Ülkemizdeki modern plaka uygulaması 1962 senesinde yürürlüğe girmiştir. 27 Eylül 1962 tarihinde çıkarılan yönetmelikle birlikte araç plaka standartları belirlenmiş ve şehir kodları sistemi oluşturulmuştur. Plakalar, arabaların resmi kimliği olarak trafik güvenliği ve yasal düzenlemeler için oldukça önemlidir. Plakalar, motosiklet ve traktörler haricindeki bütün araçların hem ön hem de arka taraflarında bulunurlar. Plakaların orta bölümlerinde diğer ülkelerle de uyumlu olabilmesi için Ç, Ş, İ, Ö, Ü ve Ğ haricindeki Türk alfabesindeki harfler yer alır.
Plakalar, trafik güvenliğinin temel unsurlarından biri olarak aynı zamanda arabaları tespit etmenin en pratik yoludur. Ülkemizdeki plakalarda ise bazı harflerin olmadığı görülür. Plakalarda bazı harflerin olmayışı, trafik düzeninin sağlanması ve bazı pratik sebeplerden kaynaklanır.
Bazı harflerin tescil ve resmi işlemler esnasındaki telaffuzunun ve yazımının zor olması, işleyişi zorlaştırabilir. Bilhassa Ç, İ, Ö ve Ü gibi harflerin plakalarda kullanılmaması, bu harflerin net bir şekilde okunamaması veya yanlış anlaşılma gibi problemleri ortadan kaldırmaktadır. Bununla beraber yabancı ülke plakalarıyla da herhangi bir karışıklık olmaması nedeniyle bu harfler kullanılmaz.
Plakada hangi harflerin olmadığını anlamak için standart olarak belirlenmiş kuralların tarihsel gelişimine bakılmalıdır.
Ülkemizde plaka uygulaması başladığında ilk araçların tescili işlemlerinde sınırlı harfler kullanılmaktaydı. Ama zaman geçtikçe araç sayısının ve trafik yoğunluğunun artmasıyla harflerin kullanımıyla alakalı bazı düzenlemeler yapılması zorunlu hale geldi. Yapılan düzenlemelerin amacı plakaların hem daha pratik yazılması hem de daha kolay okunmasıydı. Noktalı harfler söz konusu olduğunda ise plaka uygulamasının verimli işleyişi açısından bu harfler hâlâ kullanılmamaktadır.
Araç plakalarında hangi harflerin olmadığını bilmek, trafik düzenini anlamak ve araç tanımlama işlemlerini daha pratik hale getirmek için oldukça önemlidir. Standart olarak belirlenen plakalar, ülkemizin trafik sistemine uyumlu bir şekilde gelişmeye devam etmektedir.