deniz Taşıyıcılar Kooperatifi'nin Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Can, İstanbul'da toplu deniz taşımacılığına düşen payın sadece yüzde 3 olduğunu belirterek, "Hedefimiz, bu oranı yüzde 10'a çıkarmak" dedi. Denizle ilgili otokontrol sisteminin iyi çalışmamasından da yakınan Can, "Korsan taşımacılık denizimizde yaygın. Oluşturdukları tehlikeler çok önemli ve asla gözardı edilemez. Halkımız, kalabalık bulduğu hiç bir tekneye ya da motora binmemelidir" uyarısında bulundu.

18 yılını denizlerde geçirmiş bir kaptan olan Yunus Can, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, İstanbullular'ın trafikte harcadıkları kayıp zamanı deniz yoluyla telafi edebileceklerini bildirdi. TURYOL'un resmi olarak 1998 senesinde hizmete girdiğini ifade eden Can, "Ancak 1900'lü yılların başında dedelerimiz önce Karaköy'den Haydarpaşa'ya, daha sonra da Kadıköy'e yolcu taşıyarak bu işe başladılar" diye konuştu.

Dedelerinin kendilerine açtığı yollarda büyük fedakarlıkla ilerleyerek filo sayısını 60'a çıkardıklarını söyleyen Can, "Bunlardan 45'i İstanbul'da, 15'i ise İzmir'de hizmet veriyor. Kadıköy-Karaköy-Eminönü ve Üsküdar-Eminönü-Karaköy'de Şehir Hatları'yla paralel olarak çalışıyoruz. 6 iskelemiz arasında devamlı ve düzenli ring seferler yapıyoruz" dedi.

TURYOL Başkanı Yunus Can, İstanbul'un toplu deniz taşımacılığındaki payının sadece yüzde 3 olduğunu kaydederek, "Bu oranın bu kadar az olması, idari bir boşluğu gözler önüne seriyor. Deniz taşımacılığı teşvik edilmemiştir. Son zamanlarda bu payın artması için çalışmalar yapılıyor. Böylece yakıt israfı azalacak ve ülke ekonomisine büyük ölçüde katkı sağlanacak. Bizim en büyük hedefimiz, bu oranı yüzde 10'a çıkarmaktır" diye konuştu.

OTOKONTROL SİSTEMİ AKSIYOR İstanbul'da denizle ilgili otokontrol sisteminin iyi çalışmamasından yakınan Yunus Can, "Liman başkanlıkları tarafından bütün bunlar gözetim altına alınmalıdır. Korsan taşımacılık denizimizde yaygın. Oluşturdukları tehlikeler çok önemli ve asla gözardı edilemez. Halk zaten hangi teknenin yaş sınırını aştığını, güvenlik önlemlerinin tam olarak alınıp alınmadığını bilemez. Yol gösterilmesi gerekiyor" dedi.

Büyük sorun oluşturan korsan tekneler konusuna da temas eden Can, "Bu tip korsan tekneler ya da motorlar, yasal iskelelerin dışında yolcu indirme-bindirme yaparlar. Kamuya açık alanlara yanaşanlar korsandır. Tehlike daha tekneye girerken başlıyor aslında. İskele yasal değilse onarım görmemiş demektir. Halkımızın denize düşme tehlikesi vardır. Hele bir de kapasitesinin üstünde yolcu taşımaya kalkarlarsa tekne batabilir. Halkımız, kalabalık bulduğu hiç bir tekneye ya da motora binmemelidir" diye konuştu. Can, bu konuda acentelere de büyük görev düştüğünü ifade ederek, "Kaçak tekneler daha ucuz olduğundan onlara yöneliş olabilir. Acenteler bu konudaki hassasiyetlerini daha da geliştirmeliler. Bize başvurmaları en doğru yoldur" dedi.

YAŞ LİMİTİNİ AŞMIŞ GEMİLER Türkiye'nin denizci bir ülke olmadığını öne süren TURYOL Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Can, "Elbette bunda, halkın doğru şekilde yönlendirilmemesi de var. Gemilerin eski olması, halkta büyük güvensizlik doğuruyor. Bir geminin yaş sınırı 15'tir. Oysa İstanbul'da bu limiti aşmış pek çok gemi bulunuyor. Bizim filomuzun ortalaması ise 2.5 yaştır" diye konuştu.

Gelen turistlerin neredeyse yüzde doksanını TURYOL'un gezdirdiğini anlatan Can, "TÜRSAB'la yaptığımız prokol gereği acentelerle sözleşmelerimiz var. Yolcularımızın huzur ve konforunu sağlamak kuşkusuz bizim görevimiz. Bu bağlamda öncelikle personelimizin eğitimine önem verdik. Gemilerin iç ve dış mekanlarında teknoloji ne gerektiriyorsa kullandık. Asla kapasitemizin üzerinde yolcu taşımayız. Yolcu taşıma kapasitemizi son 3 yılda 175 kişiden 437 kişiye, hızını da 8.5 deniz mili ortalamasından 12.5 deniz miline çıkardık" dedi.

Düğün, nişan, iş toplantıları gibi özel davetlere de hizmet verdiklerini söyleyen Can, "Onları kapalı mekanlardan kurtarıp boğaz manzaralı deniz keyfi yaşatıyoruz. Bir de güvenlik önlemlerimizin tam olması tercih edilmemizi sağlıyor" diye konuştu. Can, yeni sezon için projeleriyle ilgili olarak şunları kaydetti: "Şu anda 8 adet yeni gemi filoya katılacak. Yeni hatlar açarak toplu deniz taşımacılığında payımızı artırmak hedeflerimiz arasında yer alıyor.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler