HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Artçı mı, kendi başına bir deprem mi?

Uzmanlar Van'da meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki sarsıntıyı tartışıyor.

Artçı mı, kendi başına bir deprem mi?

Van'da meydana gelen 5.6'lık depremi uzmanlar değerlendirdi:

Prof. Dr. Şükrü Ersoy (Yıldız Teknik Üniversitesi Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi Başkanı)
5.6 büyüklüğündeki deprem 6 katlı binayı yıkmamalı
7.2 büyüklüğündeki bir depremin artçıları uzun sürer ve bu artçı depremlerin büyüklükleri 6.5'e kadar çıkabilir. 5.6 büyüklüğündeki son artçı deprem lokasyon olarak daha güneyde meydana geldi. Ancak 6 katlı bir binanın yıkılabilmesi için ya binanın hasarlı olması gerekir ya da büyüklük 5.6'dan daha fazladır. Kandilli Rasathanesi depremin büyüklüğünü 5.6 olarak açıkladı, ancak düzeltme yapabilir. Son depremin odak derinliği yerin 5 kilometre altında. Bu depremin daha güçlü hissedilmesi anlamına geliyor. 7.2 büyüklüğündeki Van depremi olduğundan itibaren uzmanlar hep ağır ve orta hasarlı binalara kesinlikle girilmemesi gerektiğini söyledi. Son artçı deprem bu uyarıların ne kadar yerinde olduğunu gösteriyor.

**[

](http://aktuel.mynet.com/galeri/haber/van-5.6-ile-sallandi-van-5.6-ile-sallandi/8974/229705/sayfa/1/)**

[**

**](https://www.mynet.com/vana-15-bin-cadir-daha-gonderiliyor-110100601374)

[**

**](https://www.mynet.com/abd-depremin-buyuklugunu-farkli-acikladi-110100601377)

Prof. Dr. Ahmet Ercan ((İTÜ Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi)
Beklenen artçı depremlerden biri

7,2'lik depremle yapılar sanki 9-10 raundu bitirmiş bir boksörün yorgunluğundadır. Van-Erciş depreminden sonra yaptığım açıklamada depremin Van-Gölü depremi olduğunu 10 Kasım'a dek 5,5 ile 6,0'ya varabilecek artçı depremlerin olabileceğini söylemiştim. Bugün olan deprem ABD'ye göre 5,7 büyüklüğünde ve derinliği ise 4,8 km'dir. İşte bu deprem, beklenen artçı depremlerden birisidir. Artçı depremler sayı ile büyüklükleri azalarak 10 Kasım'dan sonra da en az 12 ay sürecektir. Yorgun yapılar artçı depremlerle yıkılabiliyor.
Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu (İstanbul Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Öğretim Üyesi)
Acı tecrübe oldu
Bu deprem kesinlikle sürpriz değildi. 7.2'lik deprem gibi bu da kendi başına bir deprem. Yapılan tüm uyarılara rağmen gerekli önlemlerin alınmadığını yıkılan 6 katlı binadan anlıyoruz. Birçok bina gibi yıkılan otel de 7.2 büyüklüğünde hasar gördü. Orta hasarlı binalara insanların sokulmaması gerektiği acı bir tecrübeyle bir kez görüldü.

Doğan Kalafat (Kandilli ulusal deprem izleme merkezi müdürü)

Kalafat, yaptığı açıklamada, Van'ın Edremit ilçesi merkezli sarsıntının şiddetli deprem skalasında bulunduğunu ve derinliğinin çok sığ olması nedeniyle yeryüzündeki izinin güçlü olduğunu belirtti.

Ana deprem sonrasında kırılan alan ve aynı sistem içerisindeki aktif fay parçalarının büyük depremden etkilendiğini vurgulayan Kalafat, iki haftalık süre içerisinde yaklaşık 150'ye yakın 4 büyüklüğünde ve 7 de 5'in üzerinde deprem meydana geldiğini dile getirdi.

Kalafat, “Bunların tamamı, ana şokun bölgedeki etkisinden dolayı oluşmuş depremler. Dolayısıyla bölgedeki kırılan fayı bir alan olarak düşünürsek, bu alandaki aktif fay parçaları zaman içerisinde kırılmıştır ve kırılmaktadır. Bunu, bu sürecin bir parçası olarak değerlendirmek lazım. Bu deprem, 23 Ekim'de olan ana depremin sonrasında bölgedeki stres dengesinin bozulması sonucunda meydana gelmiş bir deprem olarak nitelendirilmelidir” diye konuştu.

Bağımsız olarak düşünüldüğünde son depremin, hasara ve can kaybına neden olabilecek büyüklükte bir deprem olmadığına dikkati çeken Kalafat, ana depremde hasar görmüş yapılara zarar verebileceğini, hasarlı binalarda oturmaya devam eden vatandaşlar varsa can kaybı oluşabileceğini kaydetti. Kalafat "Ne yazık ki 70-80 cıvarında can kaybı olduğunu tahmin ediyoruz" dedi.

[Kandilli'den deprem açıklaması!](https://www.mynet.com/videolu-haberler "Kandilli'den deprem açıklaması!") | [www.mynet.com/video](https://www.mynet.com/video "https://www.mynet.com/video")
Mynet Youtube

En Çok Aranan Haberler