HABER

DEHAP'tan TBMM'ye 200 bin dilekçe

ANKARA (İHA) - Demokratik Halk Partisi (DEHAP) Gençlik Kolları tarafından yürütülen "Farklılıklara Evet, Ayrıcalığa Hayır" kampanyası çerçevesinde toplanan imzalar Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Dilekçe Komisyonu'na sunuldu.

TBMM'nin Dikmen girişine gelerek "Farklılıklara evet, ayrıcalığa hayır" yazılı bir pankart ile 'Ortak vatan, özgür yurttaş, demokratik Cumhuriyet' yazılı dövizler taşıyan DEHAP Gençlik Kolları üyesi yaklaşık 25 kişi, "Yaşasın halkların kardeşliği" şeklinde slogan attı. Grup adına DEHAP Gençlik Kolları Genel Başkanı Zehra İpek bir açıklama yaptı. İpek, gerçek bir demokratikleşme adımının AB normlarına göre değil, bu ülkede yaşayan demokrasi güçleri ve halklarının taleplerine göre yapılması halinde anlamlı olacağını düşündüklerini belirterek, "80 yıllık Cumhuriyet 19 yüzyıl normlarıyla şekillenmiştir. Oysa ki biz 21. yüzyıla giriyoruz. Dünyanın yükselen değerleri artık bastırma, sömürü ve asimilasyon değil, özgürlük, demokrasi ve farklılıklara hoşgörülü olmaktadır. Sorunları çözmek savaş yöntemleri ile değil, demokratik yöntemlerle yapılmaktadır. Dünya da yine büyük çoğunluklar, azınlıklar, etnik, cins ve dini farklılıklar demokratik mücadelelerini yükselterek demokratik olmayan sistemleri değiştirmişlerdir" dedi. AK Parti iktidarının AB'den gün alabilmek için onlarca yasal değişiklik yaptığını kaydeden İpek, değişimin köklü bir şekilde ele alınmadığını öne sürerek, "Türkiye'de yaşayan halklara, sivil toplum örgütlerine ve işçiden memura, gençlikten kadına kadar hiçbir toplumsal kesiminin düşüncesi ve önerisini alınmamıştır" diye konuştu.

DEHAP Gençlik Kolları olarak "Farklılıklara evet, ayrıcalığa hayır" ismiyle bir kampanya başlattıklarını vurgulayan İpek, kampanyanın ana hedefi için "Türkiye'nin 80 yıl öncesine dayanan temellerinin artık toplumsal gerçekliği yansıtmadığını hem Meclis hem de kamuoyu nezdinde tartışmaya açmaktır" şeklinde özetledi. Bu kampanya ile üç kimlikli bir toplum önerdiklerine dikkat çeken İpek, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"AB tarih almak bizi Avrupa halkları ile Avrupa ulusu üst kimliği içerisinde birleştirecektir. Türkiye Anayasa sistemi kendini çok kimlikli kültürel yapıya dönük olarak yeniden yapılandırmalıdır. Türk ulusu yerine, Türkiye ulusu üniter yapı içerisinde yaşayan tüm halkların ve kültürel etnik topluluklarının üst kimliği olmalıdır. Böylelikle Avrupa ulusundanım, Türkiye ulusundanım, Kürdüm, Türküm, Lazım, Çerkezim biçiminde ki üç kimlikli yapı ekseninde anayasanın değiştirilmesi gerçek bir demokratikleşmeyi sağlayacaktır."

İpek, 3 kimlikli yapı ekseninde Anayasanın 3., 42. ve 66. maddelerinin değiştirilmesi talebi ile 200 bin imzayı Meclis'e sunacaklarını kaydederek, görüşme taleplerini kabul etmeyen Meclis Başkanı Bülent Arınç'ı kınadığını söyledi. Yapılan basın açıklamasının ardından koliler içindeki dilekçeler gruptan seçilen temsilciler tarafından Meclis Dilekçe Komisyonu'na götürüldü.

Bu sırada aynı yerde basın açıklaması yapacak olan Türkiye Kamu-Sen üyesi memurlar, DEHAP'lılarla karşı karşıya gelmemeleri için Genelkurmay Kavşağı'nda bekletildi. DEHAP'lılar minibüslerle ayrılırken, Kamu Sen'li memurlara zafer işareti yaptı. Bunun üzerine Kamu-Sen'li memurlar "Kahrolsun PKK", "Türkiye Apo'ya mezar olacak" şeklinde slogan attı.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler