HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

'O komutan görevden alınsın'

BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, Lice'deki olaylara ilişkin "Hükümet, provokasyon olduğuna inanıyorsa, karakol komutanını görevden alması gerekir.

'O komutan görevden alınsın'

Ateş emrini veren göstericiler değil. Ateşli silah kullanan tek grup güvenlik güçleridir. Provokasyonu yapan komutan, güvenlik güçleri, kimse görevden alsın" dedi.

Demirtaş, Diyarbakır'ın Lice ilçesinde karakol protestosu sırasında 1 kişinin ölümü, 9 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan olayları, NTV canlı yayınında değerlendirdi.

Demirtaş, hayatını kaybeden Medeni Yıldırım'a Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diledi.

Lice'de yaşananları "son derece üzücü bir olay" olarak nitelendiren Demirtaş, "Hükümet, provokasyon olduğuna inanıyorsa, karakol komutanını görevden alması gerekir. Ateş emrini veren göstericiler değil. Ateşli silah kullanan tek grup güvenlik güçleridir. Provokasyonu yapan komutan, güvenlik güçleri, kimse görevden alsın" dedi.

Hükümetin demokratik gösterilere müdahale etmemesi gerektiğini dile getiren Demirtaş, "Hükümetin bu tür demokratik gösterilere evrensel hukuk çevresinde yaklaşması lazım. İster Taksim'de olur, ister Hakkari'de olur, ister Lice'de olur" dedi.

İnsanların demokratik gösteri hakkını, ifade özgürlüğü hakkını sınırsız kullanabilmesi gerektiğini vurgulayan Demirtaş, "Çözüm sürecinin aşamasından anladığımız da budur. Hükümet bu konuda üzerine düşen ciddi sorumluluklarını yerine getirmiyor" ifadelerini kullandı.

"SAVAŞ BİTİYOR, BİTMELİ"

Köylülerin yeni karakol yapılmasına karşı çıktığını dile getiren Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Savaş bitiyor, bitmeli. 134 yeni karakol ve kalekol inşaatına hız verilmesinin mantığı olabilir mi? Devlet 134 kalekola bu ülkenin, bu milletin parasını niye yatırıyor? Demek ki, barışa inanç yok, kaygı var. Katliam gerçekleştirilen köyde altyapı yok; kanalizasyon yok, suyu yok. Fakat iki karakol yapılıyor. Sağlık, eğitim ve istihdam için yatırım yapılmalıdır. Bu sürece hükümet güç ve katkı vermiyor. Hükümetin bu politikalarını eleştirecek, teşhir ve protesto edeceğiz."

Atılan gaz nedeniyle yaralılara yardım edilemediğini savunan Demirtaş, "Lice'de insanlar arkalarından vurulmuştur. Köylüler tarandıktan sonra gaz atmıştır. Yaralıların alınması fırsatı bulunmamış, ambulans gidememiştir" iddialarında da bulundu.

Provokasyonları önlemenin devletin görevi olduğunu kaydeden Demirtaş, "Halkı provokatör olarak suçlamak devlete yakışmaz. 90 yıldır devlet havaya ateş ediyor, yerdeki vatandaş hayatını kaybediyor. Hükümet sorumsuzca açıklamalara yapmayı bırakıp, bu vahim olayın üzerine gitmelidir. Sorumluları açığa alıp, yargıya teslim etmelidir" diye konuştu.

Demirtaş, vatandaşların dikkatli ve provokasyonlara karşı duyarlı olmaları gerektiğini de sözlerine ekledi. ANKA

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler