HABER

"Sıcak gelişme istemiyoruz"

ANTALYA (İHA) - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, bölgede muhtemel bir Irak savaşını istemediklerini belirterek, "Bölgemizde sıcak bir gelişme olmasını desteklemiyoruz" dedi.

Hisarcıklıoğlu, Hükümet ile ABD arasında 25 milyar dolarlık para pazarlığı olduğu yönünde basında yer alan haberlere ilişkin olarak, "Böyle bir bilgiye sahip değilim. Esas olan ABD ile oluşturulması gereken stratejik ekonomik ortaklığın kurulması lazım. Bu 50 yıldır bu göz ardı edilmiştir" şeklinde konuştu.
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası'nda (ATSO) gerçekleştirilen Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV) Bölgesel Gelişim Raporu Tanıtım Toplantısı'na katılan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, toplantı çıkışında basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Irak'ta savaşı arzu etmediklerini söyleyen Hisarcıklıoğlu, "Sıcak bir gelişmenin olmasını desteklemiyoruz. Çünkü, 1991 yılındaki Körfez Krizi'nde Türkiye olarak bunun faturasını çok ağır bir bedelle ödedik. Tabii bu bölgede huzurun da yerleşmesi açısından Saddam Hüseyin yönetimindeki Irak'ın da Birleşmiş Milletler kararları çerçevesinde hareket etmesi bölge huzuru ve ülkemiz açısından çok önemlidir" dedi.

"Hükümet ile ABD arasında 25 milyar dolarlık para pazarlığı konusu gündemde bu konuda ne söyleyeceksiniz?" sorusu üzerine, konu hakkında bilgi sahibi olmadığı yanıtını veren Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu:

"Şu var ki ABD ile Türkiye, yaklaşık 50 yıldır hem stratejik hem askeri ortaklığı bu bölgede beraber sağlamıştır. Esas olan ABD ile oluşturulması gereken stratejik ekonomik ortaklığın kurulmasıdır. 50 yıldır bu göz ardı edilmiştir. Eğer ABD bu coğrafyada kendisine stratejik ve kalıcı bir dostluk istiyorsa, bunun ekonomi üzerine dayanan ortaklıklar şeklinde gelişmesi lazım. Eğer ekonomik anlamda birbiriyle uyuşamaz ise, o zaman bu ortaklıklar kalıcı olmamaktadır. Bugün, ABD'nin 1 trilyon 250 milyar dolarlık ithalatından Türkiye'nin aldığı pay binde 3'tür. Bu ortaklık yapısına uygun değildir. Bunu hem Bülent Ecevit, hem Tayyip Erdoğan'la yapmış olduğumuz ABD ziyaretlerinde dile getirdik. Esas olan stratejik ekonomik ortaklığın kurulması lazım."

BATI AKDENİZ GELİŞİM PROJESİ Öte yandan değerlendirme toplantısında konuşan ATSO Başkanı Menderes Türel ise, BAGEV'İN 2000 yılında Antalya-Burdur-Isparta illeri ve ilçelerinde ekonomik, sosyal, kültürel, çevresel ve bilimsel gelişme ve kalkınmayı sağlamak, bölgenin stratejik gelişim planını hazırlamak ve bu bağlamda her türlü çalışmanın yapılmasını sağlamak amacıyla kurulduğunu söyledi. Türel, TOBB ve BAGEV işbirliği ile yürütülen Batı Akdeniz Gelişim Projesi ile söz konusu il ve ilçeleri kapsayan hayvancılıktan turizm sektörüne uzanan geniş bir yelpazede bölgesel gelişim raporları hazırlandığını belirtti.

Menderes Türel, "Raporlarda önce bölgedeki mevcut durum tespit edilmiş, potansiyel gelişme imkanları belirlenmiş ve öncelikli yatırım alanları tespit edilmeye çalışılmıştır. Bu amaçla, Antalya, Burdur ve Isparta'da valilerimizin, belediye başkanları ve ilgili kurum ve kuruluşların katılımı ile arama konferansları gerçekleştirilmiştir. Tarım, turizm, sanayi, hayvancılık ve ulaştırma konularında arama konferansları yapılmış ve sonuçlar raporlara yansıtılmıştır" dedi.

BAGEV'in Bölgesel Gelişim Projesi'nin birinci aşamasının tamamlandığını belirten Türel, "İkinci aşamada, belirli yatırım projelerinin sektör temsilcileriyle birlikte ele alınarak değerlendirilmesi ve hayata geçirilmesi hedeflenmektedir" diye konuştu.
Rifat Hisarcıklıoğlu da, BAGEV Projesi'nin bölgenin gelişmesine önemli katkılarda bulunmasının yanı sıra, benzer girişimler için de örnek olacağını umut ettiklerini söyledi.

ATSO Meclis Salonu'ndaki toplantıya, Antalya Valisi Ertuğrul Dokuzoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kumbul, Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Orhan Tolunay, BAGEV Mütevelli Heyeti üyeleri ile Süleyman Demirel Üniversitesi'nden yetkililer katıldı.

En Çok Aranan Haberler