Kurban kesme ibadeti, İslam inancına göre önemli bir dini vecibe olarak kabul edilir. Kurban kesme süreci her sene Hicri takvim esas alınarak Zilhicce ayının 10-14. günlerinde yani Kurban Bayramı'nda gerçekleştirilir. Bu kapsamda kurban bağışı ise önemli bir yardımlaşma ve dayanışma vecibelerinden biri olarak görülür. Kurban ibadeti belirli bir oranda mal varlığı olan Müslümanlar için vacip olarak görülen ibadetlerden biridir. Kişiler Allah'a olan itaat ve sadakatlerini göstermek için kurban keserler. Bununla beraber Hz. İbrahim’in hatırasına bir saygıdır.
Vacip olarak kabul edilen kurban ibadeti Müslümanlar için oldukça önemlidir. Bu ibadet, İslamiyet’in temel gerekliliklerinden biri olarak maddi durumu iyi olan Müslümanların Kurban Bayramı günlerinde yerine getirmesi gereken bir eylemdir. Kurban ibadeti sadece bir hayvanın kesilmesi ve etinin dağıtılmasından öte oldukça derin anlamlar içerir. Bu ibadetin temelinde Hz. İbrahim'in Allah'a olan teslimiyeti yer alır. Bu anlayışa göre diğer Müslümanların da aynı teslimiyet ve fedakarlık içerisinde olmaları gerekir.
Kurban ibadetini gerçekleştirmek kişisel olarak arınma ve Allah’a yakınlaşma anlamını taşırken aynı zamanda toplumsal bağları da güçlendiren ve yardımlaşma ruhunu pekiştiren bir eylemdir. Bu esnada kesilen kurban etlerinin ihtiyacı olan kişiler ile paylaşılması toplum içerisindeki beraberlik hissini canlandırır ve kardeşlik duygusunu pekiştirir.
Kurban ibadetini yerine getirmek için pek çok seçenek mevcuttur. Bunlar arasında kurban bağışı, kurban ibadetini yerine getirmek isteyen ancak bir nedenle bununla ilgilenemeyecek olan kişilerin kurban kesimi için herhangi bir kişiye ya da kuruma vekalet vermesidir. Bağış yapmak isteyenler yurt içinde bağış yapabilecekleri gibi yurt dışında da bağış yapabilirler. Kurban bağışlarının ihtiyaç sahiplerine ulaşabilmesi için aracı olan kurumlar ve dernekler bulunur.
Kurban ibadetini bağış alarak kolaylaştıran aracı dernek ve kurumlar bulunur. Bunlar arasında Diyanet kurban bağışı seçeneği bağış yapmanın en güvenilir yollarından biridir. Aynı zamanda yurt dışı kurban bağışı da en çok tercih edilen bağış seçeneklerinden biridir.
Yurt içi ve yurt dışında yapılan bağışların güvenilir kurumlar üzerinden yapılması büyük bir önem taşır. Bu nedenle kurban ibadeti için bağış yapacak olan kişilerin bağış yaptıkları kurumun güvenilirliği araştırmaları gerekir. Bu noktada kurban kesimi işleminin gerçekten yapılıp yapılmadığını, yapılıyorsa dini kurallara uygun bir şekilde gerçekleştirilip gerçekleştirilmediği incelenmelidir. Ayrıca kesilen kurban etlerinin ihtiyacı olan kişilere ulaştırılıp ulaştırılmadığı da sorgulanmalıdır. Kurban bağışı yapmak isteyen kişilerin, bu süreçte güvenilir kuruluşların kurban ibadeti politikalarını öğrenmek ve kapsamlı bilgi almak için kurumlara ulaşmaları tavsiye edilir.
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın açıklamasına göre bireyler kurban ibadetlerini bizzat gerçekleştirebilecekleri gibi vekâlet yoluyla başkasına da yaptırabilirler. Çünkü kurban, hac ve zekâtta olduğu gibi mal ile yapılan bir ibadet şeklidir. Mal varlığı ile gerçekleştirilen ibadetlerde ise vekâlet caizdir. Bu nedenle kurban bağışı yapılmasında herhangi bir sakınca görülmez ve caizdir.
Bazı kişiler, kestikleri kurbanların daha fazla ihtiyaç sahibi insana ulaşması amacıyla kurbanlarını bağışlarlar. Bu işlemi gerçekleştiren kurum ve dernekler ise ihtiyaç sahiplerine daha kolay ulaşabildikleri için kesilen kurbanlar daha fazla kişiye dağıtılır. Böylelikle kişi ilgilenemeyecek durumda da olsa ibadetini gerçekleştirmiş olur.