HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Zehirlenerek ölen ajan Putin'i suçladı

Zehirlenerek ölen ajan Putin'i suçladı

MOSKOVA (İHA) - Londra'da esrarengiz bir şekilde zehirlenen ve önceki gün hastanede hayatını kaybeden eski KGB ajanı Aleksandr Litvinenko, Rus kamuoyunun da gündemine oturdu.

Son Sovyet lideri Mihail Gorbaçov'un patronluğunu yaptığı Kommersant gazetesi, bugünkü sayısında Aleksandr Litvinenko'nun 1989 yılında yüzüne maske takarak düzenlediği basın toplantısında çekilen fotoğrafını manşet yaptı. Gazete, "Zehirli sonuç" başlığıyla duyurduğu yazısında ise eski KGB ajanının hayatının son saatlerinde yaptığı açıklamada, zehirlenmesinden Rusya Başkanı Vladimir Putin'i sorumlu tutarak, "Beni susturabilirsiniz ama bizleri asla susturamazsınız" dediğini yazdı.

Litvinenko'nun ölümünü okurlarına "Litvinenko'yu kim öldürdü" başlığıyla duyuran hükümet yanlısı Komsomolskoye Pravda gazetesi ise, Litvinenko'nun Rusya'dan kaçan işadamı Boris Brezovski ile çok yakın arkadaş olduklarına dikkat çekerek, Litvinenko'nun ölümünün yurtdışına kaçmak zorunda kalan bazı suç şebekelerinin kendi aralarındaki kanlı çatışmalardan biri olduğunu öne sürdü. Çeçen direnişçilere ait bir internet sitesini kaynak göstererek Litvinenko'nun son zamanlarda İslam dinini kabul ettiğini öne süren gazete, Litvinenko'nun can çekişirken bir kişinin başucunda oturarak Yasin Suresi'ni okuduğunu ve kendisinin Müslüman mezarlığında toprağa verilmeyi vasiyet ettiğini belirtti.

Litvinenko'nun ölüm nedenleri Rus kamuoyunun en güncel tartışma konusu haline gelirken, Litvinenko'nun Rus istihbarat servisi tarafından mı yoksa Rusya'nın yurtdışındaki imajına zarar vermek isteyen Rusya karşıtı güçler tarafından mı zehirlendiği halk arasında merak konusu olmaya devam ediyor.
Sergey Brejnev isimli vatandaş, "Olay gerçekten çok karışık. Litvinenko'nun Rusya istihbarat servisi tarafından öldürüldüğü kanısındayım ve bu konuda hiç şüphem yok; fakat daha önce yaşanan benzeri olaylarda olduğu gibi bu olay konusunda da iktidar tarafından halka hiç bir zaman gerçeğin söylenmeyeceğinden eminim" dedi.
Pyotr Nikolski ise, "Bence bu olaydan dolayı Rus istihbaratını suçlamak çok anlamsız. Rusya çok büyük bir devlet. Dünya haritasına baktığınızda Rusya dev bir ayı gibi gözükmektedir. Maalesef yurtdışındaki Rusya düşmanları benzeri olaylarla bu dev ayıyı provake etmeye çalışıyor. Olayın sorumlusu olarak batılı istihbarat servislerini görüyorum" şeklinde konuştu.

Rus istihbarat birimlerinin bu olayla ilgili olmadığını düşünen Ukrayna uyruklu Sergey Masalski da, "Bence Litvinenko'nun ölümünden Rusya veya batılı istihbarat servislerinin hiç bir suçu yok. Bu olay tamamen vatana ihanet ettikleri için yurtdışına kaçmak zorunda kalan insanları kendi aralarındaki kanlı hesaplaşmasıdır. Rus istihbaratı Londra'da yaşayan ve dolayısıyla istese bile Rusya'ya zarar verecek bir gücü bulunmayan Litvinenko gibi birisini neden zehirleme ihtiyacı hissetsin ki" diye konuştu.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler