HABER

Türkiye ombudsmanlığı geliyor

ANKARA (İHA) - Hükümet, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB)'ne üyelik sürecinde yerine getirilmesi gereken taahhütler arasında bulunan 'ombudsmanlık' kurumunu önümüzdeki yasama döneminin başında hayata geçirmek için düğmeye bastı.

Siyasi denetim birimi olarak oluşturulacak olan 'ombudsmanlık' kurumunun merkezi Ankara'da olacak. Hükümet, kamuoyunda 'ombudsmanlık' olarak bilinen Kamu Denetçiliği Kurumu Yasa Tasarısı'nı önümüzdeki yasama döneminin başında çıkarma kararı aldı. AB yolunda çıkarılması gereken yasalar arasında bulunan Kamu Denetçiliği Kurumu Yasa Tasarısı, 57. Hükümet döneminde Meclis gündemine getirilmiş ancak kadük olmuştu. AK Parti, ombudsmanlık kurumunu Türkiye'de de hayata geçirmek için kolları sıvadı.

AB'nin Aralık 2004 zirvesinden önce tasarıyı Meclis'ten geçirmeyi hedefleyen AK Parti, Meclis gündeminde bulunan tasarıya mini rötüşler yapmakla yetinecek. AK Parti Genel Merkezi Demokrasi Hakem Kurulu da, ombudsmanlık kurumunun gerekliliğine ilişkin bir rapor hazırladı. Avrupa'da 23 ülkede uygulanan ombudsmanlığın yargı kararlarına müdahalede bulunmadığına dikkat çekilen raporda, AB yolunda gerçekleştirilen Anayasa değişikliklerinin ombudsmanlığı da kapsamanının önemine işaret edildi. Raporda, ombudsmanın dokunulmazlığının şart olduğu da vurgulandı. İdarenin mevzuata saygılı ve uygun hareket etmesini, yetkisini amacına uygun kullanmasını temin etmek, kamu hizmetlerinin daha iyi götürülmesini sağlamak için oluşturulacak Kamu Denetçiliği Kurumu'nun görev alanına idarenin her türlü eylem ve işlemleri girecek.

OMBUDSMANI MECLİS BELİRLEYECEK Kimin ombudsman olacağına Meclis karar verecek. Kurumun bütçesi TBMM'nin bütçesi içinde yer alacak. Kamu Denetçiliği Kurumu'nun merkezi Ankara'da olacak ve gerekli görüldüğü yerlerde bürolar açılacak. Kamu başdenetçisi TBMM'ye yıllık rapor verecek, öneri ve tavsiyelerde bulunacak. Kurum, bir kamu başdenetçisi ve en çok 10 kamu denetçisi ile kamu denetçiliği uzmanları, uzman yardımcıları ve diğer personelden oluşacak. Kamu başdenetçisi seçileceklerde Devlet Memurları Yasası'nda sayılan genel ilkeler dışında, seçimin yapıldığı tarihte 40 yaşını doldurmuş olmak, en az 4 yıllık yükseköğretim kurumundan mezun olmak, mesleği ile ilgili kamu kurum ve kuruluşları ya da özel sektörde 15 yıl çalışmış olmak ve bir siyasi partiye üye olmamak şartları aranacak. Kamu başdenetçisi ve kamu denetçileri TBMM'de and içerek göreve başlayacaklar.

Kamu başdenetçisi ve kamu denetçilerinin görev süresi 5 yıl olacak, görev süresi dolanlar tekrar seçilebilecek. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, Türkiye'de ikamet eden yabancı gerçek kişiler, idarenin kendileri ile ilgili her türlü eylem ve işlemleri aleyhine Kamu Denetçiliği Kurumu'na yazılı veya sözlü olarak başvurabilecek. Kuruma, illerde valilikler, ilçelerde kaymakamlıklar aracılığıyla başvuru yapılabilecek. Başvurular için herhangi bir ücret alınmayacak. Kamu Denetçiliği Kurumu'na idari işlemlerde tebliğ tarihinden, idari eylemlerde öğrenme tarihinden itibaren 6 ay içinde başvurulabilecek.

En Çok Aranan Haberler