ANKARA (İHA) - Sağlık Bakanı Recep Akdağ, SSK hastanelerinin Sağlık Bakanlığı'na devredilmesinden sonra ortaya çıkabilecek sorunlara ilişkin sağlık tesisi yöneticilerini uyardı. Akdağ, "Hastalara, itina, şefkat ve güler yüz gösterin. Vatandaşlarımıza rahatlatıcı ve anlayışlı davranın" talimatı verdi.
Bakan Akdağ, 81 il sağlık müdürlüğüne gönderdiği genelgede, '5283 sayılı Bazı Kamu Kurum ve Kuruluşlarına Ait Sağlık Birimlerinin Sağlık Bakanlığı'na Devredilmesine Dair Kanun' gereğince SSK ve bazı kurum hastanelerinin Sağlık Bakanlığı'na devredildiğini hatırlattı.
Hükümetin 'Sağlıkta Dönüşüm Programı' çerçevesinde gerçekleştirdiği bu devirle Türkiye'de sağlık hizmetlerinin çağdaş bir anlayış içerisinde yeniden düzenlenmesinin hedeflendiğini ifade eden Akdağ, "Herkese Sağlık" ilkesiyle hazırlanan programın, insana odaklı bir yaklaşımı esas aldığını kaydetti.
Devralınan sağlık kurum ve kuruluşlarının geçmişte çatıları altında bulundukları bakanlığın bünyesinde pek çok değerli hizmetler sunduğunun altını çizen Akdağ, "Bundan böyle çabamız bu hizmetleri, Sağlık Bakanlığı çatısı altında geliştirerek halkımıza sunmak doğrultusunda olacaktır. Sağlık ocaklarımıza, hastanelerimize ve benzeri hizmet kuruluşlarımıza başvuran vatandaşlarımız Cumhuriyetimizin sosyal devlet özelliğini en güçlü biçimde hissetmelidir. 'Sağlıkta Dönüşüm' bütün vatandaşlarımız için eşit, kolay ulaşılabilir, kaliteli sağlık hizmeti dönemini başlatmaktadır. Sağlık çalışanlarımızın vatandaşlarımıza yukarıdaki temel anlayışla sağlık hizmeti sunması esastır. Şefkate ve güler yüze en çok ihtiyaç duyulan bir dönemde sağlık çalışanlarımızın vatandaşlarımıza yukarıdaki temel anlayışla sağlık hizmeti sunacağına inancım tamdır" dedi.
BAKANDAN YÖNETİCİLERE UYARILAR
Akdağ, sağlık kurumu yöneticilerine ise şu uyarılarda bulundu:
"- Sağlık birimlerimize başvuran hasta ve yakınlarına gerekli ihtimam, şefkat ve güler yüz gösterilmelidir.
- Hasta veya hasta yakını olmanın kendine özgü psikolojisi içindeki vatandaşımıza rahatlatıcı ve anlayışlı şekilde davranılmalı, muhtemel şikayet ve aksaklıklar yönetimlerce özenle değerlendirilerek iyi niyetle ve süratle giderilmelidir.
- Özellikle sabah saatlerindeki yoğun başvurular göz önünde bulundurularak, hasta kayıt ve kabul bankoları ile tetkik amaçlı kan alma bölümleri bu saatlerde ilave personelle desteklenmelidir.
- Vatandaşlarımızın evrak işlemleri mümkün olduğunca tek bankoda yapılmalı, gerekliyse evrak, fotokopi ve hasta katılım payıyla ilgili işlemler de bu bankoda tamamlanmalıdır.
- 'Her hekime 1 oda' ilkesiyle yola çıkılarak, poliklinik hizmet alanlarında eldeki bütün imkanlar ve mekanlar kullanılmalı ve aktif olarak çalıştırılan muayene oda sayıları artırılmalıdır. Böylece ayaktan hizmet verilen alanlardaki yığılma, kuyruklar ve uzun bekleme sürelerinin önüne geçilmelidir.
- Sevk ve rapor işlemleri için gereksiz bürokrasi oluşturulmamalı, gereksiz beklemelere meydan verilmemelidir.
- Mevzuat çerçevesinde gerekli durumlarda akşam saatleri ve hafta sonlarında muayene ve laboratuar hizmeti vermek üzere insan kaynakları ve mekanlar en verimli biçimde kullanılmalı ve böylece fonksiyonel kapasite artırılmalıdır.
- Acil servis hizmetleri açısından genelgelerde belirtilen hususlara titizlikle riayet edilmelidir.
- Yatan hastalarda hastane dışından temin edilmek durumunda kalınan malzemeler konusunda aksamalara mahal verilmeyecek şekilde, ilgili kurumlar nezdinde gerekli takip yapılmalıdır."
Sağlık Bakanlığı personeline, "Vatandaşlarımıza daha iyi sağlık hizmeti sunma gayreti içinde özveriyle çalışan değerli mesai arkadaşlarım" diye hitap eden Akdağ, tüm sağlık çalışanları ve mahalli yöneticilerine tarihi önemi olan bir dönüşümü gerçekleştirme yolunda başarılar diledi.