Hayvanlar âleminde birçok canlı doğum ile birlikte hayata gözlerini açarken kelebek gibi canlılar yumurtadan çıkarak hayata gelirler. Dünya genelinde sayılamayacak kadar çok kelebek türü vardır. Kimi kelebekler bembeyaz bir renge sahipken kimisi mavi, kimisi ise birçok renge sahip olabilmektedir. Kelebeklerin kanatlarında var olan desenler görünüm itibarıyla simetrik bir özellik taşımaktadır. Simetrik kavramı, matematik alanında da çok sık kullanılan bir kavramdır.
Kelebekler dış görünüm yönünden oldukça göz alıcı ve büyüleyici kanatlara sahip hayvanlardan biridir. Kelebeklerin bu kadar muntazam desenli kanatlara sahip olmasının temel sebebi gelişimsel biyolojinin aşamalarından biri olarak bilinen morfogen sinyalleri ile alakalıdır. Desen oluşum sürecinde morfogen sinyal moleküllerinin etkisi epey fazladır. Bu sinyal molekülleri kelebeklerin kanatlarına yayılım yaparak, desen meydana getirmektedir. Bunun yanı sıra bu canlıların kanatları dışarıdan oldukça parlak görünmektedir.
Kelebeklerin kanat kısımlarında pullar mevcuttur. Bu pulların öne çıkan özelliklerinden biri yansıtma, diğeri ise ışığı kırma özelliğidir. Bu nitelikler kelebeklerin kanatlarında görülen desenlerin daha göz alıcı bir renge dönüşmesini sağlamaktadır. Böylelikle kanat kısımları insan gözüne daha parlak ve ışıltılı gelmektedir. Kanatlardaki desenlerin oluşum süreci tamamen gelişimle alakalı bir durumdur.
Kelebekler kanat desenleri simetrik olan hayvan türlerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Son derece dikkat çekici renkli kanatlara sahip olan hayvanların kanat desenleri, morfogen ismiyle bilinen sinyal molekülleri tarafından oluşturulmaktadır. Kelebeklerin kanatları estetik açısından da dikkat çekici bir yapıya sahiptir. Kanat desenleri her iki tarafta da simetrik bir şekilde meydana gelmektedir.
Simetri sözcüğü matematik alanında karşımıza çıkan terimlerden biridir. Simetrik nitelik taşıyan tüm desenler, simetrik desen olarak tabir edilmektedir. Simetri kendi içerisinde yansıma, dönme ve nokta simetrisi olmak üzere 3 gruba ayrılmaktadır. Kelebeklerin kanat simetrisi ise yansımalı bir özellik taşıdığından yansıma simetrisi olarak tanımlanmaktadır.
Kelebekler, kelebek görünümüne dönüşmeden evvel yaşam evresinden geçmektedir. Yaşam evresi, kelebeğin tırtıl olduğu evreyi temsil etmekte ve pupa ismiyle de bilinmektedir. Kelebek bu pupadan çıkış yaptıktan sonra kanatları oluşmaya ve şekil almaya başlamaktadır.
Kelebeklerin kanat desenleri simetrik bir görünüme sahiptir. Simetrik görüntü demek her iki kanatta bulunan desenlerin de birbirleriyle özdeşleşmesidir. Kelebek ilk önce yumurta içinde gelişmekte ve ardından tırtıl olarak yumurtadan çıkmaktadır. Bir sonraki evre ise koza örme evresidir. Koza örme evresi sürecinde birçok değişim yaşanır ve bu süreç sonunda kelebek meydana gelir.
Kelebeklerin toplamda 6 bacağı vardır. Ayrıca eğer tırtıl evresinde yeterince hayatta kalma mücadelesi yapılmazsa ve dönüşümü sağlamak için gerekli olan hücreler geliştirilmezse, tırtıl olarak dünyaya gelen canlı, kelebek olmadan yaşamını yitirebilmektedir. Kelebeklerin simetrik bir kanat desenine sahip olması, onların daha büyüleyici bir görünüm kazanması açısından büyük önem taşımaktadır.
Kelebeklerin simetrik kanat desenleri dikkat çekici görünümün yanı sıra onların hayatta kalmalarına da yardımcı olmaktadır. Çünkü bu kanat desenleri sayesinde kelebekler avcılardan saklanabilmek için farklı şekiller oluşturabilmektedir.
Doğanın kusursuz tasarımlarından biri olarak kabul edilen kelebeklerin birçok farklı türü bulunmaktadır. Miami mavi kelebeği, dünya genelinde nadir olarak görülebilen kelebek türlerinden biridir.