HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

ABD'den İran'a yeni yaptırımlar

ABD Başkanı Barack Obama, İran'a yönelik yeni ekonomik yaptırımlar kararı aldı. Yaptırımlar, İran'ın enerji sektörünü ve bazı mali kurumlarını hedef alıyor.

ABD Başkanı Barack Obama, İran'a yönelik yeni ekonomik yaptırımlar kararı aldı.

Yaptırımlar, İran'ın enerji sektörünü ve bazı mali kurumlarını hedef alıyor. Barack Obama, yaptığı yazılı açıklamada, ABD'nin İran konusunda bir diplomatik çözümden yana olduğunu ancak Tahran'ın da uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiğini belirtti. Obama, İran'ın enerji ve petro-kimya sektörüne yönelik yeni yaptırımları öngören kararın, ülkenin var olan yaptırımları atlatmak için petrol satın alımına yönelik ödeme mekanizması kurmasını önlemeyi amaçladığını ifade etti. İran Ulusal Petrol Şirketi, Naftiran ya da İran Merkez Bankası'yla ilişkisi bulunan ya da İran'ın değerli madenler ve ABD doları satın almasına yardım eden firmalara karşı da tedbirler alınacağı belirtildi. Yeni yaptırımlar, Washington'un İran'ın yaptırımları atlatmasına yardım ettiklerini ileri sürdüğü Çin'deki Kunlun Bankası ile Irak'taki Elaf İslami Bankası'nı da hedef alıyor. Karar uyarınca, söz konusu bankalar ABD mali sisteminin dışında bırakılıyor.

'Taviz yok'

Obama, yeni yaptırımların ABD'nin "umutsuzluğu giderek artan İran rejiminin" uluslararası mali sisteme giriş yapmasına izin veren finansal kurumları ifşa edeceğini gösterdiğini belirtti. ABD Başkanı, İran hükümetinin yaptırımlara karşı koymaya devam etmesi halinde, ABD ve ortaklarının yaptırımların şiddetini arttırmayı sürdüreceğinden kuşku duyulmaması gerektiğini ifade etti. BBC muhabirleri, Obama'nın kararının Beyaz Saray'ın İran konusunda taviz vermediğini göstermek amacıyla alınmış olabileceğini söylüyor. Kasım ayındaki başkanlık yarışında Obama'nın rakibi olan Cumhuriyetçiler'in adayı Mitt Romney, geçtiğimiz günlerde Obama yönetiminin İran'ın nükleer programını sona erdirmek için elinden geleni yapmadığını söylemişti. ABD Kongresi de bu hafta İran üzerindeki yaptırımları daha da sertleştiren bir kararı oylamaya hazırlanıyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler