LONDRA (İHA) - Avrupa gazetelerinin çoğu Amerikan ordusunun ülke dışındaki kuvvetlerini azaltma kararının 'tarihi' olduğu konusunda hemfikir görüntüsü veren haberler yayımladı.
İngiliz Times, Soğuk Savaş'ın 13 yıl önce sona erdiğini hatırlatarak, "aslında bu kararın bu kadar geç gelmesi şaşırtıcı" yorumunu yaptı.
Financial Times'a göre bu karar, imparatorluk olarak nitelediği ABD'nin 'sınırlarını kaydırması' anlamına geliyor.
Gazete, "Katar ve Cibuti'de yeni üsler açılıyor, Romanya ve Bulgaristan'da yeni üs kurma hazırlıkları var" ifadelerine yer verdi.
Rus gazeteleri de bu nedenle biraz daha şüpheci. Trud gazetesi "Rusya Amerikan üsleri ile çevrelenecek" başlıklı haberinde, ABD'nin yeni politikasının Rusya'yı çevreler bir yapı arz ettiğini ileri sürdü.
Moskovski Komsomolets ise, "Amerikalılar üslerini hiç olmadığı kadar yakına taşıyor" başlıklı haberinde, ABD'nin üs sayısının artırılması konusundaki politikasını eleştirdi.
Komsomolskaya Pravda ise, "Pentagon, bundan sonra sorunlu bölgelere asker sevk ederken, eski Varşova bloğundaki tesislere ve Sovyet üslerine bel bağlayacak. Amerika'nın strateji uzmanlarının artık Moskova'nın bu konuda kolay incinen duygularını göz önüne almak gibi bir niyeti yok" ifadelerine yer verdi.
Alman Süddeutsche Zeitung gazetesi ise, çekilecek 70 bin ABD askerinin büyük bölümünün Almanya'da bulunduğunu hatırlatarak, bir dönemin kapanışı olarak nitelediği bu kararı işlerken, Almanların Amerikan askerlerine bakışında bu süre içinde büyük değişim olduğunu vurguladı.
Die Welt bu kararın ABD'nin Almanya'yı Irak savaşına muhalefeti dolayısıyla cezalandırmasının sonucu olduğu söylentilerini reddetse de, "bu kararın bazı bölgelere ağır etkisi olacağı doğru" denildi.
Financial Times'ta eski NATO müttefik güçler komutanı Joseph Ralston ve eski Alman Genelkurmay Başkanı Klaus Naumann, Avrupa'nın savunmasını bir an evvel elden geçirmesi gerektiğini vurguladı.
Alman Berliner Zeitung, Venezuela Devlet Başkanı Chavez'in görevde kalması konusunda düzenlenen referandumdaki zaferi için "Halk konuştu, muhalefet gerekli ağırbaşlılıkla hükmü kabul etmeli. Orta sınıf, işverenler ve entelektüel elit Chavez'in reform programına direnmekte ısrar ederse sorumsuzca davranmış olurlar" ifadelerine yer verdi.
Fransız Liberation ise tartışmaların hala sürdüğüne işaret ederek, "Referandum ülkedeki gerginliği dindirmek ve siyasi yaşamın bildik kurallar üzerinden işlemesini sağlamak biçimindeki temel işlevini bile yerine getiremedi" şeklinde yazdı.
İngiltere'de Daily Telegraph, "Chavez'in muhalifleri sadece zengin bir elit değil. Referandumu talep eden dilekçeye 3 milyon kişi imza koydu" başlıklı haberinde, "Chavez, dün bu sonucun tüm Latin Amerika ve Karayip halkları için zafer olduğunu söyledi. Chavez'in devrimi memleketinde bile yeterince tehlike oluşturuyor, ihracı daha da kanlı olur" ifadelerine yer verdi.
Guardian, seçim sonucunu demokrasinin zaferi ve ikna edici sonuç olarak nitelerken, "Muhaliflerinin popülizm suçlamalarına rağmen, aslında iktidardaki bir siyasetçinin seçim zamanı seçmenlerin çoğuna fayda sağlayacak siyasetlere girişmesi bizimki de dahil pek çok demokratik toplumda sansasyon doğuracak bir durum değildir" ifadelerine yer verdi.
Olimpiyatlar konusunda gazetelerin çoğu, Avustralyalı yüzücü Ian Thorpe'un dünkü başarılı performansını öne çıkardı.
Independent ise Porto Riko takımının 1988'den bu yana Olimpiyatlarda yenilmeyen Amerikan basketbol takımını 92-73 mağlup etmesini, "Amerika'nın yoksul akrabalarının intikamı" manşetiyle verdi.
Norveç'ten Aftenposten ise iki Yunan atletle ilgili doping suçlamaları hakkında, "Olimpiyat hareketinin gelecekteki güvenilirliği tamamen Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin her türlü ilacın kötüye kullanımı konusunda sıfır hoşgörü siyaseti benimsemesine bağlı. Buna doping testlerini atlatmaya çalışma girişimleri de dahil olmalı" yorumunu yaptı.