HABER

Ramazanda uyku düzeni nasıl olmalı? Nelere dikkat edilmeli?

Mübarek Ramazan ayı boyunca oruç tutan kişilerde uyku düzeninin bozulduğu görülebilmektedir. İftardan sonra uyuyup, sahurda uyanıp sabaha karşı tekrar yatmak bilhassa okula ve işe giden kişiler için biraz zorlayıcı olabilir. Peki, ramazanda uyku düzeni nasıl olmalı? Ramazanda uyku düzeninde nelere dikkat edilmeli?

Ramazanda uyku düzeni nasıl olmalı? Nelere dikkat edilmeli?

Ramazan ayı boyuna oruç tutan kişilerin günlük rutinlerinde değişimler yaşanabilir. Bir örnek verecek olursak uyku düzeninin bozulması meydana gelebilir. İftar ve sahur zamanları genel uyku düzenini etkileyerek kişilerin uyku kalitesi düşebilir. Bireylerin kaliteli bir uyku almaları ise gün içerisindeki enerjileri, fiziksel ve düşünsel aktiviteleri için oldukça önemlidir. Bu noktada Ramazan ayında uyku düzeninin korunması, sağlıklı bir şekilde oruç tutarken günlük yaşam aktivitelerini de yerine getirmeyi sağlar.

Ramazan'da uyku düzeni nasıl olmalı?

Kişinin kaliteli bir şekilde uyuması dinlenmiş bir şekilde uyanmasını sağlar. Sağlıklı bir uyku sürecin temel özellikleri arasında:

  • Kısa sürede uykuya geçilmesi,
  • Minimum düzeyde uyanmak,
  • Sabahları dinlenmiş uyanılması yer alır.

Uykunun süresi ve kalitesi bedenin enerji ihtiyacını sağlamak, zihinsel ve fiziksel süreçler için büyük önem taşır.

Ramazan ayında oruç tutan kişilerin günlük yaşam aktivitelerinde önemli değişiklikler olurken, bu değişiklikler doğal olarak uyku düzenini de etkilemektedir. Uyku düzenini etkileyen değişiklikler:

  • Sahur
  • İftar
  • Değişen beslenme düzeni olarak sayılabilir.

Ramazan ayında kaliteli bir uyku uyuyabilmek oruç tutan kişiler için oldukça önemli bir konu olmaktadır. Kişinin, gününü oruç tutarak geçirdikten sonra kaliteli bir şekilde uyuyabilmesi ertesi gün içerisinde göstereceği fiziksel ve zihinsel performansı için oldukça önemlidir. Ramazan ayında sağlıklı bir uyku düzeni oluşturabilmek için ise aşağıda sıralanan adımlar uygulanabilir:

  • Öğle uykusu iyi bir seçenek olabilir. Öğle vaktinden sonra 20 dakika boyunca uyumak kişinin enerjisini canlandırabilir.
  • Ağır yiyeceklerden ve kafein tüketiminden uzak durulmalıdır. İftarda ve sonrasında ağır yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Ayrıca çok şekerli ve aşırı baharatlı yiyecekler mideyi rahatsız edebileceğinden, kahve vb. içecekler ise uykuyu kaçırdığından dolayı bu tür ürünlerden de kaçınılmalıdır.
  • Kişiler, ramazana özel uyku düzeni oturtabilir. Diğer zamanlardaki uyku düzenlerine aykırı olarak farklı saatlerde uyuyup uyansalar bile bu ay için özel bir plan oluşturabilirler. Bu sayede vücut uyku düzenine alışır.
YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler