Evlerin vazgeçilmez eşyalarından biri olarak karşımıza çıkan aynalar çoğunlukla cam malzemeden imal edilse de plastik formda olan çeşitleri de bulunmaktadır, Aynalar genel olarak dış görüntümüzü bizlere yansıtma özelliği taşımaktadır. Ayna sayesinde dişlerimizi fırçalayabilir, makyajımızı ya da saçımızı yapabilir, kıyafetlerimizin güzel olup olmadığına bakabiliriz. Aynaların gizemli niteliklerinden biri baktığımızda kendimizi tersten görmemizdir.
Gündelik hayatımızda en sık kullandığımız dekoratif eşyalardan biri aynadır. Pek çok kişi dışarıda makyaj tazelemek veya yüzünde bir şeye bakmak için küçük el aynası kullanmayı tercih etmektedir. Genellikle cam malzeme kullanılarak üretilen aynalar, üzerine düşen ışığı yansıtma özelliğine sahiptir. Bu özelliğinden kaynaklı ayna karşısına geçen insanlar kendi görüntülerini rahat bir şekilde görebilmektedir.
Genel anlamda toplam 3 farklı ayna türü bulunmaktadır. Bunlardan ilki düz ayna, ikincisi dışbükey ayna ve sonuncusu ise çukur ayna olarak bilinmektedir. Konutlarda kullanılan aynaların büyük kısmı yaygın olarak düz ayna niteliğini taşımaktadır. Düz aynalar cisimlerin görünümünü birebir yakın bir şekilde göstermektedir. Konutların yanı sıra kuaför gibi alanlarda da bu ayna sıklıkla kullanılmaktadır.
Aynaları gizemli yapan özelliklerinden biri cisimleri ters olarak yansıtmasıdır. Aynaya bakarken kendimizi tersten görmemizin nedeni ışığın yansıma şekli ve bu yansımanın görme biçimimizi doğrudan etkilemesidir.
Aynanın karşısına geçtiğimizde dikkatimizi çeken durumlardan biri görüntümüzün ters görünmesidir. Aynada kendimizi ters görmemizin asıl nedeni ışık yansıması ile alakalı bir durumdur. Işığı yansıtma niteliği taşıyan ayna, bu niteliğinden kaynaklı gözlerimizin algılama yetisini de doğrudan etkilemektedir.
Genel olarak aynaya ulaşan ışık dik bir vaziyette yansımaktadır. Bu durum gözümüze erişim sağladığında ise görüntü tersine dönmektedir. Yani aynaya yansıyan ışık, gözümüze ters bir şekilde ulaştığı için tüm görüntüler ters olarak görülmektedir. Görüntülerin yanı sıra yazılarda aynaya bakıldığında ters olarak karşımıza çıkmaktadır. Ancak beyin bölgemiz aynada gördüğümüz görüntüyü gözlerimize iletirken kendiliğinden düzeltme yaptığı için aynada ters görünen yazılar, bizim tarafımızdan düzgün bir şekilde okunabilmektedir.
Bunun yanı sıra ayna normal koşullarda görüntüyü düz bir şekilde yansıtmasına rağmen kişi aynanın karşısında durduğu için yine kendini tersten görebilmektedir. Ayrıca gerek yazılar gerekse kişinin görüntüsü aynaya ışık olarak yansıdığından ortaya ters bir görüntü çıkabilmektedir.
Bir insan aynaya baktığında görsel algıdan kaynaklı kendisi ters yansımalı olarak görebilir. Aynaya doğrudan yansıyan ışıklar ilk önce beyin bölgesine erişim sağlamaktadır. Beyne ulaşan görüntü ters bir görünüm olarak gözümüze yansımaktadır. Bunu sonucunda da aynaya bakıldığında tüm cisimler tersten algılanabilmektedir. Aslında bu durum aynadan yansıyan görüntülerle alakalıdır. Aynadan yansıma yapan her şey gözümüz tarafından ters olarak görünmektedir.
İnsanın simgesi olarak da tabir edilen aynalar çeşitlerine göre farklı görüntüler ortaya çıkarabilmektedir. Örneğin birçok kaşık, çukur ayna özelliğine sahiptir ve bu aynalara baktığımızda kendimizi baş aşağı bir vaziyette görmemize neden olur. Bu tür aynalarda odak noktasından daha uzak olduğumuzda görüntümüz baş aşağı şeklindedir. Aynalar genel olarak simetrik bir özellik taşımaktadır. Bir kişi aynaya baktığında görüntü ayna içinde oluşmaktadır. Bununla birlikte aynadan yansıyan görüntünün gerçek biz olup olmadığı da tartışılan konular arasındadır.
Okuyucu Yorumları 0 yorum