İslam dini inançlarına göre Ramazan ayı, İslam Peygamberi Hz. Muhammed’e (s.a.v.) Kur'an-ı Kerim’in inmeye başladığı zaman üzerinden hesaplanır. Bu ay aynı zamanda Müslümanların oruç tuttuğu ve teravih namazının kılındığı aydır. Ayın hilal hâlinin ilk görüldüğü an başlar ve genellikle 30 gün sürer. Hesabı hadislerden alıntılanarak uzmanlar tarafından yapılmıştır. Kullanılan takvime göre ise her yıl farklı zaman dilimlerinde gelir.
Arapça bir kelime olan Ramazan, ramad (kuru sıcak) ve ramda (güneş nedeni ile çok fazla ısınmış olan yer) kelimelerinden türemiştir. En çok sıcak aylara denk geldiği için bu ismin verildiği bilinmektedir. Ramazan başlangıcı her yıl değişir.
Örnek olarak 2024 yılında ramazan 11 Mart 2024 Pazartesi günü başlamış, 9 Nisan 2024 Salı günü ise sona ermiştir. 2025 yılında ise Ramazan ayının mart ayı içinde 1 Mart 2025 Cumartesi ile 29 Mart 2025 Cumartesi günleri arasında olacağı hesaplanmıştır.
Her yıl farklı günlerde başlayan oruç döneminin 2025 yılında 1 Mart 2025 tarihinde başlayacağı hesaplanmıştır. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılan açıklamalara ve yayınlanan 2025 tarihli dini takvime göre 2025'te Ramazanın ilk günü 1 Mart Cumartesi olarak belirlenmiştir.
Bu hesap doğrultusunda ilk oruç için 28 Şubat Cuma gününü 1 Mart Cumartesi gününe bağlayan gece sahura kalkılması gerekir. 1 Mart Cumartesi günü ise belirlenen iftar saatinde oruçlar açılabilecektir.
Müslüman kişiler tarafından, rahmet, sabır, bereket, mağfiret ayı olarak da kabul edilmiş olan Ramazan her yıl camilere asılan mahyalarla, ramazana özel çeşitli yiyeceklerle, tatlılarla, toplu kılınan ve teravih adı verilen namazlarla karşılanır. İslam alemi için son derece önemli bir aydır.
Ramazan ayı içinde Kadir Gecesi de vardır ve bu gece edilen tüm duaların kabul olacağına inanılır. Kadir Gecesi, ramazan ayının son 10 gününe denk gelecek şekilde hesaplanır. Oruç tutulan, sahura kalkılan ramazan ayının başlangıcı ayın hilal şeklini alması ile başlar.
Ramazan 2025 yılında mart ayını kapsamıştır. 2025 yılı için Ramazanın ilk günü 1 Mart Cumartesi olarak belirlendiği için sahura kalkış 28 Şubat gecesini sonraki güne bağlayan gecedir.
Müslümanların oruç tutmasının farz olarak kabul edildiği Ramazan ayı boyunca gün doğumundan önceki imsak vakti ile gün batımından sonraki alacakaranlık olan iftar vakti arasında yemek içmek yasak kabul edilmiştir.
Sahur, iftar, imsak, mahya, fidye, fitre, pide, hurma, güllaç, Kadir Gecesi, teravih gibi terimler ve gelenekler ile birlikte gelen Ramazan ayı genel olarak 30 gün sürse de 29 gün sürdüğü de olabilir. Biten bu sürenin ardından Ramazan bayramı kutlanır.
Bu yıl belirlenen takvim doğrultusunda 2025 Ramazan Bayramı ise 30 Mart 2025 Pazar günü başlayacaktır. 3 gün süren bayramın son günü ise 1 Nisan 2025 Salı günü olarak belirlenmiştir.
Ramazan ayı 2025 yılı için Mart ayının 1’inde başlayacağı ve ilk iftar bu tarihte yapılacağı için 28 Şubat Cuma akşamı teravih namazı kılınacaktır. Her yıl ramazan yaklaşırken Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından açıklanan dini takvimde tüm tarihler, imsak ve iftar saatleri belirtilir.
2024 yılı için de mart ve nisan ayı içinde olan Ramazan ayı 2025 yılında birkaç günlük değişiklik ile 1 Mart 2025 ile 29 Mart 2025 tarihleri arasında gerçekleşecek bu dönemin hemen ardından ramazanın son günü olan arife gününde de son oruç tutulacak ve bayram başlayacaktır.