HABER

Böcekler ormanları tehdit ediyor

ADANA (İHA) - Son 4 yılda orman yangınları sonucu tahrip olan 63 bin 728 metreküp orman servetine karşılık, böcek zararlılarından dolayı kesilen odun miktarının 139 bin 423 metreküp olduğu bildirildi.

Adana Orman Bölge Müdürü Seyfettin Yılmaz, yaptığı açıklamada, dünyada hızlı nüfus artışına paralel olarak, bitkisel ve hayvansal ürünlerin yanı sıra çeşitli kullanım yerleri bulunan orman ürünlerine olan ihtiyacın da giderek arttığını söyledi. Yılmaz, dünyada orman alanlarının bir taraftan tarım ve mera gibi değişik arazilere dönüştürülerek daraltıldığını, diğer taraftan biyotik ve abiyotik faktörlerinde olumsuz etkileri ile hem orman alanları daraldığını hem de odunsal üretim düştüğünü ifade etti.

Yaprakta, kabukta ve odunda zarar yapan organizmaların başında böceklerin geldiğine dikkat çeken Yılmaz, "Orman yangınlarının açtığı tahribattan daha fazla zararlara sebep olan böcek tahribatları neticesinde zarar gören ağaçlar kitle olarak kesildiği için, ormanlarda büyük boşlukların meydana gelmesi sonucunda Orman İşletmeleri'nin verimliliği düşüyor, ormanın sürekliliği kesintiye uğruyor ve kazançları büyük ölçüde azalıyor" dedi.

Son 4 yılda orman yangınlarıyla tahrip olan 63 bin 728 metreküp orman servetine karşılık, böcek zararlılarından dolayı kesilen odun miktarının 139 bin 423 metreküp olduğuna işaret eden Yılmaz, "Dünyada gelişmiş ülkelerde de ormanlarda büyük zararlara sebep olan böceklerle mücadelede mekanik, kimyasal, biyoteknik ve biyolojik mücadele metotları kullanılmaktadır. Doğaya kalıcı zararlar vermesi, doğal dengenin bozulması, insanların pestisit kalıntılarına karşı giderek artan bilinci, 284 zararlı böceğin kimyasal ilaçlara gösterdiği direnç, yeni kimyasal ilaçlar geliştirmek için artan maliyetler sebebiyle, bölge müdürlüğümüz bünyesinde kimyasal mücadele yaygın olarak kullanılmaktadır" dedi.

Orman zararlıları ile yapılan mücadelede, hem ekonomik hem de doğa dostu olması dolayısıyla biyoteknik ve biyolojik mücadele şeklinin ormanlar için en uygun mücadele yöntemi olduğunu kaydeden Yılmaz, "Biyolojik mücadele kapsamında ormana kuş yuvaları asılmakta, zararlı böcekleri yiyerek parçalayan yırtıcı böcekler üretilmektedir. Bu bağlamda Osmaniye, Karaisalı, Kozan ve Adana Orman İşletme Müdürlükleri bünyesinde biyolojik mücadele kapsamında faydalı böcek üretim laboratuarları kurulması planlanmış olup, ilk olarak Osmaniye Orman İşletme Müdürlüğü'ne laboratuar kurulmuş, predatör böcek Calosoma Sycophanta'nın üretimi gerçekleştirilmiştir. Adana, Karaisalı ve Kozan İşletme Müdürlükleri bünyesinde böcek laboratuarları kurulmuş, 2005 yılında üretime başlayacaktır. Adı geçen böcek çam kese böceği ile mücadelede en önemli faktördür. Tırtıl ve ergin dönemde çam kese böceğinin tırtıllarını yemektedir, 8 gram olan ergini, ağırlığının 7-8 katı kadar çam kese tırtılını tüketmektedir" diye konuştu.

Biyolojik mücadelenin bir başka olarak da, ormanda böcek yiyen kuşların sayılarının artırılması için kuş yuvalarından faydalanıldığını belirten Yılmaz, bu bağlamda bölge müdürlükleri çalışma alanında 6 bin adet kuş yuvasının, böcek tahribatının aşırı olduğu yerlere konulduğunu söyledi. Böcekçil kuşların çok obur yaratıklar olduğunu ve günlük besin tüketimlerinin kendi ağırlıklarından fazla olduğunu belirten Yılmaz, renkli ve ötücü olan bu kuşların böceklerle beslenip yavrularını da böcekle büyüttüğünü ifade etti. Böcekçil kuşların ömrünün 15-20 yıl arasında değiştiğini ve baştankara türleri olmak üzere, ağaçkakanlar, sığırcık, serçe, kızılkuyruk, ibibik, çalıkuşu, cücebaykuş, sıvacıkuşu, boyunçeviren, siyahsinekkapan, guguk kuşu, orman tırmaşık kuşunun bölgedeki ormanlarda görülen kuş türleri olduğunu söyleyen Yılmaz, bu kuşlar için hazırlanan yuvaların 10 dönüme 5 adet olmak üzere astıklarını, 2005 yılında 10 bin adet kuş yuvasının ormanlara asılmasını programladıklarını sözlerine ekledi.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler