HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Koşaner ve komutanlar görevlerini bıraktı

Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner, Kara Kuvvetleri Komutanı Erdal Ceylanoğlu, Deniz Kuvvetleri Komutanı Eşref Uğur Yiğit ve Hava Kuvvetleri Komutanı Hasan Aksay emekliliklerini istedi.

Koşaner ve komutanlar görevlerini bıraktı

Çankaya zirvesinden yaklaşık 6 buçuk saat sonra Ankara, Çankaya Köşkü'ndeki üçlü zirvenin ardından TSK'dan gelen "toplu emeklilik" kararıyla sarsıldı.

Ankara'yı sarsan krizin öncesinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner'i saat 10.30 sıralarında kabul etti.

[

****](https://www.mynet.com/kosanerden-agir-suclamalarla-dolu-veda-110100584455 )

Çankaya Köşkü'nde gerçekleşen zirveye Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Erdoğan ve Koşaner’in yanısıra Adalet ve İçişleri Bakanları katıldı. Pazartesi günü başlayacak YAŞ toplantısı görüşüldüğü toplantıda, tutuklu generallerin durumunun masaya yatırıldığı belirtildi.

Köşk'ten ilk olarak ayrılan Genelkurmay Başkanı Koşaner oldu. Yaklaşık yirmi dakika sonra da Başbakan Erdoğan Çankaya Köşkü'nden ayrıldı.

Bu toplantının ardından kamuoyu, saat 18.00 sıralarında Genelkurmay Başkanı Koşaner’in, bir süre sonra da kuvvet komutanlarının görevlerini bıraktığı bilgisiyle sarsıldı. Ancak bir süre sonra komutanların topluca emekliliklerini istediği haberi geldi.

[

](https://www.mynet.com/necip-torumtay-da-emekliligini-istemisti-110100584449)

[

](https://www.mynet.com/internet-andicinda-1-numarali-sanik-igsiz-110100584385)

[**

**](https://www.mynet.com/tsk-depremine-avrupadan-ilk-tepki-110100584443)

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Koşaner'in 'gördüğü lüzum' üzerine görevini bıraktığı ve bunu dilekçesine yazdığı belirtiliyor.

YAŞ toplantısında tutuklu generallerin durumuyla ilgili krizin çözülmesi için bir dizi toplantı yapılmıştı.

Komuta kademesinin tutuklu generallerle ilgili rahatsızlık duyduğu belirtiliyordu.

Ankara'da dün de Koşaner, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Adalet ve İçişleri Bakanlarının katılımıyla bir zirve gerçekleştirilmişti.

Genelkurmay Başkanı Org. Koşaner, görevi geçen yıl İlker Başbuğ'dan devralmıştı.

İki hafta önce biliniyordu

Pazartesi günü başlayacak olan Yüksek Askeri Şura öncesinde generallerin görevi bırakacağı, yaklaşık 2 haftadan bu yana Ankara'da konuşulan konuların başında geliyordu.

Generallerin tutuklu generallerin emeklilik ve terfileri üzerine çıkan uzlaşmazlık üzerine göreivi bıraktıkları konuşuluyor.

Koşaner, özellikle Hava Kuvvetleri Komutanı Bilgin Balanlı'nın tutuklanmasından sonra tavrını net bir şekilde ortaya koyduğu belirtiliyordu.

Org. Işık Koşaner kimdir?

Ani Şekilde görevlerinden ayrılan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Sebahattin Işık Koşaner'in özgeçmişi şöyle:

Orgeneral Işık Koşaner, 1945 yılında İzmir'de doğdu. 1965 yılında Kara Harp Okulu'ndan, 1966 yılında Piyade Okulu'ndan mezun olan Orgeneral Koşaner, 1976 yılına kadar Kara Kuvvetleri Komutanlığına bağlı çeşitli birliklerde takım ve bölük komutanlığı, Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığında öğretmenlik ve Harekat Eğitim Subaylığı yaptı.

Kara Harp Akademisi'nden 1978 yılında mezun olan Orgeneral Koşaner, kurmay subay olarak Genelkurmay Özel Harp Daire Başkanlığı emrinde çalıştı.

İtalya'nın Napoli kentinde Güney Avrupa Müttefik Kuvvetleri Komutanlığı (AFSOUTH) İstihbarat Dairesinde karargah subaylığı yapan Orgeneral Koşaner, 3. Ordu Komutanlığı Lojistik Başkanlığı Plan Koordinasyon Şube Müdürlüğü, Genelkurmay Strateji Kuvvet Plan Dairesinde Kuvvet Plan ve Program Şube ile Strateji Şube Müdürlüğü, 8. Piyade Tümen 131. Piyade Alay Komutanlığı, Genelkurmay Özel Harp Dairesi Kurmay Başkanlığı ve Genelkurmay Özel Kuvvetler Komutanlığı Kurmay Başkanlığı görevlerinde bulundu.

Orgeneral Koşaner, 1992 yılında tuğgeneralliğe terfi ederek bu rütbe ile Kara Kuvvetleri Lojistik Plan Daire Başkanlığı ve 1. Komando Tugay Komutanlığı görevi yaptı.

1996 yılında tümgeneralliğe terfi eden Orgeneral Koşaner, bu rütbe ile Kara Harp Okulu Komutanlığı görevini yürüttü. Orgeneral Koşaner, 2000 yılında korgeneralliğe terfi ederek, Milli Savunma Bakanlığı Müsteşarlığı ve Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı görevlerinde bulundu. Geçen yıl orgeneralliğe terfi ederek Ege Ordu Komutanlığına atanan Orgeneral Koşaner, 2005 yılı itibariyle de Genelkurmay 2. Başkanlığı görevine getirildi.

30 Ağustos 2006'da Jandarma Genel Komutanı olan Orgeneral Koşaner, 30 Ağustos 2008 itibariyle de Kara Kuvvetleri Komutanlığına atandı. Nurdan Koşaner ile evli olan Orgeneral Koşaner, iki çocuk babası. Orgeneral Koşaner, İngilizce biliyor.

ORGENERAL KOŞANER'İN TÜM DERSLERİ PEKİYİ

30 Ağustostan itibaren Genelkurmay Başkanlığını yürütecek olan Orgeneral Sebahattin Işık Koşaner, Zonguldak'ın Devrek ilçesinde başladığı ve 2 yıl devam ettiği ilköğretim okulunda bütün dersleri 'pekiyi” derecesiyle tamamlamış.

1945 yılında İzmir'de doğan Koşaner, babasının bir dönem çalıştığı Devrek'te, o yıllardaki adıyla İsmet İnönü 2. Mektebi'nde (Fatih İlköğretim Okulu) eğitim hayatına başladı.

İlköğretim okulunun ilk 2 sınıfını Devrek'te tamamlayan Koşaner'in okulda saklanan sınav sonu defterinde, ders notları ve bitirme derecesi ile talebe künye defterinde siyah beyaz vesikalık fotoğrafının yer aldığı kaydı bulunuyor.

Defterdeki “çocuğun her sene imtihan neticesinde vaziyeti” bölümünde Koşaner'in 1952-1953 ve 1953-1954 eğitim öğretim döneminde sınıf bitirme derecesi “pekiyi” olarak belirtilmiş.

Orgeneral Koşaner, ilköğretim 1. sınıfta Türkçe, hayat bilgisi, geometri, resim-iş ve müzik gibi bütün dersler ile hal ve gidiş, temizlik, diş bakımı gibi değerlendirmelerden de “pekiyi” almış.

İkinci sınıfta yine bütün dersleri “pekiyi” olan Koşaner'in, diş bakımı konusundaki derecesi “iyi”ye düşmüş. Okul numarası 77 olan Koşaner'in sınıf öğretmenliğini ise aynı zamanda okul müdürü Ali Eroktay yapmış.

Koşaner'in, 2 yıllık eğitiminin ardından babasının işi gereği başka bir bölgedeki okula nakli gerçekleşmiş.

SESSİZ VE ÇALIŞKAN BİR ÖĞRENCİYDİ

Orgeneral Koşaner ile aynı sırayı paylaştığını belirten ilkokul arkadaşı Ali Ulusoy, şunları söyledi:

“Işık Koşaner, başarılı bir öğrenciydi. Sürekli çalışırdı ve uysal yapısı vardı. O zaman 'millet bahçesi' denilen alana gider, orada diğer arkadaşlarımızla oyunlar oynardık. İnsanlarla ilişkisi o kadar iyiydi ki hiçbir gün ne ailesinden ne de yakınlarımızdan azar işitmemiştir. Öğretmenimiz Ali Eroktay da onu çok severdi. Sessiz ve çalışkanlığıyla biliniyordu.”

Okulun şu anki müdürü Hayati Masalcı da Koşaner'in okullarında 2 yıl eğitim öğretim görmesinden mutluluk duyduklarını belirterek, “Koşaner'in Devrek gibi güzel bir ilçede okula başlayıp, Türk Silahlı Kuvvetleri'nde önemli görevlerde bulunmasının mutluluğunu ve onurunu yaşıyoruz. Öğrencilerimizden de aynı başarıları bekliyoruz” dedi.

[Generkurmay Başkanı Org. Işık Koşaner istifa etti!](http://video.mynet.com/habervideo/Generkurmay-Baskani-Org-Isik-Kosaner-istifa-etti/1284283/ "Generkurmay Başkanı Org. Işık Koşaner istifa etti!") | [www.mynet.com/video](https://www.mynet.com/video "https://www.mynet.com/video")
Yerel Seçim 2024

En Çok Aranan Haberler