ORDU (İHA) - Ordu Ziraat Odası Başkanı Onur Şahin, fındık üreticilerinin geçen yıl yaşanan don felaketi sebebiyle bu yıl zor günler geçirdiğini belirterek, "Geçen yıl fındıktan gelir elde edemeyen üretici bu yıl bahçe bakımı ve gübrelemesi yapamıyor. Üreticinin parasal desteğe ihtiyacı vardır" dedi.
Fındık bahçelerinde gübreleme, ilaçlama, bahçe içi temizliği gibi zorunlu işlerin yapılması gerektiğini, ancak bunlar için üreticinin parasal desteği ihtiyacı olduğunu belirten Ordu Ziraat Odası Başkanı Onur Şahin, Doğrudan Gelir Desteği (DGD) ödemelerinin biran önce yapılması gerektiğini ifade etti.
Şahin, 30 dönüm arazisi olan üreticiye ilk etapta dönüm başına 10 milyon lira olmak üzere 300 milyon lira ödeneceğini, bu rakamın gübre parasını ödemekten uzak olduğunu, her şeye rağmen bir yardım niteliğini taşıyacağını belirtti.
ÜRETİCİYE BANKA KREDİSİ
Akbank ile yapılan görüşmeler sonunda üreticiye kredi verilmesi konusunda anlaşmaya varıldığını, dönüme ortalama 150 milyon lira olarak verilecek olan kredinin iki eşit dönemde kullandırılacağını ifade eden Şahin, "Yarısı Mart ayında diğer yarısı Temmuz ayında üreticinin ihtiyacı olduğu dönemde kullandırılacaktır. Kredinin geri ödemesi Mart ayında kullanılan Ekim ayında, Temmuz ayında kullanılan ise Aralık ayında tek seferde ödenecektir. Kredinin geri ödenmesinde fındığın Eylül ayında hemen pazara indirilmesi engellenecektir. Ziraat Odaları olarak üreticimizin kredi kullanmasına taraftar değiliz. Ama ihtiyacı olan üreticilerimizin de ihtiyaçlarını kayıt dışı piyasadan büyük zararlara uğrayarak karşılamalarına da taraftar değiliz. Parasal ihtiyaçlarını kişilerden değil bankalardan karşıladıklarında ürünlerini istediği zaman, istediği kişiye satma hakkına sahip olacaklar ki bu da ürünlerimizin değerini artıracaktır" dedi.