Gerek askeri gerek ticari gerekse yolcu taşımada büyük bir öneme sahip olan hava taşıtı uçak olarak bilinmektedir. Günümüzde birçok kişi uçaklar sayesinde çok uzak bölgelere dahi kısa süre içerisinde ulaşım sağlayabilmektedir. Güvenli ve konforlu bir ulaşım aracı olarak da ifade edilen uçakların yer çekime karşı gelmesi ise oldukça ilgi çekicidir. Bu yüzden birçok kişi gökyüzünde giden bu hava araçlarının nasıl bu şekilde uçtuğu konusunda çeşitli araştırmalar yapmaktadır.
Uçaklar yer çekimine meydan okuyan hava taşıtları olduğundan nasıl uçtukları konusunu ayrı bir şekilde ele almak son derece önemlidir. Ticari, askeri, özel, pervaneli uçak gibi birçok farklı türe sahip olan uçakların sağ kanat ve sol kanat olmak üzere toplamda 2 kanadı vardır. Bu kanatlar uçağın gökyüzünde kuş gibi uçmasını sağlamada büyük bir role sahiptir. Bu noktada kanatların dengesizleşmemesi ve uçağın sağa sola yalpalamaması önemlidir.
Uçak kanatlarının muntazam bir şekilde durmasını sağlayan parça ise kuyruk olarak bilinmektedir. Uçakların hemen arka bölümünde konumlanan bu kuyruk, taşıtın dengeli bir şekilde uçmasını sağlamaktadır. Uçağın kuyruk kısmında ayrıca motorun egzoz noktası olarak tabir edilen bir de delik bölümü vardır. Bunların yanı sıra iniş takımı, gövde gibi parçaları da vardır. Genel olarak uçağın uçmasını sağlayan faktörler ise şöyledir:
Uçaklar insanların şehirler ya da ülkeler arası seyahatlerinde en sık tercih ettiği ulaşım araçlarından biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Kanat, kuyruk gibi çeşitli parçalardan meydana gelen uçakların havada asılı kalır gibi uçması, dikkat çeken olaylardan biridir. Uçakların havada kalmasını sağlayan en temel unsurlardan biri kanatların varlığıdır.
Uçak havalandıktan sonra kanatların hem üst hem de alt kısımlarında hava basıncı meydana gelmektedir. Bu hava basıncı olayı uçak kanatlarının alt bölümü ile üst bölümü arasında farklı bir şekilde gerçekleşir. Her iki bölüm arasındaki basınç birbirinden farklı olmaktadır. Bu fark, uçağın havada süzülmesinde etkili olan kaldırma kuvvetini de oluşturmaktadır.
Uçaklar, hem kanatlar hem de taşıtın son kısmında yer alan kuyruk sayesinde havada kolayca ilerleyebilmektedir. Uçak kanatlarının gizemli çalışma prensibi, Hollandalı bir bilim adamı olarak karşımıza çıkan Daniel Bernoulli’nin Bernoulli ilkesine dayanmaktadır. Bu ilke kanatların üst ve alt noktalarında meydana gelen hava basıncı olayını içermektedir. Bu ilkeye göre kanadın üst kısmında oluşan basınç, alt kısımda oluşan basınca nazaran daha azdır. Bu olay hava taşıtlarının daha kolay bir şekilde havada kalmasını ve ileri yönde hareket etmesini sağlamaktadır.