Kömür ocağındaki patlama nedeniyle 29 madenci mahsur kaldı
Yeni Zelanda'da cuma günü gerçekleşen patlamadan sonra 29 madencinin mahsur kaldığı madende arama çalışmaları ilerliyor.
Pike River isimli madene gönderilmesi planlanan ilk robot bozulmuştu ancak ikinci robot madene ulaştı.
Mühendisler de, zemine inşa edilen yüz elli metrelik ve on beş santimetre çapındaki bacanın inşasının bitmek üzere olduğunu açıkladı.
Baca tamamlandığında aşağı indirilecek kamerayla madencilerin hayatta kalıp kalmadıklarına bakılacak.
Bu sayede madendeki gaz seviyesinin de belirlenebileceği düşünülüyor.
Emniyet müdürü Howard Board, daha önce yaptığı bir açıklamada kurtarma ekiplerinin madene inmesinin güvenli olmadığını ve "her geçen saat durumun kötüleştiğini" söylemişti.
Board, ikinci bir patlama tehlikesinin de yüksek olduğunun altını çizmişti.
Kurtulanlar olabilir Ancak madeni işleten Pike River Coal şirketinin müdürü Peter Whittal, patlamadan kurtulanlar olduğuna dair umudunu koruduğunu belirtti.
"Aşağıda birlikte kurtarılmayı bekleyen 29 kişinin olmadığı açık" diyen Whittal, "kaç kişiler bilmiyorum. Ancak kurtarmamız gerekenler var ve onları görmeyi bekliyorum" diye ekledi.
Patlamanın gerçekleştiği günden beri, mahsur kalan 29 madenciyle temas kurulamadı.
Yeni Zelanda Başbakanı John Key, madencilerin yakınlarının korku ve öfke içinde olmalarını anladığını ancak kurtarma operasyonu sırasında madencilerin hayatlarını daha da riske atmamaya çalıştıklarını belirtti.
Risk düzeyi yüksek Madende yapılan testler, karbon monoksit ve metan gazı zeviyesinin yeni patlamalara neden olabilecek risk düzeylerinde olduğunu ortaya koyuyor.
2008 yılında faliyete giren Pike River maden ocağı, Yeni Zelanda'nın güney adasının batı kıyısında bulunuyor.
Maden ocağında Paparoa sıradağlarının yaklaşık 2.5 kilometre altında kömür arama faliyetleri yürütülüyordu.