Günümüzde online yapılan işlemler; tramer sorgulama, araç hasar sorgulama, araç plaka sorgulama ile ikinci el aldığınız, alacağınız otomobillerin hasarlı çıkma ihtimalinin önüne geçmek mümkün. İkinci el otomobil alacakların pazar araştırmalarında en sık kullandığı uygulamalardan biri de tramer sorgulamasıdır. Özellikle ikinci el otomobil alacakların en büyük korkusu, hasar almış bir otomobile yatırım yapmaktır. Tramer sorgulama bir diğer adıyla araç hasar sorgulama ile vatandaşlar, alınacak ikinci el otonun herhangi bir hasar kaydının olup olmadığını, güvenilir bir kaynaktan öğrenmiş olurlar. Peki, oto alacaklara büyük avantajlar sunan tramer sistemi nedir, tramer sorgulaması nasıl yapılır?
TRAMER ÜZERİNDEN YAPILABİLECEKLER
Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi'nin kısaltması olarak geçen tramer, otomobil sigorta bilgilerinin toplandığı bir veri deposu olarak adlandırılabilir. Tramer sorgulama yapan kişiler, alacakları otomobilin sigorta işlemlerine dair bilgileri görebileceği gibi, geçmişe dair bir araç hasar sorgulaması yapabilir, kaza bilgilerini bu sistem üzerinden takip edebilir.
TRAMER SORGULAMA NASIL YAPILIR?
Tramer üzerinden yapılabilecek pek çok işlem bulunur: Mağdur bilgileri sorgulama, araç trafik poliçesi sorgulama, araç kasko poliçe sorgulama, kaza yapan araçların kaza tespit tutanağı sonrası kusur oranlarını sorgulama ancak alacakları ikinci el otomobilin hasarı olup olmadığını merak eden kişilerin yapması gereken "Araç hasar kaydı sorgulama" işlemidir. Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi resmi web sayfası üzerinden yapılacak bu işlem ile alınacak ikinci el otonun hasar kaydı sorgulanabiliyor. Araç hasar kaydı sorgulama için bir takım bilgilerin (plaka, şasi no, T.C. kimlik numarası, plaka ile sigortalı vergi kimlik numarası ) dijital platform üzerinden verilmesi gerekiyor.