Ankara (AA)- İlköğretim ve ortaöğretim okullarında okuyan yaklaşık 14 milyon öğrenci, 3 aylık yaz tatilinin ardından 18 Eylül Pazartesi günü dersbaşı yapmaya hazırlanıyor.
Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı İrfan Erdoğan, öğrencilerin gelişimlerini baz alan yeni bir karne modelini uygulamaya koymayı planladıklarını bildirdi.
Erdoğan, bu doğrultuda hem ilköğretim hem de lise karnelerinde değişiklik yapılacağını söyledi. İlköğretimin 4. sınıfından itibaren, öğrencinin her yıl önceki yılların
dönem notlarını da karnesinde görebileceğini belirten Erdoğan, "Bu notları karnenin ebadını değiştirmeden karneye sığdırmak mümkün. Karnelerdeki eski genel yapı devam edecek. Yeni karnede farklılık olarak gelişime dayalı performansın önemli olduğu düşüncesinden hareketle öğrencinin okul yılları boyunca sergilediği gelişim seyrini sunmaya çalışacağız" dedi.
Erdoğan, ilköğretimin ilk üç sınıfının, bu yaş gruplarına not vermek pedagojik açıdan uygun olmadığı için yeni karne modelinin dışında kalacağını söyledi. Erdoğan, yeni karne modeliyle paralel olarak, not sisteminde de değişiklik yapılacağını bildirdi. Ortaöğretimde notların 100 üzerinden verilerek bunun 5'lik sisteme dönüştürüldüğüne işaret eden Erdoğan, "100 üzerinden verilen puanların 5'lik sisteme dönüştürülmesiyle kayda değer haksızlıkların, fazla veya eksik puanlamanın ortaya çıktığını düşünüyoruz. Bu notların özellikle üniversiteye girişte çok etkili olduğunu düşünürsek, bu adaletsizliğin ortadan kaldırılması önem arz ediyor. Bunu ortadan kaldırmanın yolu da 100 üzerinden verilen notun verildiği haliyle kalmasıyla gerçekleşebilir. Öğrenci 77 aldıysa, bu şekilde yansımalı" dedi.
Erdoğan, ilköğretimdeki not sisteminde herhangi bir değişiklik yapılmayacağını çünkü ilköğretimdeki sistemin önerdikleri modele yakın olduğunu söyledi.
Erdoğan, yeni karne modeliyle ilgili çalışmaların sürdüğünü belirterek, "Bu yıl uygulamaya konulabileceğini düşünüyorum" dedi. Erdoğan, not sistemiyle ilgili çalışmanın da bu eğitim-öğretim yılında uygulanıp uygulanmayacağının netleşmediğini ifade etti.
Erdoğan, öğrencileri okumaya teşvik etmek amacıyla her yıl en az 10 kitap okumalarını sağlayacak bir sistem getirmeyi düşündüklerini söyledi. Erdoğan, eğitim ortamlarının daha işlevsel kılınması, ders öğretmenlerinin sınıfı ile anılması amacıyla "öğretmen sınıfları" uygulamasına başlanılacağını Erdoğan, ilköğretimin ilk üç sınıfına giden öğrencilerin çantalarını hafifletmek amacıyla çalışma başlattıklarını ifade etti. Erdoğan, ilköğretimin ilk 6 sınıfının programlarının yenilerek tüm Türkiye'ye uygulandığını, bu yıl müfredatı yenilenen 7. sınıf derslerinin pilot olarak 120 okulda uygulanmaya başlanacağını söyledi.
Ortaöğretimde de bazı derslerin müfredatının daha önce yenilendiğini belirten Erdoğan, bu yıl da Biyoloji, Tarih ve Kimya derslerinin müfredatlarının yenileceğini belirtti.