HABER

"Berlin, Türkiye'ye AB tarihi için bastırıyor"

BERLİN (İHA) - AB'nin genişleme raporunda tarih vermediği Türkiye'ye, ABD ve Almanya desteği artıyor.

Almanya'nın ünlü gazetelerinden Frankfurter Algemeine Zeitung, Berlin'in, Türkiye'ye AB tarihi verilmesi için bastırdığını yazarken, Financial Times'ın bugünkü Almanya baskısında yayımlanan ve Amerika'nın, Avrupa'nın geleceği ile yeni güvenlik planlarının irdelendiği makalede de Washington'un Türkiye'nin AB'ye alınması yönündeki baskılarını okuyucularına duyurdu.

ABD'nin, Almanya ile ilişkileri düzeltmek için Berlin'e, "Türkiye'nin AB üyeliğini destekleyin" şeklinde baskı yaptığı iddiaları bugün Alman basınında geniş şekilde yer aldı. Bush ve Schröder'in sözcülerinin iddiaları yalanlamasına rağmen Alman basınında yapılan yorumlar, Berlin'in Türkiye'yi destekleyeceği yönünde.
Frankfurter Algemeine Zeitung'un, Amerikan Başkanı Bush'un Almanya ile barışmak için Berlin'e bir talepler kataloğu gönderdiği ve "Türkiye'nin AB'ye alınmasını" şart koştuğuna ilişkin haberi, hem Bush hem de Almanya Başbakanı Schröder'in sözcüleri tarafından yalanlandı.

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili bu iddiaları "bilimkurgu" olarak tanımlarken, Alman hükümetinin sözcüsü Bela Anda, böyle bir listeden haberleri olmadığını vurguladı. Ancak FAZ'ın yanısıra bugünkü Alman basınında çıkan diğer değerlendirmelerde de, Almanya ve diğer AB hükümetlerinin, ABD'nin arzusunu da dikkate alarak, Türkiye'ye müzakere kapısını açacakları görüşü öne çıkıyor.

Frankfurter Algemeine Zeitung, "Berlin, Türkiye'ye AB tarihi konusunda bastırıyor" başlıklı manşet haberinde, hükümet çevrelerinin, Almanya Başbakanı Gerhard Schröder'in 18 Ekim'de AB Dönem Başkanı Danimarkalı meslektaşı Rasmussen ile Hannover'deki buluşmasında, Kopenhag Zirvesi'nden bu yönde mutlak kesin bir sinyal verilmesine büyük önem verdiğini vurguladığını doğruladıklarını yazdı. Dışişleri Bakanı Joschka Fischer'in de "Kopenhag'dan olumlu bir sinyal çıkması için her şeyi yapacaklarını" söylediğine dikkat çekiliyor. FAZ, sözkonusu habere eşlik eden bugünkü yorumunda, son gelişmeleri, Alman ve diğer AB hükümetlerinin ister Aralık zirvesinde, isterse 6 ay sonrasında, Türkiye'ye Avrupa treninde bir yer rezerve etmekte kararlı olduklarının göstergesi biçiminde değerlendirdi.
Bugün Financial Times'ın Almanya baskısında yayınlanan ve Amerika'nın, Avrupa'nın geleceği ile yeni güvenlik planlarının irdelendiği yazı da Washington'un, Türkiye'nin AB'ye alınması yönünde baskı yaptığı belirtildi.

Hubert Wetzel, Beyaz Saray ile çok sıkı ilişki içinde olan Cumhuriyetçi Parti'den bir güvenlik uzmanından "Prag sonrası gündem" adını taşıyan planla ilgili aldığı bilgileri aktardığı yazısında, ABD'nin NATO'nun Kasım ayında Prag'da yapacağı genişleme zirvesi sonrasıyla ilgili planlarında, Ukrayna ve Sırbistan'ın NATO'ya entegrasyonunun ve Türkiye'nin AB üyeliğinin önemli yer tuttuğu belirtiliyor. Yazıda "Washington, Ukrayna'nın NATO üyeliği için görüşmelere 2004, Belgrad'la da bir yıl sonra başlanmasını; bu sürece paralel olarak Hırvatistan ve Arnavutluk'un da 2007 yılında Batı İttifakı'na üye alınmasını istiyor. Washington'un Türkiye'nin AB'ye üye alınması için arzuladığı tarih ise 2007. ABD Türkiye'yi İslam demokrasileri için model olarak görüyor ve NATO'nun Arap dünyasına ve Kafkaslar'a açılan bu ileri karakolunun, Amerikan yönetimi için stratejik önemi çok büyük. Bu nedenle Türkiye'ye karşı Avrupa Birliği'nin hala böylesine mesafeli kalmasına son derece öfkeli" yorumlarına yer verildi.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler