HABER

'301. madde konusunda bana ulaşmış metin yok'

'301. madde konusunda bana ulaşmış metin yok'

Ankara - Adalet Bakanı Cemil Çiçek, TCK'nın 301. maddesi konusunda, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında yapılan toplantıyla ilgili şu ana kadar
kendisine sivil toplum örgütlerinden ulaşan bir metin olmadığını söyledi.

Çiçek, "Her türlü yasal düzenlemeyi, AB ile bağlantılı yapmaya çalışırsak, doğru bir iş yapmış olmayız. Bu düzenlemeler yapılacaksa, Türkiye için yapılır"
dedi.

Cemil Çiçek, Adalet Bakanlığının 2007 yılı bütçesinin görüşmeleri için TBMM Plan ve Bütçe Komisyonuna gelişinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, "301. maddeyle ilgili sivil toplum örgütlerinden öneri geldi mi?" sorusu üzerine, kendilerine daha öneri gelmediğini belirten Bakan Çiçek, "Ama bize gelmedi. Bize şu ana kadar gelen bir siyasi partinin bir cümlelik teklifi var. Onun dışında değişmesin diyenlerin teklifi var. Bir de Sayın Oktay Ekşi göndermişti, Basın Konseyinin gönderdiği bir teklif var. Onun dışında gelmedi daha. Sizin bahsettiğiniz, Sayın Başbakanın başkanlığında yapılan toplantıyla ilgili şu ana kadar bana ulaşmış bir metin yok. Gelsin, hepsini değerlendirme konusu yaparız"diye konuştu.

Çiçek, AB zirvesi öncesi böyle bir konunun TBMM Genel Kurulunda görüşülüp görüşülmeyeceğine ilişkin soru üzerine şöyle konuştu:"Bu türlü düzenlemeleri, AB zirvesiyle endekslemek yanlış, bunu çok doğru bulmam. AB'nin son 1 yıllık, 1.5 yıllık karnesine bakarsanız, Türkiye ile ilgili söyleyeceği fazla bir şey yoktur. Parlamentolarında, 'Ermenilere soykırım yapılmamıştır' sözünü ceza hükmüne bağlayan, bu fikri savunanları listelerinden aday göstermeyen ülkelerin Türkiye için çok fazla bir şey söylemesini cevaplamak istemem. Biz, bu yaptığımız işleri, 'kendimiz için ne kadar doğru ne kadar yanlış'ı tartışarak, yapalım. Her türlü yasal düzenlemeyi AB ile bağlantılı yapmaya çalışırsak, doğru bir iş yapmış olmayız. Bu düzenlemeler yapılacaksa, Türkiye için yapılır. Türkiye'nin faydasına mıdır, Türkiye için doğru mudur yanlış mıdır, onu tartışalım. AB'nin ne dediği çok fazla önem ifade etmez."

Bir gazetecinin, "MİT tarafından bir grup milletvekiline terör brifingi verilmiştir. Fehriye Erdal ve Dursun Karataş'ın yerini bildiklerini, ancak uluslararası anlaşmalar gereği Türkiye'ye getiremediklerini söylemişler. Bu mümkün mü? Bu konuda ne yapılabilir?" şeklindeki sorusuna da Çiçek, şu yanıtı verdi:

"Türkiye, uluslararası hukuktan doğan imkanlarını ve haklarını, bu ve diğer aranan kişiler için her defasında süratli bir şekilde yerine getirmiştir. Kırmızı bülten çıkarmak gerekirse, onu çıkarmıştır. Difüzyon kararıysa, bunu talep etmiş, ortaya koymuştur. İlgili ülkelerden iadesi noktasında her türlü gayreti göstermiştir. Bu haberleri ben de okudum. Sabahleyin konuştum Sayın Müsteşarla. Konuyla ilgili bizim de bilgimiz var. Ancak bu insanlar, bugün burada, yarın başka bir yerde dolaşıyorlar. Birçok uluslararası toplantıda dile getiriyoruz, suçluların iadesi anlaşması yeterince işlemiyor, süratli işlemiyor.

Kaldı ki terör örgütleri birçok yerde de himaye görüyor, bunu da açıkça ifade etmemiz lazım. Birçok ülke terörü kınıyor ama terör ve teröristlerle ilgili
somut adım atmaya geldiğinde, attıkları çok fazla adım yoktur."Çiçek, 4 yılı aşkın süredir Adalet Bakanlığı olarak birçok suçluyu, özellikle terör ve bankacılık suçlarından aranan kişileri hep istediklerini ifade ederek, şu ana kadar Metin Kaplan dışında kimsenin iade edilmediğini vurguladı.

En Çok Aranan Haberler