Tasarım dünyasının gelişmesi ile daha çok mutfak ürünü üretilmiş, çok eskiden bu yana kullanılan mutfak ürünleri gelişmiş ve günümüzdeki modern hallerini almıştır. En sık kullanılan mutfak ürünlerinin başında gelen tencereler de çeşitli malzemelerden yapılmakta ve farklı yiyecekleri pişirmek için kullanılmaktadır.
Paslanmaz çelik, bakır, seramik, cam, demir döküm, porselen gibi malzemelerden üretilen tencereler, pilav tenceresi, teflon tencere, düdüklü tencere gibi farklı türlere sahiptir. Yemeğin lezzetinden pişirme sürelerine kadar farklı işlevleri bulunan bu tencerelerin neredeyse hepsinde yer alan bir ayrıntı bazen gözden kaçsa da aslında bu ayrıntıların her birinin büyük işlevleri vardır.
Çok fazla dikkat çekmese de her tencerenin kapağında küçük delikler yer alır. Çoğu kişi kapaklarda yer alan bu deliği fark etmemiş olabilir ancak bu delikler insan hayatını çeşitli tehlikelerden koruyacak kadar hayati bir öneme sahiptir. Tasarlanmasını amacı da olası mutfak kazalarının önüne geçebilmektir. Bu küçük delikler sayesinde mutfakta patlama, yangın, ellerin yanması ya da çeşitli yaralanmalar gibi birçok olumsuz durum engellenir.
Çok sıradan ve dikkat çekmeyen bir ayrıntı gibi görülse ve öyle zannedilse de aslında tencerelerin kapaklarında yer alan küçük boyutlardaki delikler hayati bir önem taşır. Mutfakta güvenliği sağlamak gibi bir görevi de üstlenir.
Tencerelerin kapakları bazen camdan olur. Bazen de tencere hangi malzemeden üretildiyse kapağı da aynı malzemeden üretilebilir. Her tencerenin kapağında malzemesi ne olursa olsun bir delik yer alır. Bu deliğin işlevi son derece önemlidir ve çeşitli kazaların önüne geçmek gibi bir görev üstlenmektedir.
Yemek pişerken yükselen sıcaklık cam kapak tencerelerde çok fazladır ve hava basıncı da git gide artar. Eğer bu hava basıncı serbest kalmazsa camdan imal edilen kapaklar çok kolay bir şekilde patlar. Bu da ciddi kazalara neden olur.
Tencerelerin kapaklarına konan bu delik de bu durumun önüne geçmek için tasarlanmıştır. Tencere kapaklarında yer alan delikler hayati önem taşır. Birçok kişinin çok da dikkatini çekmeyen tencerelerdeki bu ayrıntı ölümcül mutfak kazalarının önüne geçilebilmesini sağlar.
Yemek pişerken ısınan hava ve oluşan hava basıncı nedeni ile patlama yaşanabilir. Bu patlama olasılığını ortadan kaldırmak için tencere kapaklarında küçük birer delik koyulmuştur. Küçük delikler tencerenin kapağında bulunur. Cam kapaklar düzgün, sürekli bir dekompresyon etkisine sahiptir. Isıtma işlemi sırasında bu delikler sayesinde dışarı ısı deşarj edilebilir.
Bir tencerede yemek pişerken oluşan ısınma sonrasında hava kısmen genişler. Soğuduktan sonra cam kapaktan olan tenceredeki basınç patlama oluşacak kadar güçlüdür. Eğer kapakta delik olmazsa cam kapak patlama riski taşır. Küçük deliklerin işlevi de aniden dışarı püskürtme sağlayarak tencerede su buharı oluşmasına engel olmaktır.
Eğer yemek pişerken tencerenin içinde biriken hava basıncı dışarı çıkamazsa cam kapaklar kısa süre içinde patlayarak hayati tehlikeye neden olabilir. Ayrıca delik olmayan tencerenin kapağı ani bir şekilde açılırsa içeride sıkışan sıcak buhar elleri de yakabilir. Kapakta yer alan içerideki sıcak buharın dışarı akmasına yardımcı olur. Bu sayede de sıcaklığın ani bir şekilde dışarı püskürtülme olasılığı ortadan kalkmış olur.