Fragaria ailesinden olan çilek, dünya genelinde çok sık tüketilen popüler meyvelerden biridir. Genel olarak kırmızı renktedir ve tatları hafif ekşiden tatlıya kadar değişkenlik gösterebilir. Taze olarak tüketilebildiği gibi birçok tatlıya ve içeceğe de eşlik edebilen çilek, yaz meyvesi olarak bilinir ancak seralarda yıl boyunca da yetiştirilebilir.
Birçok faydası bulunan çilek, C vitamini barındırması ve antioksidan özellikleri sayesinden kalp sağlığından diş sağlığına insan vücuduna birçok faydası bulunan bir meyvedir. Şekli ile de dikkat çeken çileğin üzerindeki noktalar sadece estetik açıdan çileğe güzellik katmaz aynı zamanda bu noktalar çeşitli anlamlara da karşılık gelebilmektedir. Bu noktalar sayesinde çilek ile ilgili birçok bilgiye ulaşabilmek de mümkün olur.
Çilek meyvesi, botanik bilimine göre toplu meyve olarak isimlendirilmiş bir sınıftandır. Çünkü her çilek aslında birden fazla küçük meyve parçacığından oluşur. Bu parçacıklara drupelet de denir. Meyve parçaları çilek üzerinde görülen noktalara karşılık gelir ve noktaların her birinde bir tohum yer alır.
İnsan sağlığına birçok faydası bulunduğu tespit edilen çilek, C vitamini açısından çok zengindir. Bir küçük kase çilek bir insanın vücudunun günlük C vitamini ihtiyacını karşılayabilir. C vitamini deposu olması sayesinde çilek, insanın bağışıklık sistemini güçlendirmesine de yardımcı olur. Ayrıca cilt içinde faydalı olduğu bilinir ve vücudu serbest radikallere karşı da korumaya alır.
Çilek meyvesi üzerinde yer alan küçük parçacıklar noktalar şeklinde görülür ve isimlendirilir. Bu noktalar çileğin doğal yapısının bir parçasıdır. Her bir nokta çileğin içindeki tohumları taşıyan bir drupeletin göstergesidir. Ayrıca bu noktalar çileğin çoğalmasını da sağlayan ve bitkinin genetik materyalini yaymasına yardımcı olan yapısal ögelerdir.
Toplu meyve sınıfından olan çilek meyvesi aslında büyük bir etli tabaka halinde gelişen bir çiçekten türemiş bir meyvedir. Bu etli tabakanın üzerinde yer alan noktalar, çileğin bir tür yapısal özelliği olan drupetlerden ibarettir. Her bir drupelet ise çileğin meyve olarak kabul edilmiş olan bölümü tarafından çevrelenmiş küçük bir tohum içerir. Bu tohumlar çileklerin yüzey kısımlarında noktalar halinde kendini gösterir.
Çileklerin üzerinde bulunan noktalar, genel olarak çileğin olgunlaşma süreci ilerledikçe daha da belirgin bir hale dönüşür. Meyvenin tohumlarını barındıran meyve parçalarının yer aldığı noktalar çilek meyvesinin iç kısmındaki tohumları koruyan bir yuva işlevi de görmektedir. Bu tohumlar çileğin yetişmesi için son derece gereklidir.
Çilek üzerindeki noktalar sadece estetik bir özellik değildir. Aynı zamanda meyvenin kalitesi ve tazeliği hakkında da bilgi verir. Çileklerin ne kadar olgunlaştıkları, ne kadar besleyici oldukları konusunda işaretler çileklerin üzerindeki noktalar incelenerek belirlenebilir. Bunlar dışında çileklerdeki bu noktaların varlığı ile bitkinin sağlık durumunu anlayabilmek de mümkün olur.
Örnek olarak eğer çilek üzerindeki noktalar dengesiz ya da çok yoğun ise çilek sağlıklı bir biçimde büyümemiş olduğu ya da yetiştirilme şartlarında bir problem olduğu anlamına gelir. Bu tür durumlar genel çevre şartlarına, sulama olanaklarına ya da çilek büyütülürken kullanılan gübrelerin türlerine bağlı olarak da değişkenlik gösterebilmektedir.
Okuyucu Yorumları 0 yorum