ANKARA (İHA) - YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç, hükümetin öğrenci affına ilişkin yapmak istediği yasal düzenlemelere taraf olmayacaklarını açıklayarak, "Üniversitelerdeki siyasi simge haline gelen ve giysi biçiminde ortaya atılan düşünceler var. Bu üniversitelerin konusu değil. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Anayasa Mahkemesi ve Danıştay içtihatları ile açıklığa kavuşmuş karar vardır, bu kararlar da herkesi bağlar. Başka bir çözüm biçimini gündeme getirmemize gerek yok. Çözüm yolları tatmin olmasa bile yargı kararlarına sadık kalmalıyız. Bu kararları aşabilmek ve etkisiz hale getirebilmek için yapılacak olan yasal düzenlemeler kanunlara ya da Anayasa'ya karşı hile oluşturacaktır" dedi.
YÖK Başkanı Teziç başkanlığındaki Rektörler Komitesi saat 10.30'da toplandı. YÖK'ün Bilkent'teki ana binasında gerçekleşen toplantı öncesinde bir konuşma yapan Teziç, komitede gündeme ilişkin ayrıntılı açıklamalarda bulundu. Teziç, üniversitelerdeki araştırma ve öğretim görevlilerinin ekonomik koşulları, 2005 yılı TÜBİTAK bütçesine konan 400 trilyon liralık araştırma kaynağının üniversitelere yansıması ve öğrenci affı konusunda yapılmaya çalışılan yasal düzenlemelerin toplantı gündeminde olduğunu belirterek, TBMM Milli Eğitim Komisyonu Başkanı Tayyar Altıkulaç'ın toplantı öncesi Af Yasa Tasarısı'nı YÖK'e kargoyla gönderdiği bilgisini verdi. "Mevcut Af Yasası varken yenisi olmaz" değerlendirmesini yapan Teziç, 2547 sayılı YÖK Kanunu'nun 12. maddesinde üniversitelere toplumu aydınlatma sorumluluğu getirildiğine işaret ederek, af ve türban konusu ile ilgili YÖK'ün düşüncelerini belirtti. Teziç, üniversitelerde başörtüsü sorunu nedeniyle eğitimini bırakmış olan öğrencilerin başörtüsünü siyasi simge olarak nitelendirdi. Teziç, bu konuda şunları kaydetti:
"Üniversitelerde siyasi simge haline gelen, giysi biçiminde ortaya atılan düşünceler var. Bu konu üniversitelerin konusu değil. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi ve Danıştay içtihatları ile açıklığa kavuşmuş kararlar vardır. Bu kararlar herkesi bağlar. Başka bir çözüm biçimini gündeme getirmemize gerek yok. Çözüm yolları tatmin olmasa bile yargı kararlarına sadık kalmalıyız. Bu kararları aşabilmek ve etkisiz hale getirebilmek için yapılacak olan yasal düzenlemeler kanunlara ya da Anayasa'ya karşı hile oluşturacaktır. Bizim gündemimizde bu konu da yer almayacaktır. Aksi takdirde çözüm önerisine gidiyormuşuz gibi bir durum ortaya çıkar."
Teziç, hükümetin ve geçmiş dönemlerde yapılan öğrenci affıyla ilgili yasal düzenlemelere verilen 'af' isminin, öğrencileri psikolojik açıdan olumsuz etkilediğini belirtti. YÖK olarak sadece bu ismin değiştirilmesi konusuna taraf olabileceklerini dile getiren Teziç, "Geçmiş dönemlerde sanki öğrenciler cezaevinden çıkmış gibi 'afla geldim' şeklinde hocalarına söyledikleri görüldü. Bu isim psikolojik açıdan olumlu bir isim değildir. Öğrenciler bu isimden sıkılıyor" diye konuştu. Teziç, TBMM Milli Eğitim Komisyonu Başkanı Altıkulaç'ın YÖK'e gönderdiği Af Yasa Taslağı metninin bugün saat 14.30'da toplanacak olan Üniversitelerarası Kurul'da gündeme alınabileceğini ve görüşülebileceğini komite üyelerine iletti. Teziç'e bugün toplanacak olan Rektörler Komitesi sonrasında afla ilgili bir bildiri yayınlanacağının geçtiğimiz günlerde basında yer aldığı hatırlatılınca, kendisinin böyle bir açıklamasının olmadığını açıkladı.