HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ergin: Sorunu çözerse istifa ederim

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Şanlıurfa Cezaevi'nde 13 mahkumun ölümüyle sonuçlanan olayların ardından bir açıklama yaptı.

Ergin: Sorunu çözerse istifa ederim

Ergin, Ankara Hakimevi'nde düzenlediği basın toplantısında son gelişmeleri değerlendirdi.

Ergin, Şanlıurfa Cezaevi'nde yaşanan yangın olayının ardından, cezaevindeki 16'sı çocuk 42 tutuklu ve hükümlü İzmir'e nakledildiğini, 85 tutuklu ve hükümlünün de Şanlıurfa'ya yakın çevre ilçelere nakledildiğini bildirdi. Ergin, cezaevlerinde 126 bin 54 tutuklu ve hükümlü bulunduğu, doluluk oranının ise yüzde 100 olduğunu belirtti.
Ergin, cezaevlerindeki tablonun arzu edilen noktada olmadığını ancak sorunun çözümü için önemli mesafeler kaydedildiğini söyledi.
**İşte Ergin’in açıklamalarından satır başları:**
"Cezaevlerinde yapısal dönüşümler 2002’den sonra yapıldı. 2002 sonrasında yapılan düzenlemeyle 208 cezaevi kapatıldı, şu anda 177 ceza infaz kurumu bulunmaktadır.
Ceza infaz kurumlarında büyük onarımlar yapıldı. 2017 yılına kadar 197 cezaevinin kapatılmasına karar verilmiştir. 73 cezaevinde koğuş sisteminden oda sistemine geçilmişti. 20 ceza infaz kurumunda ek üniteler inşa edilmiştir.
Cezaevlerindeki artış, yargıda bekleyen dosyalardan kaynaklanmaktadır.
En temel problem kapasite fazlası bulunan cezaevlerinin normal hale getirilmesidir.
Diyarbakır, Şırnak, Siverek, Doğubayazıt ve Midyat’ta cezaevleri inşaatları devam ediyor. İhale aşamasında olan cezaevleri var.
31 Mayıs’taki denetimli serbestlik düzenlemesi kapsamında 17 bin 287 hükümlü tahliye edilmiştir. Şartları sağlayan hükümlüler tahliye edecektir. Tutuksuz yargılamalar da cezaevlerindeki kapasiteyi azaltacaktır.
Yapılması gereken çalışmalar belirlenmiş, takvime göre de yerine getirmektedir. Bakanlık olarak kendi özeleştirimizi de yapıyoruz, kamuoyundan gelen eleştirileri de dikkate alıyoruz. Bilgi kirliliği zarar veriyor.
6 bin mahkum kapalı cezaevinden açık cezaevine geçecek.
Urfa Cezaevi’nde açık görüş yapılarak endişeleri giderilmiştir. İlave telefon hatlarıyla görüşmeler yapılması sağlanmıştır.
**127 KİŞİ BAŞKA CEZAEVİNE**
Koğuşları zarar gören 14’ü çocuk toplam 42 tutuklu ve hükümlü, İzmir’e nakledilmiştir. 85 hükümlü ve tutuklu da çevredeki cezaevlerine sevk ediliyorlar.
**'SORUNU ÇÖZECEKSE İSTİFA EDERİM'**
Adalet Bakanı'nın istifası, sürecin, sorunun çözümüne katkı sunacaksa bir saniye durmadan bunu yapabiliriz. Ama burada bir problem var. Bu problem, geçmişten intikal eden bir problem ve küçülerek, geleceğe doğru gidiyor. Bu problemleri minimize edip sıfırlama noktasındaki adımlarımız ortada. Bu noktada sürece katkı verecek değerlendirmelerin daha sağlıklı olacağını düşünüyorum.
Bir insan ne hissederse ben de onu hissettim. Her başımı yastığa koyduğumda 126 bin mahkumun sorunları beni rahatsız eder durumdadır.
Eksikler konuşulacak ama doğru bilgilerle değerlendirelim.
**'VANTİLATÖR KAVGASI YAŞANMADI'**
Klima götürüldüğüne haber yanlış. Vantilatör götürüldü. Koğuşların büyüklüğüne kadar 3’e kadar vantilatör götürülüyor.
Vantilatör kavgası haberi yaşandığı doğru değil. Bizdeki veriler olayın vantilatör çekişmenden kaynaklandığı yönünde değil. İnceleme sonucuna göre değerlendireceğiz.
**'SU SIKINTISI YOK'**
Cezaevinde su sıkıntısı yok. Günde 4 saat su veriliyor iddiası doğru değil."


Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler