İnsanların dinlenebilmesinde uyku düzeni önemli bir role sahiptir. Uyku düzeni bozulduğunda odaklanma, enerji eksikliği, sürekli uyuklama gibi problemler ortaya çıkabilmektedir. Uyuma ya da dinlenme esnasında tercih edilen yatağın uyuma şekline uygun olmasına dikkat edilmelidir. Günümüzde tekli, çiftli birçok farklı yatak modeli bulunmaktadır. Yatakların çoğunda yan kısımlarında konumlanan bir delik mevcuttur. Bu deliğin görevinin ne olduğu ise araştırılan konulardan biridir.
İnsanların güne enerjik ve daha iyi başlaması için kaliteli bir uyku uyuması gerekmektedir. Uyku denildiğinde ilk akla gelen sağlık yönünden de büyük bir öneme sahip olan yataklardır. Kimi insanlar yatak seçiminde daha sert bir yapıya sahip yatak tercih ederken kimisi ise ortopedik veya yumuşak bir yapıya sahip yatak tercih etmektedir. Yatak seçiminde yumuşaklık derecesi önemli olduğu kadar boyutu, kalınlığı ve üretiminde hangi malzemelerin kullanıldığı da oldukça önemlidir.
Yaygın olarak şilte ve döşekten meydana gelen yatakların en dikkat çeken bölümlerinden biri yan kısımlarında konumlanan deliklerdir. Pek çok kişi bu deliklerin dekor olarak yapıldığını düşünmektedir. Ancak durum bu kadar basit değildir. Yatakların yanlarında yer alan bu deliklerin birçok farklı özelliği bulunmaktadır. Bununla birlikte farklı nitelikleri öne çıkan ve kullanan kişilere birbirinden farklı avantajlar sunan yatak türleri de mevcuttur. Kimi bireyler çelik malzemeden üretilmiş yaylı sisteme sahip yataklarda daha kaliteli bir uyku uyurken kimileri ise vücudun şeklini alan lâteks özelliğe sahip yataklarda uyumaktadır.
Yataklar çeşitli özellikleri öne çıkan, insanların hem uyuma hem de dinlenmelerine imkân tanıyan ev eşyalarından biri olarak bilinmektedir. Yatakların çoğunda insanların ne işe yaradığını bilmediği delikler vardır. Bu delikler yatakların temizlenmesini kolaylaştırmak için tasarlanmıştır.
Genel olarak yatakların düzenli olarak temizlenmesi, çarşafların değiştirilmesi, kir ve tozdan arındırılması gerekir. Nadir temizlenen bir yatakta birçok bakteri ve mikrop üremeye başlamaktadır. Bu duruma müdahale edilmemesi bazı sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına neden olabilmektedir.
Yatak temizliğinde elektrikli süpürgenin kullanımı bir hayli önemlidir. Özellikle güçlü bir çekiş gücüne sahip süpürge makinesi ile yatakta birikmiş olan toz ve kir daha kolay bir şekilde temizlenebilmektedir.
Yatakları temizlerken yalnızca görünen ön yüzünü değil, arka kısmını da temizlemeye itina edilmelidir. Yatakların yanlarında bulunan delikler de temizleme işini kolaylaştırmaktadır. Bu deliklerde de yatağın üstünde ya da alt kısmında olduğu gibi tozlar hızlı bir şekilde birikebilmektedir.
Yatakların köşe kısımlarında bir miktar açıklık bulunmaktadır. Delik olarak da tabir edilen bu açıklıklar temizleme işleminin daha kolay bir şekilde yapılmasını sağlamaktadır. Yataklar belli bir süre sonra tozlanmaya ve üzerine kir toplamaya başlamaktadır. Bunun yanı sıra yataklar belirli aralıklarda tozdan ve kirden arındırılmadığında toz akarları denilen canlılar ortaya çıkmaktadır. Bu toz akarları gözle görülebilen bir özelliğe sahip olmadığından insanlar bu durumu fark edemeyebilmektedir. Bu canlıların en büyük zararı ise insanda alerjiye sebep olmasıdır. Bu tür durumlarla karşılaşmamak için çarşafların, yastık kılıflarının düzenli aralıklarla yıkanması ve yatakların süpürge makinesi ile temizlenmesi önemli bir konudur.
Yatak temizliğinde insanlara büyük fayda sağlayan bazı bölümler bulunmaktadır. Yatakların kenarlarında çoğu insan delik kısımlara rastlamaktadır. Bu deliklere süpürge makinesi tutulduğunda içeride biriken toz ve mikroplar anında temizlenebilmektedir.